Το Πακιστάν αναμένευται να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τεχνητή βροχή σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την τοξική αιθαλομίχλη που πλήττει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Λαχώρη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του SkyNews, στις 16/12, αεροσκάφη πέταξαν πάνω από περιοχές της Λαχώρης απελευθερώνοντας ιωδιούχο άργυρο, ο οποίος βοηθά στο σχηματισμό σύννεφων και μπορεί να αυξήσει τις βροχοπτώσεις. «Ψιλόβρεξε σε τουλάχιστον 10 περιοχές της Λαχώρης», δήλωσε ο υπηρεσιακός επικεφαλής υπουργός του Παντζάμπ, Μόσιν Νάκβι, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Τα επίπεδα των ρύπων PM2.5 μικροσωματίδια που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ήταν 66 φορές πάνω από τα ασφαλή όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πακιστάν έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των καυσαερίων ντίζελ χαμηλής ποιότητας, του καπνού από τις εποχιακές καύσεις καλλιεργειών και των ψυχρότερων θερμοκρασιών του χειμώνα. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα γίνει μεγαλύτερη χρήση της τεχνητής βροχής στην πόλη, καθώς και η εγκατάσταση πύργων αιθαλομίχλης, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να συλλαμβάνουν τη ρύπανση.