Οι Έλληνες αξιωματούχοι έφυγαν από την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με άδεια τα χέρια, σχολιάζει το Politico σε δημοσίευμα του, προσθέτοντας ότι η Christine Lagarde προέβη σε μια λιτή δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, σημειώνοντας ότι διεξήχθησαν "παραγωγικές συζητήσεις”.
Στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου αρνήθηκε μάλιστα να δεχτεί ερωτήσεις από Έλληνες δημοσιογράφους, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Το Politico σημειώνει ότι η πραγματική αντιπαράθεση στο ελληνικό ζήτημα είναι αυτή τη φορά μεταξύ των πιστωτών, με
το ΔΝΤ και την Ευρώπη να διαφωνούν στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας.
Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η προφανής λύση είναι η ελάφρυνση του χρέους το οποίο ξεπερνά τα €300 δισ. Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ επιμένει ότι η διαγραφή ενός μέρους των υποχρεώσεων είναι ο μόνος τρόπος για την επιστροφή σε ένα βιώσιμο μονοπάτι. Η Γερμανία, ωστόσο, έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για απομείωση χρέους, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
Με τις γερμανικές εκλογές στα τέλη του Σεπτεμβρίου και την ελληνική διάσωση να είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στους Γερμανούς, το Βερολίνο είναι απίθανο να υποχωρήσει και να συμφωνήσει στο θέμα του χρέους, αναφέρει το Politico.
Σημειώνει παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ. Το ερώτημα είναι πότε θα πετύχει τον στόχο και για πόσο καιρό. Ενώ το πλεόνασμα θα βοηθήσει τη χώρα να αποπληρώσει το χρέος της, το ΔΝΤ ανησυχεί ότι θα εκτροχιάσει την ανάπτυξη εάν διατηρηθεί για πολύ καιρό.
Στο δημοσίευμα, όπως αναφέρει το ependisinews επισημαίνεται και η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ για το 2016, ξεπερνώντας τον στόχο του 0,5%, ενώ γίνεται αναφορά και στην ανησυχία των αξιωματούχων του ΔΝΤ για το αν μπορεί η χώρα να διατηρήσει αυτό το ποσοστό και τα επόμενα χρόνια.
"Το θέμα δεν είναι οι στόχοι αλλά να διατηρηθεί η αξιοπιστία των στόχων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο με την οικονομία να αναπτύσσεται”, δήλωσε ο Poul Thomsen, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους εμφανίζονται βέβαιοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον επόμενο μήνα. "Έχουμε τις παραμέτρους για μία συμφωνία το Μάιο”, σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, καταλήγει το δημοσίευμα.