Σε πολιτική συμφωνία για τα μέτρα προς μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter. Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Στην σχετική ανάρτηση αναφέρεται πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε
- υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
- πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλά λειτουργικά κόστη και
- συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων
⚡️ #TTE Energy | DEAL!👏 Ministers reached a political agreement on measures to mitigate high electricity prices: mandatory electricity demand reduction, cap on market revenues from inframarginal electricity producers and solidarity contribution from fossil fuels producers. pic.twitter.com/BLU4fxWNWj
— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) September 30, 2022
Πλαφόν στο φυσικό αέριο
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο, συμπεριλαμβανομένου του μέτρου για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται πως 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το πλαφόν θα έπρεπε να τεθεί σε ένα επίπεδο, το οποίο είναι «υψηλό και αρκετά ευέλικτο, ώστε να επιτρέψει στην Ευρώπη να προσελκύσει τους απαιτούμενους πόρους», αναφέρεται στη σχετική πρόταση που υπέβαλαν η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ιταλία. Οι τέσσερις χώρες διαφωνούν με τον ισχυρισμό της Κομισιόν ότι ένα ευρείας κλίμακας πλαφόν θα απαιτεί «σημαντικού ύψους οικονομικούς πόρους» για την χρηματοδότηση έκτακτων αγορών φυσικού αερίου στην περίπτωση που οι τιμές διαμορφωθούν υψηλότερα από το πλαφόν.
Χθες, πάντως, η Κομισιόν διεμήνυσε ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να φέρει νομοθετική πρόταση στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι με δεδομένο το γεγονός ότι το πλαφόν στο αέριο υποστηρίζουν 15 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δίνεται σε πρώτη φάση η δυνατότητα να καταγραφούν οι θέσεις των αρμόδιων υπουργών, με το θέμα να παραπέμπεται σαφώς για αργότερα.