Στα υψηλότερα επίπεδα επταετίας βρέθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, με την άνοδο να τροφοδοτείται από την ανησυχία για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η τιμή του αργού Brent αυξήθηκε κατά 1,80 δολάρια στα 96,34 δολάρια το βαρέλι και το αργό WTI κατά 2,30 δολάρια στα 95,40 δολάρια το βαρέλι.
Οι δηλώσεις που έγιναν από τις ΗΠΑ γαι επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές. Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και μπορεί να δημιουργήσει ένα αιφνιδιαστικό πρόσχημα για επίθεση, δήλωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει και έχει κατηγορήσει τη Δύση για υστερία.
Η αγορά πετρελαίου «κρύωσε» για λίγο, όταν ο ο Ουκρανός πρέσβης Βαντίμ Πριστέικο δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, οι τιμές του μαύρου συνέχισαν την ανοδική τους δυναμική αμέσως μετά.
Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού πετρελαίου, με δυναμικότητα παραγωγής περίπου 11,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, δήλωσε ο Νίσαντ Μπουσάν, ανώτερος αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της Rystad Energy.
Φόβος για εκτίναξη τιμών
«Οποιαδήποτε διακοπή των ροών πετρελαίου από την περιοχή θα εκτινάξει τις τιμές του Brent και του WTI στα ύψη πολύ πάνω από τα 100 δολάρια, σε μια αγορά που αγωνίζεται να τροφοδοτήσει την αυξημένη ζήτηση για αργό καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία», είπε ο Μπουσάν.
Ο ΟΠΕΚ+, αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή παρά τις μηνιαίες δεσμεύσεις για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι τον Μάρτιο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και του στόχου του διευρύνθηκε σε 900.000 bpd τον Ιανουάριο, ενώ η JP Morgan είπε ότι το χάσμα μόνο για τον ΟΠΕΚ ήταν 1,2 εκατομμύρια bpd.
«Παρατηρούμε σημάδια πίεσης σε όλη την ομάδα: επτά μέλη του ΟΠΕΚ απέτυχαν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των ποσοστώσεων μέσα στον μήνα, με το μεγαλύτερο έλλειμμα να καταγράφεται στο Ιράκ», ανέφεραν οι αναλυτές της JP Morgan.
Η τράπεζα πρόσθεσε ότι ένας σούπερ κύκλος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με «τις τιμές του πετρελαίου πιθανόν να υπερβούν τα 125 δολάρια το βαρέλι με τη διεύρυνση του ασφάλιστρου κινδύνου πλεονάζουσας χωρητικότητας».