Οι φόβοι για επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα ενισχύει ακόμη περισσότερο τους φόβους των επενδυτών για είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας στην ύφεση, προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι αναζητούν τρόπο για να αντιμετωπίσουν το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο ενός ενεργειακού σοκ, που θα προκαλέσει ο Πούτιν, σταματώντας τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η 21η Ιουλίου είναι κρίσιμη μέρα, καθώς ή θα τεθεί σε επαναλειτουργία ο Nord Stream 1 ή οι Ρώσοι θα βρουν... δικαιολογίες για να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο την αποκατάσταση της ομαλής τροφοδοσίας, παίζοντας με τα... νεύρα των Ευρωπαίων. Είναι δεδομένο ότι ο εισβολέας κάνει ασκήσεις επί... αγωγών για να δοκιμάσει τις αντοχές μας. Όπως έχουμε γράψει από τη στήλη, ο Πούτιν αντέχει οικονομικά ένα ολιγόμηνο κρίσιμο της στρόφιγγας, προσδοκώντας να προκαλέσει αναταραχή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να εκβιάσει κέρδη στο πεδίο της μάχης.
Από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν συνεχώς εξέδρες φυσικού αερίου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια. Το φυσικό αέριο κινείται σταθερά προς τα 200 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή, η μεγάλη πτώση του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αποτελεί μια ανάσα για την παγκόσμια οικονομία, αλλά αντανακλά ταυτόχρονα και τους φόβους για δραστικό περιορισμό της ζήτησης και ύφεση.
Με τη FED και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάζουν ακραία σενάρια αυξήσεων των επιτοκίων, χθες, τα χρηματιστήρια έκαναν και νέα βουτιά. Μεγάλες οι πιέσεις στις ΗΠΑ, μετά την άνοδο-σοκ του πληθωρισμού στο 9,1% τον Ιούνιο, ενώ οι "αρκούδες" κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ευρώ έχει χάσει πλέον και την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο. Το "κλειδί" των εξελίξεων για την πορεία του πληθωρισμού βρίσκεται στο φυσικό αέριο και στις αυξήσεις των επιτοκίων, ώστε να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές τάσεις.
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, έχουμε κυβερνητική κρίση και στην Ιταλία, καθώς τα... πουτινόφιλα"ψέκια" των "Πέντε Αστέρων" αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι και παρά το γεγονός ότι ο "Σούπερ Μάριο" έλαβε τη σχετική ψήφο, εντούτοις, δεν θέλει να συνεχίσει! Αποτελεί μια εξαιρετικά άσχημη εξέλιξη, με δεδομένη τη δυναμική που άρχισε να αποκτά ο άξονας Γερμανίας-Γαλλίας-Ιταλίας-Ισπανίας-Ολλανδίας-Ελλάδας ή Σολτς-Μακρόν-Ντράγκι-Σάντσεθ-Ρούτε-Μητσοτάκη. Η ενότητα και ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών, αποτελεί τη μοναδική ασπίδα για να μην... τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση ο εγκληματίας Πούτιν.
Εν Αθήναις, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πολύ υψηλού επιπέδου στο Μαξίμου, προκειμένου να καταγραφούν τα ενεργειακά δεδομένα και να αναζητηθούν τα... άγνωστα ζητούμενα. Η Ελλάδα είναι σε πολύ πιο ευνοϊκή θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο όσον αφορά στις προμήθειες φυσικού αερίου, όσο κυρίως από τη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υδροηλεκτρικών και του λιγνίτη, στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Μαθαίνουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα άκουσε, έδειξε να είναι ήσυχος, σε σχέση με τις πιθανές συνέπειες στη χώρα, από ένα "μπλακ-άουτ" στο φυσικό αέριο. Θα τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια έκτακτης ανάγκης με πλήρη δραστηριοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων στην εξόρυξη λιγνίτη, που αποδεικνύεται τώρα ισχυρό στήριγμα για το ενεργειακό μας μείγμα.
Χρηματιστηριακά, η εγχώρια αγορά κινείται στους ρυθμούς των ξένων αγορών, με κύριο στοιχείο τη νέα απώλεια των 800 μονάδων. Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα, κάθε ανοδική κίνηση στα χρηματιστήρια εκλαμβάνεται ως προσπάθεια απεγκλωβισμού των επενδυτών, έτσι ώστε να αυξήσουν τη ρευστότητα τους. Πάντως, απ΄ όλα αυτά, ας κρατήσουμε το στοιχείο ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα δούμε τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου να υποχωρούν σημαντικά, αλλά όχι θεαματικά, καθώς η κατακρήμνιση από τα 124 στα 97 δολάρια, συνοδεύεται και από σημαντική ανατίμηση 6% του δολαρίου, έναντι του ευρώ.
"Ψηλώνει" η Ελλάδα
Τα πράγματα μπορεί να μην είναι αισιόδοξα, αλλά μέσα στον ορυμαγδό των αρνητικών ειδήσεων, φαίνεται ότι για την Ελλάδα, έχουμε και πολλές θετικές εξελίξεις.
Για παράδειγμα η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις "μαύρες" προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο 8,9% φέτος, μας δίνει... μπόνους στην ανάπτυξη, αναθεωρώντας τον στόχο για το 4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 3,5%. Βέβαια, "ψαλιδίζει" αντίστοιχα την επίδοση του 2023, αλλά αυτό προς το παρόν δεν μας απασχολεί ιδιαίτερη στην άσκηση προσομοίωσης. Το μόνο δεδομένο είναι ότι τα... δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη.
Η ισχυρή δυναμική του τουρισμού, των εξαγωγών και των επενδύσεων διαμορφώνει συνθήκες διαφοροποίησης της Ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις γενικότερες εξελίξεις. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου φαίνεται ότι θα έχουμε υπερβεί και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις σε όλα τα επίπεδα. Από κει και πέρα, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος είτε σταματήσει το φυσικό αέριο, είτε όχι, ενώ θα... ξαναθυμηθούμε τι... εστί κορωνοϊός!
Μέσα σε όλα αυτά, κρατάμε τις θετικές προβλέψεις για το επενδυτικό success story της Ελλάδας, έτσι όπως αυτό καταγράφηκε από τις ομιλίες υπουργών και στελεχών στο 5ο Επενδυτικό Φόρουμ. Η δυναμική των επενδύσεων και τα εγχειρήματα που δρομολογεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, θα διατηρήσουν την ισχυρή δυναμική στην οικονομία, κατ΄ αναλογία πάντα με τις διεθνείς εξελίξεις. Αν μη τι άλλο, διαθέτουμε πολλούς τομείς όπου οι επενδυτές μπορούν να διαθέσουν κεφάλαια μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουμε σε πολλά επίπεδα.
Επιπλέον, χθες πήραμε μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς οι επιδόσεις της Ελλάδας, ως προς τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης, αφού για πρώτη φορά, μπήκαμε στη λίστα των χωρών με την ταχύτερη ανάπτυξη, ως προς την ορθότερη διαχείριση κρατικών κεφαλαίων με κριτήρια ESG, που σχετίζονται µε το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (Environmental, Social και Governance). Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα της χώρας μας, καθώς οδηγήθηκε στις υψηλότερες θέσεις της λίστας, λόγω της ανταπόκρισης που επέδειξε το Υπερταμείο να υιοθετήσει κριτήρια βιωσιμότητας στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Ειδικότερα, η Ελλάδα, κατέλαβε την 28η θέση και GSR Rating 60%, ανάμεσα σε 100 χώρες που συμμετέχουν στον πίνακα των τελικών αποτελεσμάτων. Και για όσους δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη, απλά να επισημάνουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής επενδύσεων είναι και η κατάταξη της χώρας στις σχετικές λίστες ως προς την εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνησης.