Τα πρώτα αποτελέσματα της αναθεώρησης της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να παρουσιαστούν την Πέμπτη από την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μια ρητορική αλλαγής του στόχου του πληθωρισμού για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της αναθεώρησης θα ανακοινωθούν στις 13.00 ώρα της Φρανκφούρτης την Πέμπτη και η ενημέρωση της Λαγκάρντ θα είναι 90 λεπτά αργότερα. Η ΕΚΤ είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο.
Τονίζεται μάλιστα, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατέληξαν σε συμφωνία κατά την ειδική συνάντηση που είχαν στην Φρανκφούρτη και που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.
Η πρώτη αναθεώρηση της ΕΚΤ από το 2003 ήταν μία από τις προτεραιότητες της Προέδρου της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ από τότε που ανέλαβε τα ηνία από τον Μάρι Ντράγκι στα τέλη του 2019 και η νέα στρατηγική μπορεί να σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Η διαδικασία αναθεώρησης ξεκίνησε τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, αν και γρήγορα εκτροχιάστηκε από την πανδημία. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Επί του παρόντος ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι «κάτω, αλλά κοντά στο 2%».
Ένα από τα τελικά εμπόδια ήταν το πόσο ευελιξία πρέπει να παρέχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναφορικά με τον πληθωρισμό μετά από περιόδους κρίσεων.
Ορισμένοι αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ ενός ακριβούς στόχου του 2% με ευελιξία γύρω από το επίπεφο αυτό, ενώ άλλοι προτιμούσαν μια πολιτική πιο κοντά στη μέση στόχευση του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού της Κεντρικής Τράπεζας.
Μια ρητή αναφορά για την ανοχή της υπέρβασης του πληθωρισμού είναι πιθανό να θεωρηθεί από τους επενδυτές ως δέσμευση ότι θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα θεωρηθεί ως διαβεβαίωση ότι το 2% δεν είναι ανώτατο όριο, όπως γίνεται αντιληπτό τώρα.
Όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος, η ΕΚΤ φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει τον βραχίονα εποπτείας των τραπεζών της για να αναγκάσει τις εταιρείες να κάνουν μεγαλύτερες γνωστοποιήσεις σχετικά με το κλίμα.