Τι σημαίνει η προσέγγιση ΗΠΑ-Κίνας, γιατί το Ισραήλ δημιουργεί εκνευρισμό στη Δύση...
Μέσα σ΄ έναν επικίνδυνο κόσμο που παίζει με το δίπολο Δύση και... αντι-Δύση, η ιστορική συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ, αποκτά τεράστια σημασία για τον πλανήτη.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Με ανοικτό το διπλό πολεμικό μέτωπο σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η προσέγγιση ΗΠΑ-Κίνας ανοίγει το παιχνίδι της παγκόσμιας... συνεννόησης, με δεδομένες τις "παγωμένες" σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων. Οι τιμές με τις οποίες έγινε δεκτός ο Κινέζος αρχηγός στην Καλιφόρνια (κόκκινο πανί στρωμένο και τα σχετικά) δείχνει αν μη τι άλλο, τη διάθεση των ΗΠΑ για να κλείσει μια πολύ σοβαρή εστία πιθανής έντασης στον πλανήτη, η οποία, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου!
Ο Σι Τζιπίνγκ επισκέπτεται μετά από 6 χρόνια τις ΗΠΑ και φυσικά έτυχε της θερμής υποδοχής από τον Τζο Μπάιντεν σε ένα αρχοντικό νότια του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο μπορεί να γράψει ιστορία με "χρυσά" γράμματα. Οι συνομιλίες προφανώς είναι δύσκολες και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Αυτό που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη είναι να μπει τέλος στην αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση. Η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων είναι μέρος ενός απαραίτητου success story για τον πλανήτη, σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. Η φράση του Σι Τζιπίνγκ ότι "δύο μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη η μία στην άλλη", αφήνει ένα ιστορικό αποτύπωμα, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών, καθώς σύμφωνα με τον Κινέζο ηγέτη "η σύγκρουση και η αντιπαράθεση θα έχουν αφόρητες συνέπειες για όλους".
Αυτό το ιστορικό τετ α τετ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) είναι το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών, μετά την περυσινή συνάντηση τους στην Ινδονησία, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του G-20. Η ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική συνέχεια, η οποία θα εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο χωρών είναι υπαρκτή. Διάθεση για προσέγγιση των δύο υπερδυνάμεων φαίνεται ότι υπάρχει. Αρκεί όμως να υπάρχει και η θέληση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ο καιρός θα δείξει...
Αρχίζει και εκνευρίζεται η Δύση με τον Νετανιάχου...
Οι δυτικοί αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τον Νετανιάχου, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε την παραίτηση του!
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανατίναξαν το κτίριο του κοινοβουλίου της Χαμάς, ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της για τους αμάχους. Ο Νετανιάχου, περιστοιχισμένος από στρατιωτικούς, δήλωσε ότι όσοι έλεγαν ότι δεν θα φτάσουμε στη Λωρίδα της Γάζας, τώρα βλέπουν ότι αυτό έγινε πραγματικότητα. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακαλύπτουν καθημερινά καινούρια κρησφύγετα της Χαμάς, ενώ το "ντου" στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, αποκάλυψε αυτό που λεγόταν από την πρώτη στιγμή, ότι στα υπόγεια του (και πιο κάτω ακόμη...) η Χαμάς έχει ολόκληρο οπλοστάσιο. Οι επιθέσεις των Ισραηλινών στην περιοχή έχουν ξεφύγει πλέον από τα όρια της αυτοάμυνας, ενώ ο Νετανιάχου δεν κάνει πίσω με τίποτα και συνεχίζει χωρίς σταματημό.
Οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να αφήσουν ανεξερεύνητο ούτε ένα... λαγούμι της Χαμάς, ενώ την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση σημαντικού αριθμού ομήρων. Τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα, ενώ η Χαμάς γνωρίζει ότι αν παραδώσει όλους τους ομήρους στο Ισραήλ, αυτό θα οδηγήσει στην οριστική καταστροφή της, καθώς ο Νετανιάχου δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Το γεγονός ότι γίνονται επιχειρήσεις "χειρουργικού" τύπου στη Λωρίδα της Γάζας, αποδεικνύει την αγωνία των Ισραηλινών, να μην θαφτούν ή να μην πνιγούν από αέρια οι όμηροι που βρίσκονται στα υπόγεια τούνελ της Χαμάς. Ο Νετανιάχου γνωρίζει πολύ καλά ότι αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν ως θύματα και ομήρους, τότε θα βρεθεί πολλαπλά εκτεθειμένος. Ήδη, η εικόνα με τους νεκρούς αμάχους και κυρίως τα παιδιά, είναι γροθιά στο στομάχι όλων.
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν αφήνουν πλέον το αποτύπωμα τους στις αγορές, κάτι που ίσως θα μπορούσε να αλλάξει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εμπλοκή άλλων χωρών στην κρίση, καθίσταται απίθανη και αυτό αποτελεί μέρος του θετικού σεναρίου για τις αγορές. Ωστόσο, οι ισορροπίες είναι λεπτές και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη, χωρίς προειδοποίηση...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "απογειώνει" την Ελλάδα
Ντελίριο ενθουσιασμού σκορπά η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, καθώς ισοδυναμεί με σύσταση προς τους δύο εναπομείναντες οίκους αξιολόγησης, για να μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα... χθες, επισημαίνοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις της οικονομίας και φυσικά της κυβέρνησης.
Η Κομισιόν προβλέπει υψηλή ανάπτυξη και υψηλά πλεονάσματα, ενώ αναμένει εντυπωσιακή μείωση του δημοσίου χρέους κατά 25% μέχρι και το 2025. Φέτος, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,4% και του χρόνου στο 2,3%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,9%, ενώ το 2025 θα "τρέξει" με 2,2%. Η ιδιωτική κατανάλωση, οι καθαρές εξαγωγές, ο τουρισμός και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν τις "χρυσοτόκες όρνθιες" για την οικονομία, ενώ ο αντίκτυπο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, είναι πολύ περιορισμένος.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να σταθούν στο... ύψος τους και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 1,1% του ΑΕΠ φέτος θα πάμε στο 2,5% και 2,6% τα έτη 2024 και 2025. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού από 2,3% του ΑΕΠ φέτος, θα υποχωρήσει στο 0,9% του ΑΕΠ το 2025, όπως αναφέρει η Κομισιόν. Όσο για το δημόσιο χρέος, από το 207% του ΑΕΠ το 2020, λόγω της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, φέτος θα κλείσουμε στο 160,9%, του χρόνου θα πέσουμε στο 151,9% και το 2025, στο 147,9% του ΑΕΠ. Δηλαδή, κατά την πενταετία 2021-2025, η συνολική μείωση του χρέους θα είναι 50 εκατοστιαίες μονάδες, ή κατά 25%. Η ανεργία θα υποχωρήσει στο 9,6%, αλλά η Κομισιόν βλέπει διατήρηση των πληθωριστικών τάσεων φέτος στο 4,3%, καθώς επιδρούν ανοδικά οι αυξήσεις στους μισθούς, οι περιορισμένες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς εργασίας και οι καταστροφές της αγροτικής παραγωγής, λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Όλα βαίνουν καλώς και προσεχώς θα πάνε καλύτερα!
"Πετάει" ο προϋπολογισμός
Η δημοσιοποίηση των θετικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήρθα να "κουμπώσουν" με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Οι εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι κάτι παραπάνω από θετικές, καθώς φαίνεται ότι συνδυάζεται το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεάμηνου, το πρωτογενές πλεόνασμα "σπάει τα κοντέρ", καθώς έκλεισε στα 6,084 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,746 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα προκύπτουν και... τυχερά για τον Μητσοτάκη. Για την ακρίβεια, προκύπτει επιπλέον ποσό 300 εκατ. ευρώ, για το οποίο τώρα η κυβέρνηση πρέπει να... σπάσει το κεφάλι της, για να δει πώς και πού θε το διαθέσει. Προφανώς μιλάμε για διάθεση σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, μέχρι τα Χριστούγεννα. Η υπέρβαση των εσόδων πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία δουλεύει... ρολόι και οι μηχανισμοί περιορισμού της φοροδιαφυγής αποδίδουν ολοένα και περισσότερο.
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση προχωρά με σύνεση και αποτελεσματικότητα στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές μας... βλέπουν. Επιπλέον τη μεθεπόμενη Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου θα μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα η Fitch και ο κύκλος των αναβαθμίσεων θα κλείσει το α΄ τετράμηνο του 2024, με τη Moody's, οπότε δεν μπορούμε να το ρίξουμε στις παροχές χωρίς αντίκρισμα. Αφήστε δε που τέτοιες κουτοπόνηρος, λαϊκίστικες και ψηφοθηρικές θέσεις του παρελθόντος είναι παντελώς άγνωστες για τον Μητσοτάκη και τον Χατζηδάκη. Και ευτυχώς! Η ουσία είναι ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο, δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει εκτιναχθεί και το έλλειμμα του προϋπολογισμού συμπιέζεται διαρκώς. Κάτι... ψιλά απομένουν ακόμη από τις βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις και τα καλύτερα θα έρθουν.
Ο σφοδρός "έρωτας" από Citigroup, JP Morgan και Goldman Sachs για την Ελλάδα
Η θετική έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα αλλά και τα πεπραγμένα του προϋπολογισμού, δεν αφήνουν αδιάφορους τους διεθνείς οίκους, οι οποίοι... πίνουν νερό στο όνομα της χώρας μας και δίνουν γραμμή για τα ομόλογα και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Χθες, είχαμε συντονισμένη "επίθεση"... αγάπης και φιλίας από τη Citigroup και την JP Morgan, οι οποίες καλούν τους επενδυτές να μη χάσουν την ευκαιρία που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά ομόλογα και να τοποθετηθούν. Χθες, το Ελληνικό Δημόσιο, κατά την επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου είδε το επιτόκιο να κατρακυλά στο 3,76%, κάτι που σύμφωνα με τη Citigroup, πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία εισόδου στους κρατικούς τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.
Το story της επενδυτικής βαθμίδας εξιτάρει τις αγορές και οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα διεθνώς που βρίσκεται σε αυτό το σημαντικό μεταίχμιο, ενώ έχει μπροστά της την υλοποίηση πολλαπλών "δώρων", των οποίων ο αντίκτυπος θα φανεί το 2024. Η πρόσκληση των δύο κορυφαίων αμερικανικών επενδυτικών οίκων, έρχεται σε συνέχεια αυτής που διατύπωσε προ ημερών η Goldman Sachs, η οποία, χθες, έβαλε στο... κάδρο και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει περιθώρια ανόδου 10%, δηλαδή, μπορεί να αναρριχηθεί έως τις 1.325 μονάδες το 2024. Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος, η εγχώρια κεφαλαιαγορά παρέχει αξιοσημείωτη προοπτική, λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης της τάξης του 6%, η οποία, την καθιστά ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές. Τα ομόλογα και το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελούν τον καθρέφτη των πεπραγμένων της ελληνικής οικονομίας, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από τα στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και από τα αντίστοιχα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο. Και τα καλύτερα είναι μπροστά μας, αρκεί να μη στραβώσει κάτι διεθνώς. Αμήν...