O κόσμος ζητωκραύγαζε στο Artificial Intelligence Action Summit στο Παρίσι τη Δευτέρα, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία «επέστρεψε στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης».
Η τολμηρή αυτή έκκληση έρχεται μετά την ανακοίνωση από τον Μακρόν μιας επένδυσης 109 δισεκατομμυρίων ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη στη χώρα. Αλλά υπογραμμίζει επίσης την επιθυμία της Ευρώπης, με επικεφαλής τη Γαλλία, να συμμετάσχει στη συζήτηση γύρω από την ηγεσία και την καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην οποία μέχρι στιγμής κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Τον περασμένο μήνα, η ανακοίνωση του αμερικανικού Stargate Project ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων έγινε πρωτοσέλιδο σε παγκόσμιο επίπεδο, ακολουθούμενη από το μοντέλο TN της DeepSeek, το οποίο προκάλεσε σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ανέδειξε την ικανότητα της Κίνας να συμβαδίζει με την αμερικανική καινοτομία.
«Ως ευρωπαϊκή περιοχή, τουλάχιστον, αρχίζουμε να βλέπουμε να αναδύονται παγκόσμιοι ηγέτες, και αυτό είναι το πράγμα που πραγματικά χρειαζόμαστε», δήλωσε στο CNBC ο Βίκτορ Ριπαρμπέλι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βίντεο τεχνητής νοημοσύνης Synthesia, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.
Υπάρχουν αρκετές εταιρείες-κλειδιά στην Ευρώπη, από τη νεοσύστατη εταιρεία τεχνολογίας αυτόματης οδήγησης Wayve στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τον αντίπαλο της OpenAI, την Mistral στη Γαλλία.
Η έκθεση του Ντράγκι σημείωνε ότι υπάρχουν καινοτόμες ιδέες, αλλά οι νεοσύστατες επιχειρήσεις «αποτυγχάνουν να μεταφράσουν την καινοτομία σε εμπορική αξιοποίηση, και οι καινοτόμες εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν στην Ευρώπη εμποδίζονται σε κάθε στάδιο από ασυνεπείς και περιοριστικούς κανονισμούς».
Ανέφερε ότι οι προηγούμενες σύνοδοι κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη που φιλοξένησαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Κορέα επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η σύνοδος στο Παρίσι έχει αλλάξει τα δεδομένα.
Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα της Ευρώπης ως ένα επαχθές μέρος για τη ρύθμιση της τεχνολογίας δεν έχει κλονιστεί.
«Μία από τις μεταφορές που χρησιμοποιώ μερικές φορές είναι να βλέπεις την τεχνητή νοημοσύνη ως έναν αγώνα ποδοσφαίρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Αν το μόνο που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη είναι να είναι ο διαιτητής, υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον, δεν κερδίζουν ποτέ, και δεύτερον, κανείς δεν συμπαθεί πραγματικά τον διαιτητή», δήλωσε ο Ριντ Χόφμαν, συνιδρυτής του LinkedIn και επενδυτής στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Greylock.