«Flash flood»: Με ξαφνική, καταρρακτώδη βροχή που φέρνει πλημμύρα, εν μέσω ενός χειμώνα, μοιάζει αυτό που βιώνει το bitcoin. Το βασικό κρυπτονόμισμα, ενώ έδειχνε ότι μπορούσε να κάνει την επιστροφή με την κάλυψη των απωλειών του, υποχώρησε κάτω από τις 22.000 δολάρια, σε ένα ξαφνικό sell-off που το έστειλε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Την κατάρρευση ακολούθησαν και τα άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Cardano, το Ether, το Dogecoin. Τι προκάλεσε αυτό το ξαφνικό φαινόμενο;
Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για την κλασική πτώση- αστραπή, η οποία συνοδεύεται από άμεση ανάκαμψη, αλλά για ένα συνεχιζόμενο sell-off, οι αναλυτές προσπαθούν να βρουν ποια είναι η γενεσιουργός αιτία. «Φαίνεται πιθανό να επρόκειτο για αποτέλεσμα μιας μεγάλης συναλλαγής, εν τη απουσία άλλων εξωτερικών παραγόντων», εξηγεί η αναλύτρια της Hargreaves Lansdown, Σουζάνα Στρίτερ και συνεχίζει: «Η αγορά φοβάται ότι κατευθυνόμαστε προς έναν χειμώνα για τα κρυπτονομίσματα».
Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και ότι το sell-off αυτό, έχει ως triggers δύο κύριους… υπεύθυνους: Τους θεσμικούς επενδυτές που αποεπενδύουν λόγω του αρνητικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και τους miners που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο… υπαίτιο, ο αναλυτής Γουίλι Γου, λέει ότι η κατάρρευση του bitcoin προκλήθηκε περισσότερο από ένα sell-off θεσμικών επενδυτών, κλίμακας του φαινομένου που είδαμε στη χρεοκοπία του 3 Arrows Capital. Και ότι αυτό συνδέεται με την ενίσχυση του δολαρίου. Όπως εξηγεί ο αναλυτής, αυτό το sell-off συνδέεται με μια αρνητική ροή κρυπτονομισμάτων σε ανταλλακτήρια, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην αγορά έχει εισέλθει σε μια «λειτουργία συσσώρευσης», αγοράζοντας φθηνά νομίσματα για να τα αποθηκεύσει στα κρύα πορτοφόλια τους κατά τη διάρκεια της βουτιάς.
Αυτό, εξηγούν αναλυτές, καταδεικνύει ότι η τωρινή κίνηση του ισχυρότερου κρυπτονομίσματος προς τις 21.000 δολάρια είναι μια επίδειξη των προβλημάτων που προκαλεί στην αγορά των cryptos, το αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον για assets υψηλού ρίσκου, όπως το bitcoin και το ethereum. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμα σαφή σημάδια εάν αυτό το bear rally θα συνεχιστεί καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το BTC έπιασε το χαμηλότερο σημείο του.
Δεν είναι μόνο οι θεσμικοί επενδυτές, ωστόσο. Είναι και οι «δημιουργοί» των κρυπτονομισμάτων που προκαλούν το αρνητικό ράλι, οι «εξορύκτες» τους. Τα στοιχεία της Glassnode αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Βάσει αυτών, οι miners πούλησαν περίπου 6.000 bitcoin τις τελευταίες δύο εβδομάδες, για να βάλουν στα ταμεία τους περίπου 142 εκατομμύρια δολάρια. Το γεγονός ότι το τωρινό sell-off ξεκίνησε από την Ευρώπη, όπου είναι και εντονότερη η ενεργειακή κρίση.
Το mining έχει γίνει πλέον ασύμφορο σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ενώ με την πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων, πολλοί miners έχουν καταγράψει μεγάλες ζημιές- γεγονός που εξηγεί και το κύμα πωλήσεων μεταχειρισμένων καρτών γραφικών, βασικό «εργαλείο εξόρυξης». Αυτή η τάση «ξεφορτώματος» περιουσιακών στοιχείων των miners φαίνεται να συνεχίζεται και στο τρίτο τρίμηνο του έτους για ορισμένους.
Με αυτό τον τρόπο άλλωστε, κάποιοι miners καταφέρνουν να καταγράψουν κέρδη για πρώτη φορά εντός κρυπτο-χειμώνα. Οι τρεις κορυφαίες εταιρείες εξόρυξης Bitcoin που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, Core Scientific Inc., Marathon Digital Holdings Inc. και Riot Blockchain Inc, έχασαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022.