Μπορεί η γενεσιουργός αιτία του πληθωρισμού να αφορούσε κάποτε την Κίνα, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει άρδην. Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο κινεζικός παράγοντας όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αύξηση των τιμών, αλλά αντίθετα μετριάζει το όποιο επιπλέον κόστος.
Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η PIMCO, ένα από τα μεγαλύτερα fund ομολόγων παγκοσμίως, η οποία επιχειρεί να κατανοήσει βαθύτερα το πολυδαίδαλο πρόβλημα των ανατιμήσεων, το οποίο πλήττει το μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη.
Έπειτα από αρκετούς μήνες περιοριστικών μέτρων, η κινεζική οικονομία φαίνεται ότι οδεύει προς ομαλοποίηση. Τον Ιούνιο, τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού σταθεροποιήθηκαν σε μερικές εκατοντάδες, ενώ ολοένα και περισσότερο άνθρωποι επιλέγουν να μετακινηθούν με αεροπλάνα και τρένα.
Η εργοστασιακή δραστηριότητα, τον προηγούμενο μήνα, επεκτάθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, ενώ η μεταποιητική παραγωγή διευρύνθηκε και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες (logistics) υποχώρησαν αισθητά. Ο δείκτης PMI ξεπέρασε το όριο των 50 μονάδων, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται κατά 3,9% τον Ιούνιο. Όσον αφορά τις εξαγωγές, ενισχύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών.
Η κινεζική κυβέρνηση, άλλωστε, έχει χαρακτηρίσει ως κορυφαία προτεραιότητα τη στήριξη της παραγωγής και των εξαγωγών. Ενόσω, λοιπόν, οι εγχώριες εφοδιαστικές αλυσίδες ανακάμπτουν και ομαλοποιούνται, η πίεση στον τομέα της προσφοράς θα πρέπει να αρχίσει να χαλαρώνει, εκτιμά η PIMCO. Επιπλέον, η ήπια εγχώρια ζήτηση, λόγω των πρότερων lockdowns, έχει βοηθήσει την Κίνα να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο (σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο).
Αυτό, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του γουάν στο β’ τρίμηνο, έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της τιμής εξαγωγών από την Κίνα. Και κατ’ επέκταση συνδράμει ώστε η τιμή εισαγωγών στις ΗΠΑ να μειωθούν.
Με δεδομένη, παράλληλα, τη χαλάρωση της ζήτησης στις αναπτυγμένες οικονομίες, ως απόρροια του κινδύνου για ύφεση στην οικονομία, η PIMCO πιστεύει ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες στην Κίνα δεν αποτελούν πλέον πηγή σημαντικής ανησυχίας για τον παγκόσμιο πληθωρισμό, παρά την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την εξέλιξη της Covid.
Επίσης, παρότι η Κίνα έχει επιταχύνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής επέκτασης, με στόχο τη στήριξη των δαπανών, η εγχώρια αγορά ακινήτων παραμένει ζοφερή, κάτι που μετριάζει την ζήτηση για μέταλλα κι άλλα βασικά εμπορεύματα. Επομένως, η Κίνα είναι απίθανο να διαδραματίσει κυρίαρχο παράγοντα στο πρόβλημα του πληθωρισμού.
Στις ΗΠΑ, οι αλυσίδες εφοδιασμού φαίνεται ότι επίσης ανακάμπτουν, χάρη σε έναν συνδυασμό της μετατόπισης των καταναλωτικών προτιμήσεων (μείωση των δαπανών) και των υψηλότερων επιχειρηματικών αποθεμάτων. Αυτό συνεπάγεται λιγότερες καθυστερήσεις στα λιμάνια, αύξηση της δυνατότητας μεταφοράς εμπορευμάτων και μείωση των τιμών. Η αναλογία αποθεμάτων – πωλήσεων, παράλληλα, έχει ομαλοποιηθεί, ιδίως για οικιακά και ηλεκτρονικά αγαθά, τα οποία αποτελούν βασικό εξαγωγικό προϊόν από την Κίνα στις ΗΠΑ.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, συμπεραίνει ότι ο πληθωριστικός κίνδυνος έχει πλέον «απομακρυνθεί» από τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Κίνας, οι οποίες αποτέλεσαν το αρχικό πρόβλημα, και έχουν επεκταθεί σε μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι είναι πιο ανθεκτικοί και λιγότερο ευαίσθητοι στη νομισματική δράση των κεντρικών τραπεζών. «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μιας περαιτέρω ανοδικής έκπληξης του πληθωρισμού, η οποία θα συνοδεύεται από μια έντονη επιβράδυνση της κατανάλωσης» προειδοποιεί η PIMCO.
Τέλος, ειδική μνεία κάνει και στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, εξηγώντας ότι ο αυξημένος κίνδυνος ελλείψεων σε φυσικό αέριο δύναται να αυξήσει τις προκλήσεις στις αλυσίδες προσφοράς της Ευρώπης, ιδίως αν τα εργοστάσια αναγκαστούν να κλείσουν, προκειμένου να εξοικονομηθούν ποσότητες ενέργειας.