Μετά τα πρώτα exit polls, το κόμμα «Σπαρτιάτες» φαινόταν πως σιγουριά θα είναι στη νέα Βουλή συγκεντρώνοντας 4,6%. Αν έψαχνε κανείς για πανηγυρισμούς ωστόσο, δεν θα έβρισκε κάποιο κομματικό «κέντρο επιχειρήσεων», αλλά ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του κόμματος, Βασίλης Στίγκας μετά την ανακοίνωση των Exit Polls μετέβη σε ένα ισόγειο διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο που ανήκει σε μέλος του κόμματος και παραχωρήθηκε ένεκα της ημέρας για «κέντρο επιχειρήσεων» των «Σπαρτιατών».
Η γέννηση του κόμματος και η στήριξη του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη
Η ουσιαστική γέννηση του κόμματος συντελέστηκε την ίδια στιγμή που ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε, για δεύτερη φορά, τη συμμετοχή του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές ως υποψηφίου. Αμέσως, σαν ο μοναδικός «κληρονόμος» του μεριδίου των Ελλήνων που παραμένουν πιστοί στη Χρυσή Αυγή, ο Ηλίας Κασιδιάρης έδωσε το χρίσμα του στους «Σπαρτιάτες». Και για όσους θα μπορούσαν να έχουν αμφιβολίες για τον προσανατολισμό και την ταυτότητα του καινοφανούς σχηματισμού, στους δρόμους της Καλαμάτας εμφανίστηκαν αφίσες με το πρόσωπο του Κασιδιάρη και την λακεδαιμόνια περικεφαλαία, το έμβλημα των «Σπαρτιατών».
Το κόμμα των «Σπαρτιατών», με ψηφοδέλτια και πάνω από 60 υποψηφίους σε όλη την ελληνική επικράτεια, με ασφάλεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια βιαστική συγκόλληση των υπολειμμάτων της Χρυσής Αυγής, με περιτύλιγμα μια αρχαιοελληνική -και δη στρατοκρατικής αίγλης- σημειολογία. Ακριβώς βάσει αυτής της σημειολογίας, φαντάζεται κανείς τον Ηλία Κασιδιάρη να ακουμπά το ξίφος του στους ώμους του «αντ' αυτού», δηλαδή του επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλη Στίγκα. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως και παρεκκλίνοντας από την κομματική διακήρυξη «είμαστε Σπαρτιάτες στην ψυχή και το σώμα!» αλλά από τη Λειβαδιά. Συνεπώς, ο ηγέτης των «Σπαρτιατών» είναι Βοιωτός.
Στη δε ιδρυτική διακήρυξή τους οι «Σπαρτιάτες» αυτοπροσδιορίζονται, πρώτα από όλα -όπως ήταν το αναμενόμενο- σαν κάποιοι που αποτίουν «τιμή σε κείνους όπου στην ζωήν των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες» κατά τον διάσημο καβαφικό στίχο. Οι «Σπαρτιάτες» λοιπόν, όπως αναφέρεται στη, επιμελώς ήπια, διακήρυξή τους μιλούν για πολλές από τις έννοιες που περιφρονούσε ή και περιύβριζε η Χρυσή Αυγή, όπως την Ενωμένη Ευρώπη, την Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία κ.α.
Ενδεικτικά, στη διακήρυξή τους οι «Σπαρτιατές» επισημαίνουν, μεταξύ άλλων αφηρημένων, ότι οι ίδιοι είναι «ο πολιτικός φορέας της αναγεννημένης Εθνικής Πατριωτικής Δεξιάς, που μέσα από το πολίτευμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας αγωνίζεται για την ισονομία και την ισοτιμία όλων των Ελλήνων πολιτών.
» Προσβλέπουμε σε μία ενωμένη Ευρώπη, όπου θα κυριαρχούν οι αξίες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού και όπου τα κράτη-μέλη της θα είναι απολύτως ισότιμα, με την διατήρηση των πολιτιστικών και πολιτισμικών τους χαρακτηριστικών. Η Ελλάδα ως θεμελιωτής του πολιτεύματος της Δημοκρατίας οφείλει να πορεύεται και συμπορεύεται ως εγγυητής της διασφάλισης των δημοκρατικών θεσμών και αξιών στον Ευρωπαϊκό χώρο.
» Στεκόμαστε απέναντι στην 'κοσμοπολίτικη Διεθνιστική' Αριστερά και δεν συμφωνούμε με την σημερινή 'παγκοσμιοποιημένη' Κεντροδεξιά που είτε πλαστογραφούν την ιστορία μας είτε συναινούν σε αυτό. Προτεραιότητά μας είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες.
Τουλάχιστον όμως, οι «Σπαρτιάτες» δημοσιοποιούν τις κατ' αρχήν απόψεις τους για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Ιδιαίτερα για το δεύτερο, το σχετικό κείμενο παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς διατρέχει εν τάχει την ανθρώπινη ιστορία, από τους Χετταίους ως την Αφροδίτη της Μήλου και τη δυναμική διεκδίκηση του επαναπατρισμού των αρχαιοελληνικών αριστουργημάτων κ.ο.κ.
Ποιος είναι ο ηγέτης των «Σπαρτιατών»
Σύμφωνα με το ιδιόχειρο βιογραφικό σημείωμά του, όπως είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα των «Σπαρτιατών», ο Βασίλης Στίγκας γεννήθηκε στην Λειβαδιά Βοιωτίας το 1964 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έζησε τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του στο Χαϊδάρι, το Αιγάλεω και την Ηλιούπολη. Σπούδασε σε σχολή μηχανικών αεροσκαφών και υπηρέτησε 22 μήνες στην Αεροπορία Στρατού, ως μηχανικός ελικοπτέρων εδάφους και αέρος. Από το 1986 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, με τα τελευταία 25 χρόνια στη βιοτεχνία τροφίμων.
Όπως σημειώνει επίσης ο Βασίλης Στίγκας, «επί σειρά ετών ασχολούμαι παράλληλα με την δημοσιογραφία, το ελεύθερο ρεπορτάζ και την παρουσίαση εκπομπών πολιτικού ενδιαφέροντος. Είμαι έντονα πολιτικοποιημένος από τα νεανικά μου χρόνια. Το 2017 δημιούργησα τον πολιτικό φορέα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» και κατεβαίνουμε στις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου τρέχοντος έτους. Ευελπιστώ να φανώ χρήσιμος στο άμεσο μέλλον στον Πατριωτικό χώρο».
Σε κατά καιρούς συνεντεύξεις του, ο κ. Στίγκας έχει τονίσει πως «είμαι άνθρωπος της αγοράς. Δεν περιμένω να με ταΐσει κανένας, δεν κυνηγάω θέσεις σε κομματικά γραφεία. Ως προς την πολιτική διαδρομή μου, αρχικά συντάχθηκα με τη ΝΔ, αλλά το 1989 αποφάσισα ότι επρόκειτο περί ενός παλαιοκομματικού οργανισμού. Πέρασα στην Πολιτική Άνοιξη, αλλά και εκεί οι προσδοκίες μου διαψεύστηκαν. Κατόπιν συντάχθηκα με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη από όπου αποχώρησα στις αρχές του 2015, με τα μνημόνια. Ακολούθως συνεργάστηκα με το κόμμα ΠΑΤΡΙΕ του στρατηγού Ελευθέριου Συναδινού και συμπορεύθηκα με την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΙΝ) του Γιάννη Λαγού. Το 2019 έθεσα υποψηφιότητα με την Ένωση Κεντρώων στο Νομό Βοιωτίας, λαμβάνοντας 752 σταυρούς στις Ευρωεκλογές και 35 στις εθνικές εκλογές. Με τον Βασίλη Λεβέντη με ένωσε η Μακεδονία μας. Τέλος, στις δημοτικές εκλογές του 2019 στήριξα τον Βασίλη Καπερνάρο και την παράταξη «Ρίζες».
Ο Βασίλης Στίγκας διατείνεται πως οι «Σπαρτιάτες» υφίστανται από το 2017, αρχικά ως «φιλανθρωπικός και κοινωφελής φορέας» αλλά ύστερα από διαδοχικές απογοητεύσεις που δοκίμασε από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς, ο κ. Στίγκας ένιωσε πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε αυτόνομη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές, εμπνεόμενος πάντα από τους «300».