Η Πανεπιστημιακή αστυνομία αναμένεται να εγκατασταθεί στα κεντρικά ΑΕΙ της χώρας μέσα στο καλοκάιρι. Αυτό ανέφερε και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία μετείχαν οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του Οικονομικού και του ΑΠΘ.
Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις εμφανίζονται να αναζητούν λύση, προκειμένου η πανεπιστημιακή αστυνομία να λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να προκληθούν οι λιγότερες δυνατές εντάσεις με διαφωνούντες φοιτητές και καθηγητές.
Εκπαιδεύονται 400 ειδικοί φρουροί
Ειδικότερα, η εκπαίδευση των 400 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) θα ολοκληρωθεί τον Μάιο και κατόπιν θα αρχίσει η τοποθέτησή τους στα τέσσερα μεγάλα ΑΕΙ της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου κατά καιρούς έχουν καταγραφεί τα περισσότερα περιστατικά βίας από εξωπανεπιστημιακούς.
Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης, με ευρεία ομάδα υπουργών και υφυπουργών (Γιώργος Γεραπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Οικονόμου, Ακης Σκέρτσος), θέλησε να ακούσει τις απόψεις των πρυτάνεων για την εφαρμογή του εγχειρήματος ώστε να υπάρξει η καλύτερη συνεργασία Πολιτείας – ΑΕΙ και να αποφευχθούν λάθη που θα δώσουν «τροφή» σε όσους βάλλουν κατά της πολιτικής αυτής επιλογής.
Τι ανέφεραν οι πρυτάνεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρυτάνεις αναφέρουν ότι πριν από την εγκατάσταση των ΟΠΠΙ θα πρέπει να εκκενωθούν οι κατειλημμένοι χώροι (τα λεγόμενα «στέκια) που υπάρχουν σήμερα στα ΑΕΙ, τα οποία συχνά φιλοξενούν εξωπανεπιστημιακούς που προκαλούν επεισόδια.
Οι πρυτάνεις έχουν ήδη επιλέξει τους χώρους όπου θα έχουν την έδρα τους τα μέλη των ΟΠΠΙ, «τρία λεπτά μακριά από την πρυτανεία».
Παράλληλα, από τα ΑΕΙ σχεδιάζεται τα μέλη των ΟΠΠΙ να κινούνται στα campus και να ειδοποιούνται από τις πρυτανικές αρχές στην περίπτωση επεισοδίων. Είναι ενδεικτικό ότι πρυτάνεις έχουν ήδη επιλέξει τους χώρους που θα έχουν την έδρα τους τα μέλη των ΟΠΠΙ, «τρία λεπτά μακριά από την πρυτανεία», όπως ελέχθη στην «Κ».
Σαφές μήνυμα
Από τις ηγεσίες ΑΕΙ θεωρείται απαραίτητο να σταλεί σαφές μήνυμα από την Πολιτεία (και κυρίως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) προς τις ομάδες των αντιεξουσιαστών ότι θα υπάρχει περιφρούρηση από την ΕΛ.ΑΣ. των περιοχών πέριξ των ιδρυμάτων, όπως π.χ. τα Εξάρχεια, ώστε να γίνεται άμεση παρέμβαση σε περίπτωση κατάληψης πανεπιστημιακών κτιρίων.
Στη σύσκεψη του Μαξίμου, βέβαια, πρυτάνεις εμφανίστηκαν να προτάσσουν τα τυχόν προσκόμματα που παρατηρούνται έως τώρα στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τις δικές τους ευθύνες προς τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.
Από την άλλη, πρύτανης ΑΕΙ υπενθύμισε στην «Κ» ότι, όπως έχει αναφέρει και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης για τη θεσμοθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας.