Ο ΟΠΕΚ περιόρισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος και το επόμενο έτος, λίγο πριν το καρτέλ και οι σύμμαχοί του αποφασίσουν για την προγραμματισμένη αύξηση της προσφοράς το επόμενο τρίμηνο.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών μείωσε τις προβλέψεις για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης το 2024 κατά 135.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση. Είναι η πρώτη σημαντική αλλαγή σε μια πρόβλεψη που παραμένει σημαντικά υψηλότερη από την υπόλοιπη πετρελαϊκή βιομηχανία, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του πρέπει να αποφασίσουν τις επόμενες εβδομάδες εάν θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα σχέδια για την αναζωογόνηση της παραγωγής, η οποία από τον Οκτώβριο έχει πατήσει φρένο. Σε μια συνάντηση αναθεώρησης νωρίτερα αυτό το μήνα, η συμμαχία επανέλαβε ότι θα μπορούσε να «σταματήσει ή να αντιστρέψει» την αύξηση, «ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς».
«Αυτή η μικρή αναθεώρηση αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα» για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, «καθώς και την άμβλυνση των προσδοκιών για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας το 2024», δήλωσε η γραμματεία του ΟΠΕΚ που εδρεύει στη Βιέννη.
Ακόμη και με τη μείωση, ο οργανισμός εξακολουθεί να βλέπει την κατανάλωση πετρελαίου να επεκτείνεται φέτος κατά «υγιή» 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε μέσο όρο 104,3 εκατομμύρια την ημέρα.
Ο ΟΠΕΚ+ περιορίζει την παραγωγή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα πιθανό πλεόνασμα από την αύξηση των προμηθειών από όλη την Αμερική, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα. Σχεδιάζει προσωρινά να επαναφέρει περίπου 543.000 βαρέλια ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο, το πρώτο στάδιο για την επαναφορά των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως τα τέλη του 2025.
Με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, ο συνασπισμός θα μπορούσε άνετα να αρχίσει να αποκαθιστά τις προμήθειες πετρελαίου από τον Οκτώβριο χωρίς να αποσταθεροποιήσει την αγορά. Η έκθεση εκτιμά ότι κατά μέσο όρο 43,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα απαιτηθούν από την ομάδα των 23 χωρών το τελευταίο τρίμηνο του έτους, δηλαδή 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως περισσότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.