Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην Οδό Πειραιώς, ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Μητσοτάκη, ώστε να "φρεσκάρει" μία από τις βασικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή τη μείωση φόρων.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια ήταν σαφές. Η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό θα γίνει ακόμη πιο ουσιαστική για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και όσο αυξάνονται τα έσοδα και επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τόσο θα μεγαλώνουν τα περιθώρια για μειώσεις φόρων και παροχές. Όπως έχουμε ξαναγράψει από τη στήλη, ο Μητσοτάκης έχει "βαριά όπλα" στη φαρέτρα του και έως το 2027 μπορεί να επιτύχει την άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας (αν δεν συμβεί κάποια μεγάλη ανατροπή στο διεθνές περιβάλλον) και επιπλέον, με "χειρουργικές" κινήσεις θα τροφοδοτεί διαρκώς την οικονομία με νέες αναπτυξιακές πολιτικές, όπως η μείωση των φόρων, οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και την κοινωνία.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει εκ νέου τη σχέση της με τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσα από παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία και με βάση τα περιθώρια που θα έχει για κάθε μία από τις τρεις επόμενες χρονιές. Το τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να... πίκρανε το μεγαλύτερο μέρος όσων ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία το 2023, ωστόσο, ο Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί ότι έως το τέλος της τετραετίας, πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις αντιστάθμισης των εκλογικών απωλειών. Και αυτό πρόκειται να κάνει. Η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, αλλά και οι ανάσες στο μέτωπο της άμεσης φορολογίας των φυσικών προσώπων θα φανούν κάποια στιγμή και το εκλογικό σώμα θα εκτιμήσει τέτοιες κινήσεις, αποφεύγοντας να ρισκάρει με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη... έφεση στην αύξηση των φόρων.
Κατά συνέπεια, ο Μητσοτάκης δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση στους αντιπάλους του να πάρουν το πάνω χέρι στην ατζέντα των φόρων, την οποία έχει... κατοχυρώσει πλήρως από τότε που βρισκόταν στην εξουσία ο τυχοδιώκτης Τσίπρας και το κυβερνητικό συνονθύλευμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να απομακρυνθεί ούτε... χιλιοστό από το μοτίβο των θετικών νέων για την ενίσχυση της οικονομίας, τη μείωση του δημοσίου χρέους και τις συνεχείς αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το ίδιο θα συμβεί και με όρους κοινωνικής προσέγγισης, καθώς το περίσσευμα από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα φτάσει σε όλους με τη μορφή ενισχύσεων ή μειωμένων φόρων. Σε αυτό το επίπεδο και με βάση το γεγονός ότι η οικονομία αποτελεί το ισχυρό χαρτί του Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να έχουμε ούτε ανατροπές, ούτε εκπλήξεις σε σχέση με τους πολιτικούς συσχετισμούς έναντι των αντιπάλων του...
Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης προ και μετά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και πώς η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ανάψει... φωτιές
Ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Μάρτιο, όπου, κατά τα φαινόμενα, θα έχουμε αλλαγή φρουράς.
Ο Μητσοτάκης, παρά τη σχετική πίεση που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος του, εντούτοις, εξακολουθεί να έχει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων με τάσεις συνεχούς ανάκαμψης. Επιπλέον, εξακολουθεί να αποδεικνύει ότι μπορεί να παίξει... μπάλα σε πολλά... ταμπλό, μέχρι να καταλήξει στο κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναμφίβολα, μέχρι την εκλογική διαδικασία θα επιδιώξει να έχει ανοικτή γραμμή με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος εκ των πραγμάτων, αναδεικνύεται στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω και αν αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη σε αριθμητικό επίπεδο μέσα στη Βουλή.
Εύκολα ή δύσκολα αναμένεται να υπάρξει συναίνεση στο πρόσωπο του ΠτΔ, αλλά από κει και πέρα, τα δεδομένα αναμένεται να αλλάξουν. Ο Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά όχι με τους όρους που γνωρίζαμε μέχρι και πριν από μερικούς μήνες. Αυτό, εκλαμβάνεται ως μειονέκτημα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, μετά την ολοκλήρωση της εσωκομματικής μάχης και ενώ υπολείπεται περίπου 10 μονάδες της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, μιλάει για δική του... νίκη το 2027! Ευτυχώς που δεν έχει μιλήσει γι αυτοδυναμία με δεκακομματική Βουλή!
Αναμφίβολα, οι πολιτικές εξελίξεις της επόμενης τριετίας βρίσκονται στα χέρια του Μητσοτάκη και περνούν μέσα από το λύσιμο του "Γόρδιου Δεσμού" του εκλογικού νόμου. Ο Μητσοτάκης μπορεί να δεσμεύτηκε στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ωστόσο, με το σημερινό κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα, θα βρεθεί στον αέρα η πολιτική σταθερότητα στη χώρα το 2027 και ως εκ τούτου, την ίδια στιγμή που η οικονομία θα πρέπει να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις, εμείς θα έχουμε ακυβερνησία. Άρα, ο Μητσοτάκης μπορεί να επικαλεστεί την ακυβερνησία και να περάσει πιο εύκολα στην κοινή γνώμη την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ωστόσο, το περιεχόμενο αυτή της αλλαγής, πρέπει να συνίσταται στην επαναφορά του "μπόνους" των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα (παλαιότερος νόμος Παυλόπουλου) και στον καθορισμό ορίου εισόδου 5% στη Βουλή.
Το σημερινό εκλογικό σύστημα είναι σχεδόν αδύνατον να δώσει την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, αν στην επόμενη Βουλή μπουν 9-10 κόμματα και η ΝΔ πετύχει ποσοστό 33%-35%, τότε δεν θα εκλέξει περισσότερους από 130 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης θα πρέπει να στραφεί αναγκαστικά στο ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ αρνείται προφανώς μια τέτοια συζήτηση και πολύ περισσότερο συνεργασία. Όμως, υπό κάποιες πολύ ιδιαίτερες και πιεστικές συνθήκες, δεν γίνεται να μην εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί ο Ανδρουλάκης να μη θέλει τον Μητσοτάκη, αλλά οι συνθήκες και ο διεθνής παράγοντας μπορεί να αναγκάσουν το ΠΑΣΟΚ να βάλει πολύ νερό στο κρασί του. Θεωρητικό το σενάριο, αλλά σε κάθε περίπτωση, "οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις", όπως είχε δηλώσει το 2009 ο Κώστας Καραμανλής. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι και τόσο εύκολο να ακολουθήσει τη γραμμή "όχι σε όλα" και όλα τα... σφάζω και τα... μαχαιρώνω, όπως θέλω εγώ!
Γιατί το ΠΑΣΟΚ φοβάται και λέει όχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου
Μια αλλαγή του εκλογικού νόμου με διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών και αποκλεισμό των κομμάτων με ποσοστά κάτω του 5% από την επόμενη Βουλή βολεύει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές, αφού θα υπάρχουν λιγότερα κόμματα στη Βουλή.,
Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να βλέπει... ζεστά μια τέτοια θετική εξέλιξη. Γιατί άραγε; Κατ΄ αρχάς, ακόμη και πρώτο κόμμα να είναι με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, οπότε θα αναγκαστεί να ζητήσει τη... βοήθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Αλλά ποιον ΣΥΡΙΖΑ; Του Κασσελάκη ή του Φάμελλου; Στην πρώτη περίπτωση η άσκηση είναι προβληματική, καθώς αποκλείεται η Νέα Αριστερά, οπότε είναι αδιέξοδο για τον Ανδρουλάκη. Στη δε δεύτερη περίπτωση το πράγμα είναι λιγότερο δύσκολο, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να εξελιχθεί σε διαλυτικό παράγοντα που μπορεί να πλήξει τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ.
Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ανέφερε ότι θεωρεί μια αλλαγή του εκλογικού νόμου ως... ομολογία ήττας ή φόβου για ήττα από τη Νέα Δημοκρατία! Θεωρούμε ότι η απειρία του ή μια παρόρμηση της στιγμής τον ώθησε να εκφράσει μια τέτοια άποψη. Μάλιστα πρόσθεσε ότι "ο πρωθυπουργός είχε πει πως είναι υπέρ της διατήρησης ενός σταθερού εκλογικού συστήματος, άρα περιμένουμε ότι θα μείνει σε αυτό".
Κατ΄ αρχάς, το εκλογικό σύστημα που θα φέρει ο Μητσοτάκης θα είναι υπέρ του πρώτου κόμματος. Δηλαδή, ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Αν το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι θα είναι αυτό πρώτο, τότε πρέπει να ψηφίσει μέχρι τα... μπούνια μια αλλαγή του σημερινού συστήματος. Ιδίως, αν αυτό είναι βασισμένο στην ενισχυμένη αναλογική με το μπόνους των 50 εδρών και την επίτευξη ποσοστού 5% για είσοδο στη Βουλή. Άρα, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που φοβάται πιο πολύ. Και φοβάται γιατί η αλλαγή του εκλογικού νόμου, μπορεί και πάλι να μην φέρει την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, θα τη σπρώξει πιο κοντά.
Πιθανή προσέγγιση της αυτοδυναμίας από τη ΝΔ σε μια εξακομματική Βουλή, θα δημιουργήσει την ανάγκη για ένα μικρό... συμπλήρωμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πρόβλημα θα βρίσκεται στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ. Ή το "όλον ΠΑΣΟΚ" θα συνεργαστεί με τον Μητσοτάκη ή ένα μέρος του θα φύγει προς τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η μεγάλη παγίδα για τον Ανδρουλάκη. Άρα, είτε συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία για να επιβιώσει και ο ίδιος πολιτικά χωρίς να αμφισβητηθεί ή λέει όχι και τότε μπορεί να δει συντρόφους του να σπεύδουν για να λειτουργήσουν ως... συμπλήρωμα, οπότε θα έχει σοβαρό πρόβλημα.
Ο Ανδρουλάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο υπάρχει Μητσοτάκης, ο ίδιος δεν θα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στον ΑΝΤ1, η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι διψήφια, ενώ το κυβερνών κόμμα από δω και πέρα μπορεί να ανακάμψει, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά τον... ενθουσιασμό των εσωκομματικών εκλογών και την άνοδο των ποσοστών, θα βρεθεί σε πορεία αναγκαστικής... προσγείωσης.
Επτά στους δέκα ψηφοφόρους θεωρούν ότι ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκης δεν μπορούν να κερδίσουν τη Νέα Δημοκρατία, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το ίδιο πιστεύουν σχεδόν οι μισοί (44,1%)! Μόνη σανίδα σωτηρίας για τον Ανδρουλάκη το 2027, θα αποτελέσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης... ανοχής με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ... άνευ Κασσελάκη και της Νέας Αριστεράς, αλλά με το υπάρχον εκλογικό σύστημα. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Συμπερασματικά, το ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσει την αυτοδυναμία (μόνο αν γίνει ένα μεγάλο... θαύμα), ενώ δεν θα μπορεί να συγκροτήσει κεντροαριστερό μπλοκ αν στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο Κασσελάκης και ταυτόχρονα δεν είναι στη Βουλή η Νέα Αριστερά. Έτσι, θα αποτελέσει μονόδρομο για τον ίδιο η συνεργασία του με τον Μητσοτάκη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά και θα αμφισβητηθεί μέχρις εσχάτων. Αν το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης νομίζουν ότι το πρόβλημα το έχει ο Μητσοτάκης, τότε, τόσο το καλύτερο για τον Μητσοτάκη! Γιατί το ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται στον πραγματικό κόσμο ή υπερεκτιμά τους συσχετισμούς δυνάμεων, θα συνεχίσει να βλέπει τον Μητσοτάκη ως κυρίαρχο του παιχνιδιού. Και αυτό το τελευταίο θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον Ανδρουλάκη το 2027...