Οι αναλυτές καλούνται να καταλάβουν τη νέα τάξη πραγμάτων η οποία δημιουργήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η οποία έχει αναδιαμορφώσει τη γεωπολιτική σκακιέρα. Η Δύση έχει ενωθεί ενάντια στη ρωσική πολεμική μηχανή, οι κυρώσεις πλήττουν τη ρωσική οικονομία και το η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά η Κίνα παραμένει ουδέτερη, αφήνοντας ανοιχτή την «πίσω πόρτα» της συνεργασίας με τη Ρωσία και προσφέροντάς της άπλετη οικονομική βοήθεια.
Σύμφωνα με το Business Insider, αν και νεοφυής, η πολεμική σύγκρουση έχει ήδη «αρχίσει να αναδιαμορφώνει τη γεωπολιτική τάξη». Η εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αύξηση του ήδη καλπάζοντος πληθωρισμού, ενώ έχει προκαλέσει και μία ιστορική προσφυγική κρίση. Όσο περισσότερο διαρκεί, όμως, τόσο περισσότερες θα είναι οι ανακατατάξεις στη γεωπολιτική σκηνή και η δημιουργία νέων συμμαχιών.
Ιδού οι τρεις τρόποι με τους οποίους ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να αλλάξει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, σύμφωνα με τους αναλυτές του Τhe Economist Intelligence Unit.
Οι τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου χαρακτηρίζονταν από ΝΑΤΟϊκή ισχύ και αμερικανική μονομέρεια. Παρά τη δύναμη των ΗΠΑ, όμως, η Κίνα έχει αρχίσει να αναδύεται ως νέος γεωπολιτικός κολοσσός τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ η Ρωσία έχει ανανήψει την παραπαίουσα γεωπολιτική της δύναμη. Οι δύο αυτές χώρες και η επιρροή τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάβρωση της συμμαχίας των δυτικών χωρών και της ηγεσίας των ΗΠΑ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί το τέλος της μετα-ψυχροπολεμικής περιόδου.
Στο μέλλον, οι αναλυτές υπολογίζουν πως θα δημιουργηθούν «δύο αντίπαλες παρατάξεις». Η ρωσική επιθετικότητα θα μετατρέψει την παγκοσμιοποίηση σε τοπικισμό, με τον άξονα Ρωσίας-Κίνας να αποτελεί αντίπαλον δέος της Δύσης. Ορισμένες χώρες θα προσπαθήσουν να παίξουν τους μεσάζοντες αλλά όσο περνάει ο καιρός, τόσο δυσκολότερος θα αποδειχθεί ο ρόλος αυτός.
Ευρωπαϊκό σχίσμα
Μικρότερα σε μέγεθος σχίσματα θα δημιουργηθούν μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ο Πούτιν τώρα προσπαθεί να «μεταφέρει» τη σφαίρα επιρροής του και τα «διπλωματικά σύνορα» της Ρωσίας στην υπόλοιπη Ουκρανία. Η ζώνη αυτή, εάν επιτευχθεί θα συμπεριλαμβάνει την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, ενώ η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία θα βρίσκονται ακριβώς «απέναντι», στην ευρωπαϊκή πλευρά.
Ο ρόλος της Κίνας
Κανείς δε γνωρίζει ακόμα τον πραγματικό και τελικό ρόλο της Κίνας. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κρατά ουδέτερη στάση στην τρέχουσα γεωπολιτική κρίση αλλά η επιρροή της στη ρωσική οικονομία και σταθερότητα διαβρώνουν αυτές καθεαυτές τις κυρώσεις της Δύσης.
Η Ρωσία ενισχύει τη συμμαχία της με την Κίνα εδώ και μία 10ετία, ενώ η ρωσική οικονομία βασίζεται τα μάλα στην υποστήριξη του κινεζικού οικονομικού «δράκου». Οι στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όμως, μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για την αλλαγή στάσης της Δύσης προς την ανατολική συμμαχία. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να επικεντρωθούν στην αναχαίτιση των «ανοιγμάτων» της Ρωσίας προς την Κίνα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις ανατολικές συμμάχους της Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν και την εμπορική τους δραστηριότητα και να δημιουργήσει ένα σχίσμα στην άπω ανατολή, με τις φιλοδυτικές χώρες να αντιτίθενται στον επεκτατισμό του κινεζικού «οδοστρωτήρα».