Η δημιουργία προβλημάτων σε πολλές αγορές ακινήτων ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη πως το ράλι των αγορών ομολόγων θα συνεχιστεί.
Χώρες όπως η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σουηδία όπου οι τιμές ακινήτων καταρρέουν και οι δόσεις των στεγαστικών δανείων καταγράφουν σημαντική αύξηση αποτελούν και κύριο «κυνηγότοπο» των επενδυτών. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών θα αναγκαστούν να περιορίσουν, σύντομα, τη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προς ενίσχυση της αναπτυξιακής τροχιάς των οικονομιών τους.
Οι κεντρικές τράπεζες αυτές έχουν πολλάκις κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το αυξημένο κόστος διαβίωσης και το αυξημένο χρέος των νοικοκυριών. Επιπροσθέτως, δεδομένης της κατάρρευσης του κλάδου των επαγγελματικών ακινήτων, περίπου $175 δισ. στεγαστικών δανείων θεωρούνται, πια, προβληματικά, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι αναλυτές προειδοποιούν για τη δημιουργία σεναρίου της «κυριαρχίας των στεγαστικών δανείων» (mortgage dominance) όπου τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο σε οποιεσδήποτε μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων. Σύμφωνα με περσινή έρευνα της Bank for International Settlements, «αν και μία περιορισμένη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να εξισορροπήσει τις προβληματικές αγορές ακινήτων, η απότομη μεταβολή (πτώση) των τιμών των ακινήτων αποτελεί πραγματικό κίνδυνο».
Προσεκτικά κινούνται και οι κεντρικοί τραπεζίτες. Η Τράπεζα του Καναδά ανακοίνωσε πως η πρόσφατη παύση αύξησης των επιτοκίων της οφείλεται εν μέρει στη σημαντική μείωση της δραστηριότητας στον εγχώριο τομέα ακινήτων. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας υπογράμμισε, την περασμένη Τρίτη, πως το αυξημένο χρέος των νοικοκυριών αποτελεί πραγματική απειλή για την οικονομία. Η ΒοΕ, από την πλευρά της, προειδοποίησε τον περασμένο Δεκέμβριο πως τέσσερα εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με σημαντική αύξηση των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων φέτος.
Το αυξημένο επίπεδο του χρέους των νοικοκυριών και το υψηλό ποσοστό των βραχυπρόθεσμων ή κυμαινόμενου επιτοκίου στεγαστικών δανείων αποτελούν μία καλή ένδειξη της ευπαθούς αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Παράλληλα σταθερή φαίνεται πως είναι και η αγορά των ΗΠΑ, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν πως είναι, ακόμα, πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν τον πραγματικό αντίκτυπο των κινήσεων της Fed.
Είναι προφανές πως ο πληθωρισμός αποτελεί ακόμα σημαντική απειλή παρά την πρόσφατη σχετική μείωσή του αφού οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή του ενδέχεται να προκαλέσουν κρίση σε πολλές άλλες οικονομίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περσινή κατάρρευση της αγοράς real estate της Αυστραλίας η οποία συνοδεύτηκε από δραματική αύξηση του πληθωρισμού . Οι αναλυτές αναμένουν, πια, αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της χώρας στην επόμενη συνεδρίασή της στις 7 Φεβρουαρίου και επιδείνωση των προβλημάτων στην αγορά ακινήτων της.