Μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και φαίνεται να είναι ο βασικότερος λόγος σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων.
Ανησυχία για ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Μάλιστα, πιθανό είναι το σενάριο το τέταρτο κύμα κορωνοϊού να κάνει την εμφάνισή του μέσα στο καλοκαίρι.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα, με ταχεία αύξηση των εμβολιασμών και αυστηρό έλεγχο της τήρησης των μέτρων, δεν αποκλείεται στο τέλος του μήνα ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων να φτάσει τις 2.000, από 740 που είναι τις τελευταίες επτά ημέρες και 400 που ήταν μία εβδομάδα πριν.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες, είπε ότι εάν η αυξητική πορεία της επιδημίας δεν διορθωθεί, «μπορεί να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα έως τις 20 του μήνα και στις περίπου 2.000 μέχρι τέλος του μήνα» (εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων).
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), χθες καταγράφηκαν 801 νέα κρούσματα και έξι θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 173 ασθενείς.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 59. Ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκε από 1,2% σε λίγο πάνω από 2%.
Τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν την εξέλιξη των δεικτών περιμένοντας και τα στοιχεία των επόμενων ημερών προκειμένου να προχωρήσουν σε ακριβείς εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.
Όπως επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, «τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια μικρή μεν, αλλά σημαντική και ανησυχητική αύξηση των νέων διαγνώσεων.
Ανησυχητική λόγω της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού τη θερινή περίοδο, της χαλάρωσης των μέτρων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μάσκα, αφού παρερμηνεύτηκε και γενικεύτηκε από τους πολίτες η σύσταση για μη χρήση της σε ανοικτούς χώρους χωρίς συνωστισμό, αλλά και της κυκλοφορίας της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του ιού».
Ακόμα, ο καθηγητής προσθέτει: «Ένα επίσης ανησυχητικό σημείο είναι η ελάττωση στον αριθμό των εμβολιασμών, που υπολογίζεται ότι είναι της τάξεως του 20%-30% – από πάνω από 100.000 που γίνονταν ημερησίως, μειώθηκαν σε 80.000 με 90.000».
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, εάν υπάρξει καλύτερη επιτήρηση των μέτρων και άμεση βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τότε ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε μια νέα έξαρση της επιδημίας τον Σεπτέμβριο ή και μέσα στο καλοκαίρι, η οποία είναι ιδιαίτερα πιθανή εάν συνεχιστεί η διασπορά της παραλλαγής «Δέλτα».
Και όπως υπενθυμίζει ο καθηγητής, προστασία από τη νέα παραλλαγή έχει ο πλήρως εμβολιασμένος πολίτης (από 96% έως 85% για σοβαρή νόσηση, ανάλογα με το εμβόλιο που έχει κάνει). Αντίθετα, η πρώτη δόση εμβολίου καλύπτει μόνο σε ποσοστό 33% από το ινδικό στέλεχος.
«Θέλει μεγάλη προσοχή. Δεν έχει λήξει η πανδημία ακόμα. Ο ίδιος ο ιός “δείχνει τα δόντια του”. Αλλά το θετικό είναι ότι μας προειδοποιεί. Και το γεγονός ότι καλύπτεται η νέα μετάλλαξη από το εμβόλιο μάς οδηγεί τη σκέψη στο πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός», τονίζει ο Χαράλαμπος Γώγος.
Αύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα
Τον κίνδυνος «αναζοπύρωσης» της πανδημίας και το γεγονός ότι απέχει το τείχος ανοσίας επισήμανε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Θωμαΐδης τόνισε: «Η πανδημία είναι εδώ δυστυχώς. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε στα λύματα μια αύξηση 60%. Ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα».
Όπως είπε ο καθηγητής, η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της πανδημίας στην Ευρώπη. «Το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα».
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, «θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, καθότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».
Υγειονομική βόμβα τα κέντρα διασκέδασης
Σχολιάζοντας βίντεο της εκπομπής με κατάμεστα κέντρα διασκέδασης ο Νίκος Θωμαϊδης επισήμανε ότι «τα υγειονομικά μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένα. Οι εικόνες από τα μαγαζιά, που δείξατε πριν, είναι απαράδεκτες. Να αναλογιστούν ότι αυτό που συμβαίνει είναι υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.
Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε εσωτερικούς χώρους. Πώς είναι δυνατόν σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από ό,τι ισχύει σε συναυλίες, όπου έχουν ληφθεί άλλα μέτρα. Δεν στέκει πουθενά».
«Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έναν χρόνο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και τηλεκπαίδευση»
Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, «πρέπει να αναλογιστούμε τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο και κυρίως τι θα απογίνουν τα παιδιά στα σχολεία. «Αυτό πρέπει να το τονίσει κάποιος από τώρα γιατί η επίδραση της κατάστασης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των φοιτητών είναι δραματική. Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έναν χρόνο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και τηλεκπαίδευση».
Σχολιάζοντας το θέμα του προαιρετικού εμβολιασμού των εφήβων ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας τόνισε: «Υπάρχει αρκετή εμπειρία πλέον στην Αμερική ότι δεν υπήρχαν κάποιες παρενέργειες σε αυτές τις ηλικίες. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, άνω των 18 ετών, να εμβολιαστεί. Ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 έχουμε ένα κενό» και όπως προειδοποίησε: «Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτή την στιγμή, αν συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση, χωρίς να ληφθούν μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, θα έχουμε αύξηση των αριθμών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετούν οι ερευνητές στο ΕΚΠΑ, η μετάλλαξη Δέλτα θα φτάσει στο 50% των κρουσμάτων εντός του Αυγούστου, ενώ τον Σεπτέμβριο ότι θα επικρατήσει και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Θωμαΐδης «ο μόνος τρόπος για να ανασχέσουμε τη διάδοση είναι να εμβολιαστούμε και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών».
Σύμφωνα με την πεποίθηση του ειδικού, είναι δύσκολο να φτάσουμε άμεσα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας. «Έχω την εντύπωση ότι δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, που είναι το 70%, τον Σεπτέμβριο. Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στο 45%».