Ενός κακού μύρια έπονται, λέει το γνωστό ρητό, το οποίο ταιριάζει "γάντι" με όσα έχουν συμβεί κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η πανδημία του κορωνοϊού, οδήγησε σε περιοριστικά μέτρα, τα οποία στη συνέχεια έφερα οικονομικά μέτρα και ακολούθως, άρχισε να ξετυλίγεται η βεντάλια της γεωπολιτικής αστάθειας. Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, αλλάζει ραγδαία τον κόσμο, έτσι όπως τον ξέραμε.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Από την άλλη πλευρά, οι απειλές της Κίνας κατά των ΗΠΑ για το θέμα της Ταϊβάν, η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η εξουδετέρωση του επικεφαλής της Αλ Κάιντα Αλ Ζαουάχρι και ο... αέρας της Τουρκίας για να κάνει γεωτρήσεις δίπλα στα... πόδια μας, έχουν ανοίξει πολύ τη βεντάλια των γεωπολιτικών, αλλά και των οικονομικών κινδύνων. Και ποιος ξέρει ακόμη πόσες περιφερειακές εντάσεις μπορούν να ξεσπάσουν, σε μια περίοδο, όπου όλοι βρίσκονται σε... αναμμένα κάρβουνα, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων, που απειλούν σε επόμενο επίπεδο, να πυροδοτήσουν μια ανεξέλεγκτη κρίση χρέους.
Η πολιτική ανατροπή στη γειτονική Ιταλία, τα προβλήματα του Μακρόν στην Γαλλία και η μέγγενη στην οποία βρίσκονται οι Γερμανοί ενόψει των προμηθειών αερίου τον προσεχή δύσκολο χειμώνα, διαμορφώνουν ένα παζλ με πολλούς αγνώστους, που επηρεάζουν τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά και όσους βρίσκονται μακριά από τα γεγονότα. Άλλωστε, ολόκληρος ο πλανήτης είναι ένα μεγάλο χωριό και όταν πιάνει φωτιά σ΄ έναν... μαχαλά, τότε, τουλάχιστον ο... καπνός, επηρεάζει και τους υπόλοιπους.
Εν Ελλάδι, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τον σκόπελο της υπόθεσης Ανδρουλάκη και σήμερα περιμένουμε την τοποθέτηση και τη συγγνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, φαίνεται ότι δεν γνώριζε. Ο Τσίπρας ζητάει εκλογές βλέποντας ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Μητσοτάκης θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάει σε εκλογές, ακόμη και μέσα στο κλίμα τοξικότητας που έχει δημιουργηθεί, καθώς η Τουρκία καραδοκεί. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία πλησιάζει προς τις εκλογές του Ιουνίου, έχοντας αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία του Πούτιν, ενώ πληθαίνουν οι φωνές εντός του ΝΑΤΟ, που θεωρούν ότι οι γείτονες μας, όσο απαραίτητοι και αν είναι στη Συμμαχία, εντούτοις, έχουν... λοξοδρομήσει. Και φυσικά όποιος... λοξοδρομεί, είναι πολύ εύκολο να κάνει και κινήσεις, οι οποίες είτε θα προκαλέσουν ζημιά σε άλλους, είτε θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια σειρά από γρίφους που θέλουν πολύ δυνατούς λύτες.
Το 2022 ίσως εξελιχθεί σε μια πολύ... καλή χρονιά, σε σχέση με όσα μπορεί να αντιμετωπίσουμε το 2023. Άλλωστε, είμαστε συνηθισμένοι τα τελευταία πολλά χρόνια να λέμε ότι "κάθε πέρσι και καλύτερα". Ο προσεχής χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και να δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα με το ενεργειακό πρόβλημα, αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό. Η αποκάλυψη θα γίνει κάποια στιγμή και όλοι θα μάθουμε τον λογαριασμό, αλλά και τι μας περιμένει.
Τα μηνύματα των αγορών
Κατά τα λοιπά, η νέα εβδομάδα παρουσιάζει σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς οι αγορές "τεστάρουν" τα νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών. Στη Νέα Υόρκη φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πιο βελτιωμένα, αλλά οι διεθνείς οίκοι προειδοποιούν ότι δεν έχουμε δει το τελευταίο πτωτικό κύμα των μετοχών, καθώς το περιβάλλον είναι εχθρικό και οι επενδυτές δεν πρέπει να... τσιμπάνε, στις όποιες αναλαμπές. Αν υπάρχει κάτι πιο θετικό και χειροπιαστό, αυτό είναι η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκε στο 9%. Αλλά, τέτοιες βίαιες πτώσεις σε ένα αγαθό υψηλής οικονομικής αξίας, παραπέμπει σε αυτό που όλοι φοβούνται. Δηλαδή σε μια κατάσταση στασιμοπληθωρισμού ή και ύφεσης που θα δοκιμάσει τις αντοχές σε οικονομικό, γεωπολιτικό και πολιτικό επίπεδο, μέσα στους προσεχείς μήνες...
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περιμένουμε να δούμε την αντίδραση των επενδυτών, μετά τη βουτιά της περασμένης Παρασκευής, στον απόηχο των παραιτήσεων του επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και του επικεφαλής της ΕΥΠ, λόγω της υπόθεσης Ανδρουλάκη. Επιπλέον, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και το μόνο σίγουρο που έχουμε ως δεδομένο, είναι ότι το τραπεζικό σύστημα έχει γυρίσει σελίδα και πάει προς το καλύτερο. Οι τράπεζες κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους στόχους που έχουν θέσει, κάτι που συνδέεται με τις θετικές προοπτικές της οικονομίας, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Αργότερα δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Άλλωστε, ποτέ δεν ξέρουμε τι ξημερώνει σ΄ αυτόν τον κόσμο, για όλους μας...