Η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια τολμηρή και πρωτοποριακή κίνηση που θα μπορούσε να τη μετατρέψει στην πρώτη δυτική κεντρική τράπεζα με επίσημα επενδυμένο κεφάλαιο σε bitcoin. Ο διοικητής της, Aleš Michl, αποκάλυψε στους Financial Times ότι σκοπεύει να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ένα σχέδιο για τη διοχέτευση έως και 5% των 140 δισ. ευρώ των αποθεματικών της σε bitcoin, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής διαφοροποίησης. Αν εγκριθεί, αυτή η απόφαση θα σηματοδοτήσει μια ιστορική στροφή στις επενδυτικές πρακτικές των κεντρικών τραπεζών.
Παρόλο που αναγνωρίζει την έντονη μεταβλητότητα και το αβέβαιο ιστορικό του bitcoin, ο Michl θεωρεί ότι η αυξανόμενη αποδοχή του κρυπτονομίσματος από θεσμικούς επενδυτές – όπως η BlackRock και άλλες μεγάλες εταιρείες που λάνσαραν bitcoin ETFs – το καθιστά ελκυστική εναλλακτική επένδυση. Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την απορρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, καθώς και στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση ενός εθνικού αποθέματος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Ο Michl διαφοροποιείται από άλλους διοικητές κεντρικών τραπεζών, δηλώνοντας ότι η στρατηγική του πηγάζει από την εμπειρία του στον επενδυτικό τραπεζικό τομέα και τη φιλοσοφία του γύρω από την κερδοφορία. Σε αντίθεση, πολλοί οικονομολόγοι και τραπεζίτες προειδοποιούν για τους κινδύνους της επένδυσης σε κρυπτονομίσματα. Ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, έχει συγκρίνει το bitcoin με τη «φούσκα της τουλίπας» του 17ου αιώνα, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν χαρακτηρίσει την αξία του ως μηδενική. Ο πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ, Benoît Cœuré, είχε μάλιστα αποκαλέσει το bitcoin «ο κακός γόνος της οικονομικής κρίσης».