Στα 7,9 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τα τρία βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστούν οι βαριές συνέπειες από τον κορωνοϊό, ενώ έως το τέλος του έτους θα διατεθούν άλλα 3 δισ. ευρώ.
Η ενίσχυση έγινε μέσω της δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και της βελτίωσης ή επέκτασης αυτών που προϋπήρχαν. Εργαλεία όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το Κεφάλαιο Κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Ειδικότερα, μέσα σε περίπου 6 μήνες, έχουν διοχετευθεί:
- 3,1 δισ. ευρώ μέσω των τριών κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,
- 3,1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, και
- 1,7 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
Όπως αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης-Επενδύσεων, Χρήστος Σταϊικούρας και Άδωνις Γεωργιάδης αντίστοιχα, «η Κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία". Σύμφωνα με την εκτίμηση των υπουργών, έως το τέλος του έτους, θα διατεθούν επιπλέον πόροι συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, την ολοκλήρωση του 3 ου κύκλου και τη δρομολόγηση και υλοποίηση του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Έτσι, η συνολική «ένεση» ρευστότητας θα διαμορφωθεί περίπου στα 11 δισ. ευρώ, σε χρονικό διάστημα 9 μηνών. Και σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται άλλα προγράμματα, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού για μικρές επιχειρήσεις, που διαμορφώνεται, μέχρι σήμερα, περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.
Λουκάς Γεωργιάδης