Tο ντονέρ κεμπάπ αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή street food στο Βερολίνο αλλά και σε ολόκληρη τη Γερμανία. Ωστόσο, το «καθεστώς» του θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την πρόταση της Τουρκίας να ρυθμίσει τι μπορεί να φέρει νόμιμα το όνομα döner kebab.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία επιχειρεί να «προστατεύσει» το ντονέρ κεμπάπ που πωλείται στη Γερμανία, έχοντας εκκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να τεθεί το προϊόν υπό καθεστώς που ονομάζεται «εγγυημένο παραδοσιακό ειδικό προϊόν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω βιομηχανία ντονέρ στη Γερμανία έχει ετήσιες πωλήσεις περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στη Γερμανία και 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Παραγωγών Döner στην Ευρώπη με έδρα το Βερολίνο. «Από την κυβέρνηση μέχρι τους δρόμους, όλοι τρώνε ντονέρ κεμπάπ», δήλωσε ο Deniz Buchholz, ιδιοκτήτης του Kebap With Attitude, μιλώντας στο Associated Press.
Τι ζητά η Τουρκία
Σύμφωνα με την πρόταση της Τουρκίας, το μοσχαρίσιο κρέας θα πρέπει να προέρχεται από βοοειδή ηλικίας τουλάχιστον 16 μηνών. Θα μαρινάρεται με συγκεκριμένες ποσότητες ζωικού λίπους, γιαούρτι ή γάλα, κρεμμύδι, αλάτι και θυμάρι, καθώς και μαύρο, κόκκινο και λευκό πιπέρι. Το τελικό προϊόν θα κόβεται από την κάθετη σούβλα σε κομμάτια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών (0,1 έως 0,2 ίντσες). Η ρύθμιση για το κοτόπουλο είναι αντίστοιχη.
Η απόφαση της Κομισιόν
Η Κομισιόν πρέπει να αποφασίσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου, εάν 11 ενστάσεις κατά της αίτησης, μεταξύ των οποίων και από το Ομοσπονδιακό υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, είναι βάσιμες. Εάν ναι, η Γερμανία και η Τουρκία θα έχουν περιθώριο έξι μηνών για να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τον τελικό λόγο. «Λάβαμε γνώση της αίτησης της Τουρκίας με κάποια έκπληξη», ανέφερε το Ομοσπονδιακό υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας σε δήλωσή του προς το Associated Press.
Φαίνεται ότι τα λαχανικά, το κεμπάπ γαλοπούλας και ορισμένα μοσχαρίσια κεμπάπ – τα οποία είναι δημοφιλή στη Γερμανία – δεν θα επιτρέπονται πλέον βάσει της αίτησης της Τουρκίας, επειδή δεν τα αναφέρει συγκεκριμένα, προκαλώντας σύγχυση στη γερμανική βιομηχανία τροφίμων.
«Το κεμπάπ ανήκει στη Γερμανία. Ο καθένας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνος του πώς παρασκευάζεται και τρώγεται εδώ. Δεν χρειάζονται κατευθυντήριες γραμμές από την Άγκυρα», έγραψε ο Τζεμ Οζντεμίρ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, ο οποίος έχει επίσης τουρκικές ρίζες, στην πλατφόρμα X (πρώην twitter).
Αν και όπως είπε μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί η ποιότητα του παραδοσιακού döner kebab σε υψηλό επίπεδο – πιστεύει ότι έχει παρακμάσει σε ορισμένα μέρη – πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ίσως χρειαστεί να αξιοποιήσουν την κληρονομιά του Βερολίνου για δημιουργικές λύσεις για να διατηρήσουν τα διαφορετικά μενού τους.