Το παράδειγμα της Κροατίας έχει μιμητές: οι καταναλωτές καλούνται να μποϊκοτάρουν τα σούπερ μάρκετ σήμερα στην Ρουμανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ακολουθήσει την Πέμπτη η Βουλγαρία.
Στην Ρουμανία η πρωτοβουλία ανήκει στην άκρα δεξιά, που βρίσκεται σε πλήρη άνθηση.
«Τέτοιες αυξήσεις τιμών είναι απαράδεκτες», δήλωσε την περασμένη βδομάδα σε βιντεομήνυμα στο Facebook ο πρώην υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Καλίν Γκεοργκέσκου. Ο Ρουμάνος υποψήφιος επικράτησε απροσδόκητα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που ακυρώθηκε λόγω των υποψιών για ρωσική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία.
Ο Καλίν Γκεοργκέσκου κάλεσε τους Ρουμάνους να εγκαταλείψουν τα μεγάλα καταστήματα για να προτιμήσουν «τις τοπικές αγορές και τα μαγαζιά της γειτονιάς που πωλούν ρουμανικά προϊόντα».
Ο πληθωρισμός, ο οποίος συνδέεται σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές με το υψηλό χρέος και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων σε μία διεφθαρμένη χώρα, αυξήθηκε στο 5,5% το 2024, αφού κορυφώθηκε στο 14% το 2022. Η κατάσταση αυτή τροφοδότησε την ψήφο υπέρ των ακροδεξιών κομμάτων κατά τις πρόσφατες εκλογές.
Συνολικά, οι τρεις ακροδεξιές παρατάξεις συγκέντρωσαν στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές του Δεκεμβρίου το ένα τρίτο των ψήφων, τριπλασιάζοντας τις δυνάμεις τους σε σχέση με το ποσοστό που είχε καταγράψει η ακροδεξιά το 2020, τότε που αντιπροσωπευόταν από ένα κόμμα, το AUR.
Ο επικεφαλής του AUR, ο Τζορτζ Σιμιόν, συντάχθηκε με την πρόσκληση για το μποϊκοτάζ. «Στις 10 Φεβρουαρίου θα ενωθώ με τους Ρουμάνους που λένε "Φτάνει" με τις καταχρήσεις των μεγάλων αλυσίδων», είπε καταγγέλλοντας «τα τεράστια κέρδη» των ξένων αλυσίδων.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για την αξιολόγηση της επιτυχίας της πρωτοβουλίας αυτής.
Στην Κροατία, το μποϊκοτάζ στο τέλος του Ιανουαρίου προκάλεσε ισχυρή μείωση των πωλήσεων. Και άλλες βαλκανικές χώρες ακολούθησαν.
Η κυβέρνηση της Ρουμανίας μίλησε για «πολιτική» ενέργεια που κινδυνεύει να βλάψει τους τοπικούς παραγωγούς, τα προϊόντα των οποίων βρίσκονται στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ.
Όμως, το αγροτικό συνδικάτο Pro Agro ελπίζει ότι το κίνημα αυτό διαμαρτυρίας «θα ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές» και θα αναγκάσει τις αρχές να αναλάβουν δράση «κατά της κυριαρχίας των πολυεθνικών που επιβάλλουν τις τιμές».
Στα κοινωνικά δίκτυα, χρήστες καλούν τους πολίτες να απόσχουν από την πρόσκληση των ακροδεξιών «κομμάτων του απομονωτισμού» και ενθαρρύνουν τους ψηφοφόρους να κάνουν τα ψώνια τους με μία ευρωπαϊκή σημαία στο χέρι.
Στην γειτονική Βουλγαρία, την φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, ο πληθωρισμός έφθασε το 15% το 2022. Διάφορες οργανώσεις καλούν σε μποϊκοτάζ για την Πέμπτη.
«Στις 13 Φεβρουαρίου ας δείξουμε στους εμπόρους ότι υπάρχει οργισμένη κοινωνία των πολιτών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βελιζάρ Εντσεφ, πρώην βουλευτής και πρώην πρεσβευτής στην Κροατία, ο οποίος ζητά την θέσπιση ανώτατου ορίου στα βασικά προϊόντα διατροφής.