Στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας σε γενικές γραμμές ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μία δέσμη μέτρων, προκειμένου να μειωθεί το κόστος του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα ο EUOBSERVER αναφέρεται στο σχέδιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που παρουσίασε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ), επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς και στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Μηχανισμού Kλάους Ρέγκλιγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα οφέλη από το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων είναι ξεκάθαρα και το κόστος περιορισμένο, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι μέχρι το 2060 θα μπορούσε να επιτευχθεί 20% μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ.
Ελληνικές πηγές, εξάλλου, συνεχίζει το δημοσίευμα, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το εν λόγω πακέτο μέτρων θα μπορούσε να μειώσει το χρέος κατά 45 δισ. ευρώ, ενώ από τη μεριά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το χαρακτήρισε πολύ καλό και ανέφερε ότι θα αρχίσει αμέσως να βοηθάει την ελληνική οικονομία, επιμένοντας ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη.
Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο EUOBSERVER σημειώνει ότι η σχετική συζήτηση αναβλήθηκε έως ότου επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος. Παραθέτει δε τα όσα δήλωσαν οι Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί κατά τη συνέντευξη Τύπου ως προς το ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις εργασίες και ότι είναι ακόμα πιθανή η ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, πηγή της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα μπορούσε να συγκληθεί το Eurogroup στις αρχές Ιανουαρίου για να την εγκρίνει. Οι συζητήσεις σκαλώνουν κυρίως στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι αυτό δεν είναι θέμα των υπουργών να συζητήσουν, αναφέρει το δημοσίευμα.
Μία ακόμα δυσκολία στις συνομιλίες στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, συμπληρώνει ο EUOBSERVER, είναι η επονομαζόμενη δημοσιονομική τροχιά, δεδομένου ότι ΔΝΤ και ευρωζώνη διαφωνούν για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018.
Στο καθημερινό δελτίο της διαδικτυακής πύλης του POLITICO , σημειώνεται εξάλλου ότι το συμπέρασμα που προκύπτει μετά από έξι χρόνια στενής παρακολούθησης του ελληνικού ζητήματος, τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες, τόσο εντός όσο και εκτός της Επιτροπής, είναι ότι κανένας δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα την επίλυση της κατάστασης γύρω από το ελληνικό χρέος. Οι λύσεις δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, σχολιάζει το POLITICO, ακόμη κι αν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά επώδυνες για τους Έλληνες υπουργούς, αλλά ουσιαστικά βολεύει τα περισσότερα κόμματα να ρίχνουν λάσπη και να αποφεύγουν τους μη ικανοποιητικούς συμβιβασμούς που θα μπορούσαν να επιλύσουν ορισμένα από τα οικονομικά ζητήματα της χώρας.
"Το Eurogroup καταλήγει σε συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους", αναφέρει, τέλος, η AGENCE EUROPE, η οποία αναλύει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής του ΕΜΣ, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση δεν συνδέονται με το πακέτο αυτό των μέτρων και θα συνεχιστούν με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέχρι τα τέλη του έτους. Το δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, στα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, ήτοι το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας και αυτό της διάρκειας διατήρησης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018, καθώς και στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.