Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρθεί η απόφαση για την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει την Πέμπτη.
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Η πλειοψηφία των μελών της εμφανίζεται να τάσσεται ανοιχτά υπέρ της απόφασης και της άμεσης εφαρμογής της.
«Είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.
«Όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών», πρόσθεσε η Αριστοτελία Πελώνη.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται και το Σύστημα Υγείας επανέρχεται στην κανονικότητα. Η κυκλοφορία του ιού, ωστόσο, συνεχίζεται και αποτελεί κίνδυνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Παρατείνουμε για το σκοπό αυτό τη δωρεάν διάθεση των self test σε ομάδες του πληθυσμού και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλό τον ρυθμό του εμβολιασμού.
Η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται υποδειγματικά και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει διαρκώς -αυτό έκανε και κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα- έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό. Απευθυνόμαστε -όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί- στους συμπολίτες μας μεγαλύτερων ηλικιών, που κινδυνεύουν περισσότερο, στους νεότερους που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και ακόμη περισσότερο στο υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων.
Ολοκληρώθηκε ήδη η προτεραιοποίηση που χάραξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και όλοι οι συμπολίτες μας ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να κλείνουν το δικό τους ραντεβού. Είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και γύρω μας, να αποτρέψουμε τον κίνδυνο νέας έξαρσης που καραδοκεί εξαιτίας των μεταλλάξεων και να βγούμε με ασφάλεια από το ναρκοπέδιο της πανδημίας.
Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Πάνω από 4.520.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό 43,11% του πληθυσμού, ενώ περισσότεροι από 3.175.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή ποσοστό 30,24%.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επίτροπο για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών. Υπογράμμισε ότι καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο, το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο η διαθεσιμότητα των εμβολίων όσο η προθυμία των συμπολιτών μας να εμβολιαστούν.
Ευχαρίστησε ταυτόχρονα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία πήρε την δύσκολη πολιτικά απόφαση να προμηθευτεί τα εμβόλια ως Ευρωπαϊκή Ένωση και να τα διανείμει στα κράτη-μέλη με μοναδικό κριτήριο τον πληθυσμό τους και να μην κάνει καμία διάκριση. Και σημείωσε ότι έχουμε επαρκή εμβόλια και για τον χειμώνα σε περίπτωση που χρειαστεί μια επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας».
Πελώνη: Απαιτούμε πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας - Να απέχει από κάθε διχαστική ρητορική
Στην προκλητική ανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ όπου ανέφερε ότι προσφέρει τη στήριξή του στην Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου της "Μακεδονίας", χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό "Βόρεια" αναφέρθηκε η Αριστοτελία Πελώνη. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος είπε ότι "απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και του πνεύματος αυτής" και πρόσθεσε ότι "καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από κάθε διχαστική ρητορική και μάλιστα σε ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό του ποδοσφαίρου και ης συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO".
Όπως υποστήριξε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, "από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την αρχή το θέμα της χρήσης "μακεδονικού" για τη γλώσσα και ταυτότητα. Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται και αξιολογείται και ο χρόνος κατά τον οποίο θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας".
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση αν η γειτονική χώρα συνεχίζει να παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας, η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε ότι "όλα αξιολογούνται και να μην ξεχνάμε ότι πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί κριτήριο και για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας".