Η Κίνα προσπαθεί να επεκτείνει τη χρήση του γουάν διεθνώς. Αλλά η βραχυπρόθεσμη πρόθεση του Πεκίνου αφορά περισσότερο την προστασία από τις κυρώσεις παρά την παγκόσμια κυριαρχία του νομίσματος, σύμφωνα με ερευνητή.
«Οι στρατηγικές της Κίνας για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι μάλλον αμυντικές παρά επιθετικές – τουλάχιστον προς το παρόν», ανέφερε πρόσφατα η Ζόι Λιού, ερευνητής του Council on Foreign Relations.
Στόχος του Πεκίνου είναι τώρα να ελαχιστοποιήσει τις όποιες επιπτώσεις από πιθανές σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης σε «ακραία γεωπολιτικά σενάρια», όπως μια στρατιωτική σύγκρουση για την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της, έγραψε η Λιού. Η ανάρτησή της δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Official Monetary and Financial Institutions Forum, ενός think tank με έδρα το Λονδίνο.
Ωστόσο, το δολάριο είναι τόσο εδραιωμένο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ελάχιστοι πιστεύουν πραγματικά ότι μπορεί να εκθρονιστεί.
Ενώ ο στρατηγικός ανταγωνισμός των ΗΠΑ και της Κίνας παραπέμπει σε μια πιθανή κούρσα για τη νομισματική υπεροχή, το κινεζικό γουάν απέχει πολύ από το να είναι έτοιμο – κάτι που γνωρίζει ακόμη και το Πεκίνο.
Ένα συχνά αναφερόμενο εμπόδιο στη διεθνοποίηση του γουάν είναι η χρήση από την Κίνα των capital controls για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής της σταθερότητας.
Αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο έχει τον έλεγχο του πόσα ξένα χρήματα μπορούν να εισέλθουν και να εξέλθουν από την οικονομία της Κίνας, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει την ισοτιμία του νομίσματος.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα είναι ήδη κορυφαίος εμπορικός εταίρος για περισσότερες από 120 χώρες.
Επιπλέον, οι κινεζικές αρχές είναι πρόθυμες να διευκολύνουν τις εξαγωγές προσφέροντας ανταλλαγές νομισμάτων και παρέχοντας χρηματοδότηση του εμπορίου, προσέθεσε η ερευνητής.
Ωστόσο, η πορεία του γουάν προς την ανάδειξη του σε διεθνές αποθεματικό νόμισμα είναι γεμάτη εμπόδια λόγω άλλων παραγόντων. Αυτοί περιλαμβάνουν την έλλειψη περιουσιακών στοιχείων σε γουάν χωρίς κίνδυνο, τη σχετικά κλειστή φύση της κινεζικής χρηματοπιστωτικής αγοράς και την προτίμηση του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για την κυριαρχία του ενός ατόμου έναντι του κράτους δικαίου, σύμφωνα με την ανάλυση.
Πρόσφατα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Κίνας έδειξαν ότι ακόμη και οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν είναι τόσο ενθουσιασμένες με το γουάν, καθώς περιορίζουν τη μετατροπή των συναλλαγματικών εσόδων τους στο κινεζικό νόμισμα.
Αυτό φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην τρέχουσα αδυναμία του κινεζικού νομίσματος. Υποδεικνύει επίσης ότι δεν είναι τόσο εύκολο να εκτοπιστεί το πανίσχυρο δολάριο ΗΠΑ από το κορυφαίο αποθεματικό και εμπορικό νόμισμα επιλογής στον κόσμο.
Μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα σε 1.660 επιχειρήσεις έδειξε ότι απλώς δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για τη χρήση του γουάν για συναλλαγές.
Η έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο από την Bank of Communications της Κίνας και το Πανεπιστήμιο Renmin, ενώ περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων της έρευνας ζουν στην ανατολική Ασία. Άλλο ένα πέμπτο των ερωτηθέντων προέρχονται από τη νοτιοανατολική και την κεντρική Ασία.
Περίπου το 64% του συνόλου των ερωτηθέντων ανέφερε την «πολυπλοκότητα των ρυθμίσεων» ως το κύριο εμπόδιο, ενώ πάνω από το 40% αυτών ανέφερε άλλες δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των εμποδίων στη ροή κεφαλαίων.