Ο τουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα, που ποντάρει ότι οι Ευρωπαίοι διψούν για ήλιο και θάλασσα μετά το παρατεταμένο lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και στέλνει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί, αναφέρει το Politico.
«Ξανανοίγουμε με το σύστημά μας ακόμη ισχυρότερο, έχοντας ενισχύσει τους πόρους μας στους τομείς που θα δεχθούν τον κύριο όγκο των τουριστών για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό συμβάν», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που εξειδίκευσε χθες τους όρους υποδοχής ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από τα μέσα Ιουνίου.
Ήδη έγινε το πρώτο βήμα με τον ορισμό των πρώτων 29 κρατών στα οποία ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα και όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού η χώρα μας είναι έτοιμη να προσφέρει διακοπές «χωρίς να θέσει τους πολίτες και τους επισκέπτες σε κίνδυνο», ενώ τονίζει ότι δεν θέλει να πουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στους πολίτες τους να μείνουν στις πατρίδες τους αφού «σε ευρωπαϊκό επίπεδο η τακτική αυτή και η λογική δεν έχει νόημα. Η Ευρώπη θα πρέπει να θεωρεί εαυτήν ως ολότητα».
Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον τουρισμό
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανοίξει σταδιακά τον τουριστικό κλάδο του ελκυστικότερου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, προορισμού της Μεσογείου για το επόμενο τρίμηνο από τις 15 Ιουνίου, νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί και δεν θα επιβάλει τους επισκέπτες σε υποχρεωτική καραντίνα και εξετάσεις –αν και θα γίνονται τυχαία τεστ-, ενώ θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων για να είναι φθηνότερες οι διακοπές.
Ορισμένοι θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος δεδομένου ότι εξακολουθούν να πεθαίνουν πολίτες ανά την Ευρώπη από τον φονικό κορωνοϊό. «Αλλά για πολλούς Έλληνες ο κλάδος του τουρισμού είναι τόσο σημαντικός, ώστε είναι ελάχιστες οι επιλογές, αφού αποτελεί το 1/5 του ΑΕΠ και παρέχει απασχόληση σε περίπου το ¼ του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σύμφωνα με το World Travel and Tourism Council. Στις περιόδους αιχμής δε απασχολείται το 44%», αναφέρει το Politico.
Η Ελλάδα, υπενθυμίζει το άρθρο, μόλις έβγαινε από την δεκαετή ύφεση όταν χτύπησε η πανδημία απειλώντας να εξαφανίσει τα κέρδη από τρία πακέτα διάσωσης και οδυνηρά μέτρα λιτότητας. Η Κομισιόν αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα πληγεί χειρότερα από την πανδημία με την ύφεση να φθάνει το 9,7% το 2020 λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό.
Διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Τουρισμού
O υπουργός Τουρισμού είπε στο Politico ότι εκείνοι που ανησυχούν για τους κινδύνους εξάπλωσης του κορωνοϊού από τους τουρίστες έχουν υποτιμήσει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση καθώς η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της μόνον σε τουρίστες από χώρες που θα πάρουν το πράσινο φως από τους κορυφαίους επιδημιολόγους τους και από την Υπηρεσία Ασφάλειας Πτήσεων της Ε.Ε (EASA). Η Ελλάδα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς σε ταξιδιώτες απ’ όλον τον κόσμο στις 15 Ιουνίου, εκτός από 35 χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου από την EASA .
Oι επιβάτες από τις χώρες αυτές, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα κατά την άφιξή τους.
Και διαβεβαιώνει ότι «υγειονομικά μας πρωτόκολλα είναι πολύ αυστηρά κι ότι θα υπάρχει γιατρός σε «κάθε κατάλυμα άνω των 50 κλινών ώστε να αισθάνονται ασφαλείς οι τουρίστες. Γνωρίζουμε ότι φέτος ακόμη και το παραμικρό πρόβλημα υγείας θα συσχετιστεί με τον φόβο για κορωνοϊό. Αυτό μπορεί εύκολα να καταστρέψει το πνεύμα των διακοπών, άρα χρειάζεται ο γιατρός για μια πρόσθετη αίσθηση ασφάλειας»… ο υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει ότι στέλνονται γιατροί και νοσοκόμες στα δημοφιλή νησιά και θα λάβουν ειδική εκπαίδευση για τον χειρισμό έκτακτων καταστάσεων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, ενώ τα νησιά θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες –χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου – με βάση το πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες.