Το κλίμα στο διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να ενσωματώνει αβεβαιότητες αλλά να αφήνει και χαραμάδα αισιοδοξίας, όπως για παράδειγμα το "ψήσιμο" εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, το οποίο μόνο και μόνο σε επίπεδο φημών ήταν αρκετό για να οδηγήσει χθες την τιμή του πετρελαίου 2,5% χαμηλότερα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Την ίδια στιγμή, η αναταραχή στην Ευρώπη με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, φαίνεται ότι... ξυπνάει τους ηγέτες, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα για να μην στείλουν τους αγρότες ως... δώρο στην ακροδεξιά. Η Ευρώπη μετακινείται σταθερά προς τα δεξιά και πιο δεξιά (μέχρι να βρει... τοίχο), κάτι που θα φανεί και στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Χθες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφασίστηκε η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ, αλλά και η λήψη μέτρων για να ενισχυθούν οι αγρότες. Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ένα γενναίο πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε restart τον πρωτογενή τομέα, ώστε να παράγει και να συμβάλλει στη συγκράτηση των τιμών. Η παροχή κινήτρων για καλλιέργειες και εκμεταλλεύσεις θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για να μαζευτεί ο πληθωρισμός και να επιταχυνθεί η διαδικασία πτώσης των επιτοκίων.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά την προχθεσινή πίεση, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκαμψε και μάλιστα δυναμικά, καθώς οι επενδυτές... ξέχασαν την απογοήτευση που δημιούργησαν τα λεγόμενα του επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, σχετικά με τον χρόνο έναρξης του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων και έριξαν το βάρος στα εταιρικά αποτελέσματα. Ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 369,67 μονάδες ή 0,97% και έκλεισε στις 38.519,84 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 57,85 μονάδες ή 1,19% και διαμορφώθηκε στις 4.906,72 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 197,63 μονάδων ή 1,30%, με κλείσιμο στις 15.361,64 μονάδες.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε αντίθετη ρότα, καθώς επηρεάστηκαν από την εικόνα των τραπεζών και της φαρμακοβιομηχανίας. Η αλήθεια είναι ότι οι επενδυτές δείχνουν επηρεασμένοι και από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες δημιουργούν ένα σκηνικό αναστάτωσης και αβεβαιότητας. Μάλιστα, η αναστάτωση που έχει προκληθεί στη Γερμανία από πολλούς κλάδους δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να προσπεράσει με... ευκολία. Η Γερμανία είναι η βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επηρεάζονται οι εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, η οποία έχει μπροστά τις Ευρωεκλογές. Οι εχθροί της Ευρώπης έχουν κάθε λόγο να θέλουν το μπάχαλο και επιπλέον, όσοι είναι εντός των τειχών και θέλουν μια Ευρώπη κατακερματισμένη τρίβουν τα χέρια τους από τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η ικανότητα διαχείρισης της έντασης που έχει προκληθεί θα κριθεί επί του... πεδίου και επί του πρακτέου. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και οι ηγέτες των χωρών, πρέπει να εντοπίσουν εγκαίρως το πρόβλημα και να παρέμβουν με κάθε μέσο. Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και η εκτόνωση του αρνητικού κλίματος, πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ανάλογη "θεραπεία" που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συνέχεια με την ενεργειακή κρίση. Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο, καθώς διακυβεύονται υψίστης σημασίας συμφέροντα για το μέλλον της Ευρώπης.
Σε... οργασμό το Χρηματιστήριο Αθηνών
Το διεθνές περιβάλλον μπορεί να παρουσιάζει εναλλαγές και αβεβαιότητες, αλλά εμείς εδώ στην Ελλάδα βαδίζουμε σταθερά στο μοτίβο του ελληνικού success story.
Πρώτη απόδειξη αποτελεί το ντελίριο προσφορών, ύψους 35 δισ. ευρώ στη δημοπρασία των δεκαετών ομολόγων την περασμένη Τρίτη. Μια χώρα με... βεβαρημένο παρελθόν, έχει μπει στον ίσιο δρόμο, ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και διεκδικεί μερίδιο από την παγκόσμια "πίτα" των τοποθετήσεων. Δεύτερη απόδειξη αποτελεί η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέα άνοδο 0,67% και διαμορφώθηκε στις 1.376,62 μονάδες. Κατέγραψε το υψηλότερο κλείσιμο από τις 6 Μαίου του 2011, με τη μόνη διαφορά, ότι τότε είχε πάρει τον... κατήφορο, λόγω της πρώτης μνημονιακής... παρτίδας. Τώρα, η αγορά έχει σηκώσει... κεφάλι και λαμβάνοντας υπόψιν το τεράστιο ποσό που προσφέρθηκε για το δεκαετές ομόλογο, τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές, αλλά και τις θετικότατες εκθέσεις των ξένων, τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μπει σε τροχιά για να φτάσουμε -σχετικά σύντομα- τις 2.000 μονάδες. Μάλιστα, το επίπεδο αυτό μπορεί να το πιάσει η αγορά πολύ νωρίτερα απ΄ ότι μπορούμε να διανοηθούμε, αν δεν αλλάξει δραματικά κάτι στο διεθνές περιβάλλον.
Χθες, η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώθηκε στα 92,6 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 40% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Για τις αναπτυγμένες οικονομίες, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 60%-70%, δηλαδή, θεωρητικά, η κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να προσεγγίσει του χρόνου τα 130-160 δισ. ευρώ. Μια αύξηση από τα 92,6 δισ. στα 130 δισ. ευρώ, σε ποσοστιαία βάση, διαμορφώνεται στο 40%. Δηλαδή, ο Γενικός Δείκτης θεωρητικά θα μπορούσε να "παίξει" μεταξύ 1.950-2.200 μονάδων. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος είναι υποτιμημένος, αλλά από την άλλη πλευρά, απαιτείται η επίτευξη ή υπέρβαση των στόχων που έχουν τεθεί στα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη, καθώς και ηρεμία στο διεθνές περιβάλλον. Αν μας κάτσουν όλα αυτά, τότε πάμε για άλλες... πίστες!
"Ράλι" στις τράπεζες βλέπει η Goldman Sachs
Η χθεσινή ανοδική κίνηση του Χ.Α. οφείλεται στον τραπεζικό κλάδο, ενώ καταλυτικός ήταν ο ρόλος της νέας έκθεσης της Goldman Sachs.
O αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός βλέπει τον Γενικό Δείκτη στις 1.550 μονάδες, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης MSCI Greece υπερ-απέδωσε σημαντικά έναντι του MSCI Αναδυόμενων Αγορών εκτός Κίνας, (άνοδος 44% σε όρους δολαρίου έναντι ανόδου 15% για τον MSCI Αναδυόμενων Αγορών εκτός Κίνας) και τώρα "τρέχει" προς τον προαναφερόμενο στόχο που έχει θέσει για το 2024. "Κλειδί" για την αγορά αποτελεί η επενδυτική βαθμίδα που μας έδωσε η S&P, ενώ η GS υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές μετοχές είναι πολύ φθηνές. Ειδικά οι ελληνικές τράπεζες είναι... τσάμπα πράμα και παρόλο που το Χ.Α. είναι αναδυόμενη αγορά, εντούτοις, λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τα περιθώρια ανόδου είναι πολύ μεγάλα.
Τεράστια επιτυχία για το "Ελευθέριος Βενιζέλος"
Μία ακόμη τρανή απόδειξη για το ελληνικό success story αποτελεί η άκρως επιτυχημένη δημόσια προσφορά για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος".
Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε με μεγάλη υπερκάλυψη, καθώς προσφέρθηκαν κεφάλαια άνω των 8 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης έκλεισε στο ανώτατο όριο των 8,20 ευρώ. Μιλάμε για ένα περιουσιακό στοιχείο που αποτελεί "φιλέτο" και προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 15% αφορά στην Ελλάδα και σε ιδιώτες ή ειδικούς επενδυτές και το 85% απευθύνεται στο εξωτερικό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Στόχος της δημόσιας προσφοράς για την είσοδο των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήταν η άντληση ποσού 700 εκατ. ευρώ. Η μετοχή θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 7 Φεβρουαρίου. Είναι ένα ακόμη success story που εντάσσεται στο ελληνικό success story. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα...
Βρείτε και τιμωρήστε παραδειγματικά τους σαμποτέρ της Κρήτης...
Ενέργεια εχθρική προς τη χώρα κρίνεται το σαμποτάζ που έκαναν άγνωστοι στο καλώδιο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο συνδέει ηλεκτρικά την Κρήτη με την Αττική.
Την Τετάρτη το βράδυ, οι σαμποτέρ προκάλεσαν δολιοφθορά στον μηχανολογικό εξοπλισμό του υπογείου τμήματος του καλωδίου. Δεν ήθελαν να κλέψουν υλικό, αλλά να προκαλέσουν ζημιά στις εργασίες της ηλεκτρικής σύνδεσης Κρήτης-Αττικής, η οποία αποτελεί έργο κολοσσιαίας εθνικής και οικονομικής σημασίας. Σημειώνεται ότι το έργο υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ "Αριάδνη Interconnection". Κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από τον εργολάβο στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών. Η Αστυνομία προχώρησε άμεσα στη φύλαξη του συγκεκριμένου σημείου του έργου, όπου βρίσκεται το όχημα και ο εξοπλισμός, ενώ εξετάζεται το μέγεθος της καθυστέρησης που θα επιφέρει αυτή η εγκληματική πράξη στην ολοκλήρωση του έργου.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μιας κρίσιμης υποδομής για την Κρήτη, αλλά και η υγεία και ασφάλεια εργαζομένων στο project, εγείροντας παράλληλα και κίνδυνο καταστροφής του εξοπλισμού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα προ... σαμποτάζ, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος του έτους και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2025. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πλέον πολύπλοκο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο, σε συνδυασμό με την πρώτη διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης, η οποία λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2021, θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, χωρίς τη χρήση ρυπογόνων συμβατικών μονάδων. Αρκεί και μόνο να σημειωθεί ότι με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, οδηγώντας σε μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για όλους τους καταναλωτές, οι οποίες θα φτάσουν σχεδόν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2030!
Οι αρχές πρέπει να διαλευκάνουν γρήγορα την υπόθεση και ταυτόχρονα να στείλουν τους εγκληματίες, εκεί που πρέπει να πάνε. Μάλιστα, αν δεν έχει ληφθεί υπόψιν στον ποινικό κώδικα σχετικά διάταξη για τέτοια αδικήματα, τότε πρέπει να έλθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η χώρα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε σχέση με την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά μας, αλλά κάποιοι εγκληματίες, προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις. Η θέση τους είναι όσο πιο βαθιά γίνεται στις φυλακές. Η σύλληψη τους είναι θέμα τιμής και ελπίζουμε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.
Ο... άνετος Μητσοτάκης, οι αγροτικές κινητοποιήσεις και το... τσίρκο της αντιπολίτευσης
Η νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ καταγράφει φθορά της κυβέρνησης, αλλά το θέμα είναι ότι αντί αυτή τη φθορά να την καρπωθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εντούτοις, υφίστανται και αυτοί απώλειες!
Η διαφορά των 20 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων σίγουρα δείχνει τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό και έτσι όπως βαδίζει ο πρωθυπουργός, όταν ξεπεραστούν κάποια... βαρίδια, μπορεί να τη διευρύνει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει τον δρόμο του διασυρμού που οδηγεί στην απελπισία. Λειτουργούν με πρακτικές... αποκόμματος και δεν μπορούν να εμπνεύσουν. Δεν διαθέτουν προσωπικότητες που να μπορούν να βγουν μπροστά και να διαφοροποιηθούν θετικά, έναντι του Μητσοτάκη. Αρέσκονται σε λόγια του... αέρα και αναλώνονται σε λαϊκίστικες και ανέξοδες υποσχέσεις. Όλα αυτά που υπόσχονται, δεν συνοδεύονται από σχετικά νούμερα ποσών και τις πηγές προέλευσης. Είναι σαν να πηγαίνεις στην ταβέρνα και να λες "φέρε, φέρε, φέρε" και στο τέλος όταν έρχεται ο λογαριασμός να λες ότι δεν αναγνωρίζεις το... επονείδιστο ποσό, γιατί το... τζατζίκι μύριζε πολύ και η... προβατίνα είχε περισσότερο λίπος!
Οι... ανοησίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθιστούν κυρίαρχο τον Μητσοτάκη, ο οποίος, πάντα στο τέλος βρίσκει εφικτές λύσεις και περιορίζει το εύρος των προβλημάτων. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με κόμματα που προσιδιάζουν σε... τσίρκο, εντούτοις, δίνει πάντοτε την απαιτούμενη θεσμική βαρύτητα, ενημερώνοντας και ακούγοντας τους πάντες. Αυτός κυβερνά, αυτός γνωρίζει τι σημαίνει διαχείριση καταστάσεων και όλοι οι άλλοι απλά λένε τα δικά τους ή ανεβάζουν στα social media ό,τι γουστάρουν. Άλλωστε, δεν τους κοστίζει και τίποτα να υποσχεθούν στους πάντες, τα πάντα...
Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και θα βγάλει κάποιους άσσους από το... μανίκι του. Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα τελευταία 30 χρόνια, οι Έλληνες αγρότες κινητοποιούνται Ιανουάριο και Φεβρουάριο (είναι οι λεγόμενοι "νεκροί" μήνες για τις εκμεταλλεύσεις), με αποτέλεσμα το αφήγημα και τα δίκαια αιτήματα τους σε αυτήν τη συγκυρία να μην έχουν τον ανάλογο ισχυρό βαθμό πειστικότητας. Ταυτόχρονα, με το κλείσιμο των δρόμων, εφόσον το συνεχίσουν, θα χάσουν το δίκιο τους. Μπορεί κάποιος να συμπαραστέκεται στο πρόβλημα κάποιου άλλου πολίτη, αλλά όταν του στερεί την ελευθερία στη μετακίνηση, τότε γίνεται εχθρός του.
Σε αντίθεση με τους Έλληνες αγρότες, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Βέλγοι, είναι ζήτημα αν έχουν βγει στους δρόμους 2-3 φορές τα τελευταία 30 χρόνια! Το δικό τους αφήγημα είναι πολύ πιο πειστικό και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θορυβήθηκαν στις Βρυξέλλες και ψάχνουν... αντίδοτο. Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής είναι βασική προτεραιότητα και είναι προφανές ότι η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει ζημιές, οι οποίες, αν είχαν αποφευχθεί, θα είχαμε μεγαλύτερη προσφορά προϊόντων και συνεπώς χαμηλότερες τιμές. Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει με το ελαιόλαδο. Η παροχή κινήτρων για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και των ζωϊκών εκμεταλλεύσεων, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για το... κυβερνείο των Βρυξελλών.
Τα μέτρα στήριξης κατά την περίοδο της πανδημίας και αργότερα μέσα στην ενεργειακή κρίση, μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για να αντιμετωπιστούν τα φλέγοντα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Ευρώπη. Ναι σε νέα μέτρα, βάσει δημοσιονομικού πλαισίου, αλλά όχι σε κατάχρηση της ελευθερίας που παρέχει η δημοκρατία μας, όταν κάποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί. Η ελευθερία του διαμαρτυρόμενου τελειώνει εκεί όπου αρχίζει η ελευθερία του μετακινούμενου πολίτη. Γιατί και η υπομονή απέναντι στο δίκιο που έχει κάποιος, αλλά το εκφράζει με αντικοινωνική συμπεριφορά, έχει τα όρια της...