Γαλλία-Ουκρανία... ανησυχία, οι Αμερικανοί... γουστάρουν Ελλάδα και ο Μητσοτάκης γίνεται πολύ... Αριστερός
Ένα... ψιλομούδιασμα το ένιωσαν χθες οι αγορές, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία. Οι πιθανότητες επανεκλογής του Μακρόν είναι οριακά αυξημένες και όλοι φοβούνται τη συνάντηση των... άκρων.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Δηλαδή, το ενδεχόμενο η Ακροδεξιά Λεπέν, να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας με τις ψήφους των Αριστερών και πιο αριστερά που είναι ο τείχος. Ο Μακρόν θα ασχοληθεί έως την ημέρα των εκλογών (συμπίπτει με το δικό μας Πάσχα), αποκλειστικά με την εκλογική μάχη, καθώς χωρίς καν να μπει στον... κόπο να κάνει μια εκτεταμένη καμπάνια λόγω αγωνίας για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Με σβηστές μηχανές κέρδισε με 4 πόντους διαφορά τη Λεπέν, ωστόσο, αυτό δεν λέει και πάρα πολλά πράγματα, όταν το ποσοστό του έφτασε στο 27% και κάτι. Η Γαλλία είναι η χώρα που θα αποτελέσει τον μπούσουλα για την Ευρώπη. Ή με τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική είτε με την επιστροφή στις εθνικιστικές αντιλήψεις με το βλέμμα στραμμένο προς τη Μόσχα. Και αυτό θα είναι το δίλημμα που θα θέσει ο Μακρόν. Πρόοδος με μένα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ή ψήφος διαμαρτυρίας και αποχή που θα ευνοήσει τη Λεπέν, αλλά μετά από λίγο, θα φάμε όλοι μαζί τα μούτρα μας; Φυσικά, έχει αποδειχθεί πολλάκις, ότι οι δήθεν... λύκοι, γίνονται αρνάκια...
Οι αντίπαλοι του Μακρόν, θα συνταχθούν με την εθνική πολιτική της Γαλλίας, κόντρα στην... αχώνευτη Ευρώπη της Γερμανίας. Κοιτάξτε φίλοι Γάλλοι. Επειδή εμείς περάσαμε τη φουρτούνα και πήραμε μια γερή κρυάδα με τον Τσίπρα και τον Καμμένο το 2015, αλλά στη συνέχεια βάλαμε μυαλό, κοιτάξτε να μη φάτε τα μούτρα σας, γιατί στο τέλος θα χάσουν όλοι και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, όπως η Γαλλία. Η ακρίβεια είναι ένα θέμα που αγγίζει ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά μην το κάνετε σαν τον σύζυγο που βρήκε τη γυναίκα του να πίνει καφέ με τον κουμπάρο και πήγε και... ευνουχίστηκε. Γιατί μετά τον ευνουχισμό, τα πάντα αλλάζουν και τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως πριν...
Ο σφαγέας Πούτιν σχεδιάζει τα νέα εγκλήματα του
Η Γαλλία προστέθηκε στο παζλ της ανασφάλειας, εκτός και αν στις 24 Απριλίου κερδίσει ο Μακρόν, οπότε θα πάρουμε όλοι μια βαθιά ανάσα. Όταν λέμε όλοι, εννοούμε όσους καταλαβαίνουν. Γιατί όσοι δεν καταλαβαίνουν, απλά θα βυθίζονται ολοένα και πιο βαθιά στο νερό, χωρίς να παίρνουν ανάσα. Πρωτίστως, αυτό ας το γνωρίζουν καλά οι Γάλλοι, γιατί αν αποδειχθεί ότι οι ανόητοι είναι περισσότεροι από τους ρεαλιστές, τότε τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά.
Ο Πούτιν ετοιμάζεται για να κάνει το μεγάλο ντου στην Ανατολική Ουκρανία και ιδίως στην περιοχή του Ντονμπάς. Πιστεύει ότι έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμειες και τώρα μπορεί να αφοσιωθεί στο ανατολικό μέτωπο, έχοντας ως στόχο να ελέγξει τις αυτόνομες "δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά κια να επεκτείνει την καταληφθείσα από το 2014 Κριμαία έως την Οδησσό. Οι Ουκρανοί ωστόσο, έχουν και αυτοί τις δικές τους επιτυχίες, αλλά σε κάθε περίπτωση το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές είναι τεράστιο. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή φονευθεί, ενώ ενδεικτική της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία, είναι η εκτίμηση ότι φέτος θα παρουσιάσει ύφεση περίπου 45%!!!
Η Ρωσία, όσο εξάγει ακόμη φυσικό αέριο και πετρέλαιο, μπορεί να... ελπίζει σε μια ύφεση περίπου 11% όπως λένε οι αναλυτές. Όμως, το μέλλον της Ρωσίας, δεν θα είναι τόσο εύκολο και όλα παραμένουν ανοικτά σε σχέση με το μέλλον του Πούτιν. Αν μάλιστα η Ευρώπη, προχωρήσει ταχέως στην εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων, όπως πιέζει ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι, τότε η ασφυξία δεν θα αργήσει να φανεί. Δυστυχώς και η Ρωσία θα πληρώσει ένα βαρύτατο τίμημα και μάλλον θα κάνει χρόνια για να συνέλθει και να επανέλθει εκεί που βρισκόταν πριν από μερικές εβδομάδες. Ο δυτικός κόσμος έχει απομακρυνθεί πλέον από την... Πουτινοχώρα και ο δυτικός τρόπος ζωής των Ρώσων απειλείται. Τα χειρότερα έρχονται γι αυτούς, αλλά ταυτόχρονα, πρόβλημα έχουμε όλοι μας, με τη διατήρηση των τιμών της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, αλλά και την ακρίβεια που καλπάζει και απειλεί να διαμορφώσει ένα νέο γεωπολιτικό χάρτη, με τους φτωχούς του πλανήτη, να σκέφτονται την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στη Δύση. Θα το δούμε προσεχώς και αυτό...
Δημιουργική... απαισιοδοξία
Το πετρέλαιο έπεσε χθες κάτω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα, ενώ τάσεις αποκλιμάκωσης παρουσιάζουν το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς η διπλωματία δεν είναι σε πρώτο πλάνο.
Κυριαρχούν το αίμα των Ουκρανών και οι κτηνώδεις συμπεριφορές των Ρώσων, οι οποίοι διεκδικούν... επάξια τον χαρακτηρισμό των σύγχρονων Νεοναζί, θυμίζοντας εφιαλτικές εποχές, σαν αυτές όπου οι στρατιές του Χίτλερ, βίαζαν κυριολεκτικά και μεταφορικά κάθε σημάδια πολιτισμού. Όσο για τους εγχώριους υποστηρικτές του Πούτιν, μπορούν να... ελπίζουν σε διάλυση της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο, να αντιλαμβάνονται ότι αυτοί οι ίδιοι θα αποτελέσουν τα πρώτα θύματα μιας τέτοιας πιθανής κοσμογονικής αλλαγής. Θα φάμε όλοι μαζί τα μούτρα μας σε μια διαλυμένη Ευρώπη. Αντιθέτως, αυτοί που σιτίζονταν από τον Πούτιν και τις λοιπές ανατρεπτικές δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη, θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν να χάσουν πάρα πολλά σε σχέση με τα ίδια οφέλη που μπορεί να αποκόμιζαν. Όσο γι αυτούς που εξακολουθούν να παραμένουν... ρομαντικοί ανόητοι, δεν θα θέλαμε να τους ευχηθούμε να ζήσουν την κατραπακιά για να βάλουν μυαλό. Αν δεν έχουμε βάλει μυαλό μετά το 2015, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Έχουμε... σουξέ στις ΗΠΑ
Το ακροατήριο στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη άκουσε με ενδιαφέρον χθες, όλα όσα μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα δεν είναι στην κατάσταση του 2010 και κάνει σημαντικά βήματα προόδου, μετά την ανάπτυξη... καρκινικών όγκων, από τη διακυβέρνηση των... απερίγραπτων Τσίπρα-Καμμένου την περίοδο 2015-2019. Από τη Νέα Υόρκη, παρά το γενικότερο περιβάλλον αβεβαιότητας λόγω Ουκρανίας και πληθωρισμού, βγαίνει ως συμπέρασμα ότι μόλις τα πράγματα ηρεμήσουν λίγο, τεράστια αμερικανικά κεφάλαια θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις τους στην Ελλάδα.
Η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θεωρείται δεδομένη τα επόμενα χρόνια, ενώ η ύπαρξη τεραστίων ποσοτήτων φυσικού αερίου κάτω από τα... πόδια μας, θα μας μετατρέψει σε κρίσιμο γεωπολιτικό "παίκτη", σπουδαίο ενεργειακό προμηθευτή και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο οικονομικό πόλο. Το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει δει και θα δει την αφρόκρεμα των μεγαλύτερων funds του κόσμου, δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα μας. Σε αντίθεση φυσικά, με την περίοδό 2015-2019, όπου τέτοιες εκδηλώσεις, προσφέρονταν μόνο για καφέ και χυμό, αφού δεν είχαμε κάτι άλλο να επιδείξουμε στους Αμερικανούς σε σχέση με την οικονομία. Γιατί ακόμη και αυτή η Συμφωνία των Πρεσπών, παρήγαγε ένα γεωπολιτικό αποτέλεσμα, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει και συνέχεια επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Βλέποντας προς το μέλλον, ας διδαχθούμε από το παρελθόν. Πάνω απ΄ όλα, ας αντιληφθούμε όλοι τις προεκτάσεις της αυξημένης παρουσίας Αμερικανών αλλά και Ευρωπαίων στη χώρα μας. Και ας... γαβγίζουν, οι λαϊκιστές, οι οποίοι ονειρεύονται πράγματα που δεν γίνονται...
Τα πλάνα του Αριστερού Μητσοτάκη!
Αν οι Ευρωπαίοι δεν λάβουν συνολικά μέτρα ουσιαστικής συγκράτησης του κόστους της ενέργειας αλλά και των τροφίμων και άλλων ειδών, τότε εμείς εδώ στην Ελλάδα, σε πείσμα των αγορών, θα κινηθούμε αυτόματα.
Αυτό δήλωσε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά περισσότερο ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στους υπολοίπους εντός Ευρώπης, παρά να προειδοποιήσει ότι θα κάνει του... κεφαλιού του, καθώς ως χώρα, δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο αυτό για να το ρίξουμε και πάλι στο... κλέφτικο. Αν φτάσουν όμως τα πράγματα στο αμήν, ο Μητσοτάκης, δεν θα διστάσει να κάνει αυτό που πρέπει, κλείνοτνας τον χώρο στους λαϊκιστές και στους εγχώριους... Πουτινολεπενέδες!.
Οι αγορές μας παρακολουθούν και ταυτόχρονα πιέζουν με τον τρόπο τους και τις εθνικές κυβερνήσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, πριν γίνει κάθε της Ευρώπης το... γιουσουρούμ του κάθε αμόρφωτου, λαϊκιστή και ψυχάκια. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και φυσικά η ελληνική κυβέρνηση, λόγω άμεσου και ουσιαστικού ενδιαφέροντος, αναμένει τις εξελίξεις από τον β΄ γύρο των Γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου.
Εμείς, φαίνεται ότι αργούμε ακόμη για να πάμε σε εκλογές, εκτός και αν τα πράγματα δείξουν ότι είναι μη... αναστρέψιμα. Πάντως, ο Μητσοτάκης λειτουργία με ορίζοντα εκλογών τον Μάιο του 2023 και ετοιμάζεται να επιστρατεύσει όλο το... αριστερό οπλοστάσιο. Δεν θέλει να χαρίσει καμία παροχή (στα όρια του εφικτού βεβαίως) στον Τσίπρα, ούτε θέλει να βλέπει τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, να επενδύσει κατά ανόητο τρόπο στην... ευαισθησία υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.
Αν δεν ανατραπούν οι ισορροπίες στη Γαλλία, τότε ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και στη δεύτερη Κυριακή, τότε θα κληθεί να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ για να πάνε τη χώρα παραπέρα. Άλλωστε, κάτι τέτοιο συμφέρει και το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν βρισκόμαστε στο 2011 ή 2012, αλλά αν βοηθήσει λίγο και η τύχη, τα επόμενα χρόνια, θα είναι χρόνια προόδου και όχι περικοπών. Πάντως, να μείνει η χώρα ακυβέρνητη ή να κάνουν κουμάντο διάφοροι Πολάκηδες, αυτό δεν παίζει ούτε μία στο εκατομμύριο. Μπορεί κάποιοι να επικαλούνται την ψήφο του λαού, αλλά ας σκεφτούν τι έγινε στο δημοψήφισμα του 2015. Τι έλεγαν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές του, τι έκαναν μετά, πόσο το πληρώσαμε και σε τι κινδύνους μπήκαμε.
HSBC: Ελαφρώς... σφιχτή ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες
Με... μισή ψήφο εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές τράπεζες ισοδυναμεί η έκθεση της HSBC, καθώς διατηρεί τη σύσταση για "αγορά", για όλες τις μετοχές των συστημικών ομίλων, ωστόσο, κατεβάζει τον πήχυ των τιμών-στόχων. Ο χρηματοοικονομικός κολοσσός δίνει υψηλότερη τιμή-στόχο για την Εθνική και επιλέγει ως κορυφαία επιλογή τη Eurobank.
Στο σκεπτικό του "ψαλιδίσματος" των τιμών-στόχων, αναφέρονται οι αντιξοότητες των ελληνικών τραπεζών, ως προς τα καθαρά έσοδα, αν και αναγνωρίζει ότι η κερδοφορία παραμένει ""αξιοπρεπής". Σύμφωνα με την HSBC, οι νέες τιμές-στόχοι είναι για τη Eurobank τα 1,40 ευρώ από 1,45 ευρώ πριν, για την Alpha Bank τα 1,45 ευρώ από 1,60 ευρώ, για την Εθνική αυξάνεται στα 4,30 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν, ενώ για την Πειραιώς υποχωρεί στα 1,90 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν.