Η Μολδαβία σχεδιάζει να απλοποιήσει το φορολογικό της σύστημα σε μια προσπάθεια να εξέλθει από την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας.
Οι αλλαγές, που περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του δικαίου των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και μια προσπάθεια αύξησης των εσόδων με την κατάργηση των περισσότερων υφιστάμενων φορολογικών απαλλαγών, θα προωθηθούν μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Dumitru Alaiba. Κεντρικός άξονας της προσπάθειας θα είναι η ενσωμάτωση της εκτεταμένης «μαύρης» οικονομίας της Μολδαβίας, μιας ζώνης ανεξέλεγκτης δραστηριότητας που, σύμφωνα με τον Alaiba, αποτελεί πάνω από τα δύο πέμπτα της παραγωγής.
«Ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία «πριόνισε» την ανάπτυξη της οικονομίας μας και πρέπει να ανακάμψουμε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Alaiba κατά τη διάρκεια συνέντευξης από το γραφείο του στο Κισινάου την περασμένη εβδομάδα. Η ρύθμιση της «γκρίζας οικονομίας» είναι το κλειδί, είπε, διότι «η μισή οικονομία μας δεν αντιδρά σε κανένα μέτρο που λαμβάνουμε».
Μια πρώην σοβιετική δημοκρατία 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, αμάμεσα στη Ρουμανία και την εμπόλεμη Ουκρανία, η Μολδαβία έχει υποστεί μια καταστροφική τραπεζική κρίση, την παρουσία του ρωσικού στρατού σε μια αποσχισθείσα περιοχή, διακοπές ρεύματος και μια υποτιθέμενη συνωμοσία του Κρεμλίνου για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Ωστόσο, υπό την πρόεδρο Μάγια Σάντου, η Μολδαβία εξασφάλισε καθεστώς υποψηφιότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει να γίνει μέλος της μέχρι το 2030. Η Σάντουδήλωσε στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ότι είναι βέβαιη ότι η ένταξη θα γίνει με την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας παρά τη ρωσική κατοχή.
Για την οικονομία, αυτό θα σημαίνει ότι θα προσελκύσει επενδυτές με το «απλούστερο φορολογικό σύστημα», δήλωσε ο Alaiba, αποτινάσσοντας την κληρονομιά της τραπεζικής απάτης και των σκανδάλων ξεπλύματος χρήματος. Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει τη γραφειοκρατία και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Εσθονίας, που ψηφιοποίησε τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η πληρωμή φόρων και η απόκτηση εγγράφων.
Ο δρόμος θα είναι μακρύς για τη Μολδαβία, της οποίας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε σχεδόν 6% το 2022 σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαλείφοντας το ήμισυ της αύξησης 14% που είχε καταγραφεί το προηγούμενο έτος. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 30% πέρυσι, πλήττοντας σημαντικά την αγοραστική δύναμη. Ο Alaiba προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει φέτος – αλλά δεν θα είναι «θεαματική», καθώς οι δυσκολίες συνεχίζονται.
Τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα έχουν ως στόχο να απελευθερώσουν διψήφια οικονομική ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία, που απατελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη Μολδαβία προκειμένου να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο και να συγκλίνει με τους δυτικούς γείτονες της ΕΕ.