Ένα νέο τοπίο ρυθμίσεων έχει διαμορφωθεί με τη θέσπιση και ενεργοποίηση τελευταία της αναβίωσης των 72 -120 δόσεων, της ρύθμισης των 72 δόσεων για τους μερικώς συνεπείς οφειλέτες και προηγούμενα της πάγιας ρύθμισης των 24-48 δόσεων. Παράλληλα, ανοιχτές είναι και παλιότερες ρυθμίσεις, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η ειδική ρύθμιση οφειλών προκύπτει μετά από δικαστική απόφαση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης. Πέραν του ποιους οφειλέτες αφορά κάθε ρύθμιση, κρίσιμο είναι πότε χάνεται μία ρύθμιση, αναφέρει το capital.gr.
Αναλυτικά, οι ανοιχτές ρυθμίσεις έχουν ως εξής:
1. "Πάγια ρύθμιση" των 24 ισόποσων μηνιαίων δόσεων
Οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται σε έως σαράντα 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
2. Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών (του ν.4738/2020)
Aίτηση για ρύθμιση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούσε να υποβάλλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα, υπό την προϋπόθεση - μεταξύ άλλων - ότι τουλάχιστον το 90% των συνολικών οφειλών σε χρηματοδοτικούς φορείς, στο Δημόσιο και σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν οφείλεται σε έναν χρηματοδοτικό φορέα.
3. Ειδική ρύθμιση οφειλών προκύπτει μετά από δικαστική απόφαση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα όπως ισχύει.
4. Αναβίωση ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών
Έχουν δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης, όσοι από τους οφειλέτες απώλεσαν ευνοϊκές ρυθμίσεις βάσει των παρακάτω διατάξεων:
- Τη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις και
- Τη ρύθμιση "COVID" σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.
5. Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών για μερικώς συνεπείς οφειλέτες
Προβλέπεται για τους εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που δυσκολεύονται να τηρήσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, μολονότι ως προς τις λοιπές τους ασφαλιστικές υποχρεώσεις παραμένουν συνεπείς, η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως -72- μηνιαίων δόσεων.
Στις διατάξεις της παρούσας ρύθμισης, εντάσσονται:
- Οφειλέτες που έχουν μόνο οφειλές περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α) Επίσης στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν έως τις 31/7/2023:
- Οφειλέτες που εκτός από τις οφειλές 9/21-12/22, είχαν και προηγούμενες τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση μέχρι την 01/11/2021.
- Οφειλέτες που αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, έχουν το δικαίωμα υπαγωγής των οφειλών περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 σε έως -72- δόσεις.
- Οφειλέτες που αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των -72- δόσεων COVID και έχουν μόνο μεταγενέστερες οφειλές μπορούν να εντάξουν τις οφειλές 9/21-12/22 σε έως -72- δόσεις του νέου νόμου.
- Οφειλέτες με πάγια ρύθμιση που περιλαμβάνει οφειλές περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 και τηρείται την 01/02/2023, μπορούν να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη νέα ρύθμιση έως - 72- δόσεων.
Πότε χάνονται οι ρυθμίσεις
* Η νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων χάνεται σε περίπτωση:
- μη εμπρόθεσμης καταβολής δεύτερης δόσης της ρύθμισης εντός δωδεκαμήνου ρύθμισης ή
- δημιουργίας νέας οφειλής.
Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής 1 δόσης ανά δωδεκάμηνο και η καταβολή αυτής γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 15%.
Ειδικά η μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου έχει ως συνέπεια και την απαγόρευση υπαγωγής της οφειλής σε νέα ρύθμιση.
* Η πρώτη ρύθμιση των 100 δόσεων (σ.σ. του ν. 4305/2014) χάνεται σε περίπτωση:
- Μη εμπρόθεσμης καταβολής δόσης κατά τη διάρκεια της ρύθμισης ή
- Μη καταβολής των τρεχουσών εισφορών.
Δεν χάνεται η ρύθμιση εάν ο οφειλέτης, μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη σε ρύθμιση και την πλήρωση των όρων αυτής:
- δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι 2 δόσεις για διάστημα ενός μήνα για κάθε μία, ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή
- δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα 1 δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι 2 μηνών.
Στις δύο αυτές περιπτώσεις η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.
* Η δεύτερη ρύθμιση των 100 δόσεων (σ.σ. άρθρου 1 του ν. 4321/2015) χάνεται σε περίπτωση:
- Καθυστέρησης πέραν της μίας δόσης ρύθμισης, για ένα μήνα, ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης.
- Λόγω μη καταβολής τρεχουσών εισφορών.
Ειδικότερα για τους οφειλέτες τ. ΟΑΕΕ και τ. ΕΤΑΑ η απώλεια της ρύθμισης επέρχεται με καθυστέρηση πέραν του ενός μηνός, τριών δόσεων της ρύθμισης ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης.
* Η ρύθμιση των 120 δόσεων (του ν.4611/2019) χάνεται εάν:
- Δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις ρύθμισης
- Δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2019. Σε σχέση με τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, ως βεβαιωμένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν μετά το πέρας της ετήσιας εκκαθάρισης και βεβαιώνονται στο K.Ε.A.O.
- Δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής ή της αμφισβήτησης, οι οφειλές που δεν είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση επειδή τελούσαν σε αναστολή είσπραξης
- Δεν καταβληθεί εντός 3 μηνών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης το σύνολο των οφειλόμενων δόσεων της ρύθμισης.
* Η σύμβαση αναδιάρθρωσης στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (σ.σ. ν.4469/2017) έναντι του Ε.Φ.Κ.Α. / Κ.Ε.Α.Ο. χάνεται αυτοδίκαια στις εξής περιπτώσεις:
- εάν δεν καταβληθεί από τον οφειλέτη προς το Κ.Ε.Α.Ο., ποσό που αντιστοιχεί σε 3 δόσεις
- εάν δεν υποβληθεί η προβλεπόμενη Α.Π.Δ., εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους
- εάν δεν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τις οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη σύμβαση, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος ή σε περίπτωση δικαστικής επικύρωσης, από την ημερομηνία επικύρωσης της παρούσας σύμβασης αναδιάρθρωσης ή προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την έναρξη ισχύος ή την επικύρωση της παρούσας σύμβασης, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.
* Η ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού (του ν.4738/2020) επέρχεται κατά το μέρος που αφορά το Κ.Ε.Α.Ο. χάνεται στις εξής περιπτώσεις:
- εάν δεν καταβληθεί ποσό που υπερβαίνει την αξία 3 μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης
- εάν το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση υπερβαίνει την αξία τουλάχιστον του 3% του συνολικά οφειλόμενου ποσού
- εάν δεν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο (αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής) των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες πριν από τη σύναψη της διμερούς σύμβασης και δεν υπάγονται σε αυτήν, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης, ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τη σύναψη της σύμβασης, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους
- εάν δεν υποβληθεί η προβλεπόμενη Α.Π.Δ., εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους
- εάν υποβληθεί αίτηση πτώχευσης κατά του οφειλέτη ή αν υποβληθεί δήλωση του ότι αναστέλλει τις πληρωμές του ή επισπεύδεται εκτέλεση κατά περιουσιακών του ή επίκειται η λήψη δικαστικών μέτρων κατά του στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας αφερεγγυότητας
- εάν αποδειχθεί ότι η σύμβαση ρύθμισης βασίστηκε άμεσα ή έμμεσα σε ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις ή στοιχεία που υπέβαλε οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο οφειλέτης, καθώς και μέλη της οικογένειας του.
* Δεν είναι δυνατή η αναβίωση των ρυθμίσεων, αν μετά την απώλεια οι ενταχθείσες σε αυτές οφειλές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων του ν. 4469/2017 ή σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 ή σε ειδική ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο διαδικασίας εξυγίανσης. Για την πληρέστερη κατανόηση του συγκεκριμένου όρου παραθέτονται από το ΚΕΑΟ τα εξής παραδείγματα:
* Η ρύθμιση για τους μερικώς συνεπείς οφειλέτες χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης και στην περίπτωση μη καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών οφειλών.