Σταθερή υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τα οποία διατηρούν την απόσταση 50 μονάδων βάσης (0,5%) από τα αντίστοιχα ιταλικά, αλλά και η σταδιακή συρρίκνωση του spread, δείχνουν πλέον ότι οι αγορές δεν περιμένουν τους οίκους αξιολόγησης για την "απονομή" της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα.
Ενώ οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών και την ανακοίνωση της οικονομικής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση, οι αγορές κινούνται σε δικούς τους ρυθμούς. Η πορεία της αγοράς δείχνει ότι παρά την περίοδο των υψηλών επιτοκίων και της διεθνούς αβεβαιότητας η επενδυτική κοινότητα βλέπει πολύ κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, σύμφωνα με το capital.gr.
Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται σταθερά κάτω από το 4% και μάλιστα με πορεία πτωτική. Κατά τη χθεσινή ημέρα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είχε μια διακύμανση από το 3,65% μέχρι το 3,71% ενώ ανάλογη ήταν η διακύμανση και στην υπόλοιπη καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, για όλες τις διάρκειες. Την ίδια ώρα ο αντίστοιχος ιταλικός δεκαετής τίτλος διαπραγματεύονταν με απόδοση που έφτασε στα χαμηλά της ημέρας το 3,97% για να κλείσει τελικά στο 4,17%, αρκετά πάνω από το ελληνικό για μία χώρα μέλος του G7 η οποία διαθέτει την επενδυτική βαθμίδα.
Συρρικνώνεται το spread
Παράλληλα, ο πιο σαφής δείκτης "ανταγωνιστικότητας" των ελληνικών ομολόγων, το spread, δηλαδή η διαφορά της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς από τον αντίστοιχο τίτλο αναφοράς για την Ευρωζώνη το γερμανικό 10ετές, συνεχίζει να συρρικνώνεται έχοντας φτάσει περίπου τις 135 μονάδες βάσης, από τις 190 μ.β. που ήταν έξι μήνες νωρίτερα στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν τα επιτόκια στην ευρωζώνη ήταν ακόμη κάτω από το 3%.
Η καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων σε μία δύσκολη εποχή για την Ευρωζώνη έχει κάνει τους πιο σκεπτικούς να μιλούν για "υπερτιμημένα" ομόλογα. Όχι όμως για τα υποτιμήσουν την κατάσταση, αλλά περισσότερο για να καταδείξουν τις προθέσεις των αγορών για τα ελληνικά ομόλογα.
Περιζήτητοι οι ελληνικοί τίτλοι
Εκτός από τη συγκυρία της επενδυτικής βαθμίδας, καταλύτη για τη ζήτηση ελληνικών ομολόγων συνιστά και το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δυσεύρετα, ακόμη και για υφιστάμενους επενδυτές.
Το φετινό πρόγραμμα δανεισμού λόγω της κακής συγκυρίας περιορίστηκε στο 6 δισ. ευρώ, δηλαδή στο μισό από τα 12 δισ. του 2020, 2021 και 2022. Επιπλέον, από τα περίπου 53 δισ. που έχει δανειστεί από το 2020 το ελληνικό δημόσιο, σχεδόν 38 δισ. βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται στην ουσία για να επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως κανονικού εκδότη ομολόγων και όχι για να καλύψει κάποιες ανάγκες της, καθιστούν τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου εξαιρετικά ελκυστικούς για Έλληνες και ξένους επενδυτές.