H απειλή ύφεσης, η κρίση του κόστους διαβίωσης και τα αυξημένα επίπεδα χρέους θα αποτελέσουν τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια οικονομία τα δύο επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Bάσει της πρόσφατης ανάλυσης Global Risks Report με δείγμα 1.200 στελεχών κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και λοιπών επαγγελματιών, που διενήργησε το WEF, οι χώρες ανά τον πλανήτη θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα πολλαπλά προβλήματα λόγω των κρίσεων της ενέργειας, του πληθωρισμού, των τροφίμων και της ασφάλειας.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λάβει χώρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου η επιχειρηματική και η ακαδημαϊκή ελίτ θα συζητήσει για τα προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια οικονομία και θα θέσει επί τάπητος σχέδια για την αντιμετώπισή τους.
Η έρευνα του WEF κάνει έκκληση για παγκόσμια συνεργασία και προειδοποιεί πως εάν οι κυβερνήσεις δεν διαχειριστούν την κρίση σωστά «κινδυνεύουν να προκαλέσουν κοινωνικές αναταραχές απροσδιόριστου μεγέθους, δεδομένης της έλλειψης επενδύσεων στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την οικονομία η οποία θα αποδιοργανώσει περαιτέρω την κοινωνική συνοχή».
Παράλληλα, οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες σε ό,τι αφορά τον αμυντικό εξοπλισμό θα μπορούσαν να περιορίσουν τη στήριξη των νοικοκυριών, οδηγώντας πολλές χώρες σε μία «συνεχόμενη και μόνιμη κρίση» η οποία θα επιδεινωθεί και λόγω της καθυστέρησης της αντιμετώπισης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα, τέλος, με την έρευνα, ο πλανήτης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μία «πολυκρίση», πολλαπλά μέτωπα κρίσης, δηλαδή, τα οποία δυσχεραίνουν οποιεσδήποτε προσπάθειες αντιμετώπισης του μέρους ή του συνόλου τους.