Ο οίκος αξιολόγησης Moody's είναι ο τελευταίος που απομένει για να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα και διαβάζοντας τη χθεσινή έκθεση για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία, προκύπτει το συμπέρασμα ότι στις 15 Μαρτίου θα προχωρήσει στο... τυπικό της υπόθεσης.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η έκθεση αποτελεί... πρόβα αναβάθμισης από τον αμερικανικό οίκο, ο οποίος θα συμβάλλει και αυτός από την πλευρά του για να ενισχυθεί περαιτέρω το ελληνικό success story. Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, αλλά πάνω απ΄ όλα υπογραμμίζει την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών. Οι τράπεζες αποτελούν τον ισχυρό πυλώνα της οικονομίας και η Moody's θεωρεί ότι εκεί βρίσκεται το "κλειδί" των εξελίξεων, καθώς η εξυγίανση των ισολογισμών με τις τιτλοποιήσεις των "κόκκινων" δανείων, ανοίγουν τον δρόμο για να αυξηθεί η κερδοφορία τους και στη συνέχεια οι χρηματοδοτήσεις προς την οικονομία. Μάλιστα, υπερτονίζει το υψηλό επιτοκιακό περιθώριο, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, διαμορφώθηκε στο 5,62% ή 562 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο. Βλέπει θετικό αντίκτυπο στα μεγέθη των Eurobank, Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς, Παγκρήτιας Τράπεζας και Attica Bank, προσθέτοντας ότι η κερδοφορία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και φέτος. Μας αναβάθμισε και δεν το πήραμε... χαμπάρι!
Πώς θα γίνουμε οικονομία με... Α κεφαλαίο
Ένας άλλος οίκος αξιολόγησης, η γερμανική Scope Ratings, που μας έχει ήδη δώσει από την περυσινή χρονιά την επενδυτική βαθμίδα, μας λέει ότι πάμε πολύ καλά και πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, γιατί μόνο έτσι θα διατηρηθεί η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, που αποτελεί προϋπόθεση για να μαζευτούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.
Η Scope ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει με τον ίδιο ζήλο στις μεταρρυθμίσεις και ιδίως στο άνοιγμα της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθεί ισχυρή η αναπτυξιακή δυναμική, θα υποχωρήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον. Αυτό το μοτίβο έχουν περιγράψει πολλές φορές τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και με "όπλα" το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, βαδίζουν ολοταχώς προς την επίτευξη των στόχων.
Ο γερμανικός οίκος με βάση τον οδικό χάρτη που έχει περιγράψει η κυβέρνηση, επί της ουσίας δείχνει τον δρόμο για να πάρουμε την αξιολόγηση Α, επιστρέφοντας εκεί που βρισκόμασταν πριν από 17 χρόνια! Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση, η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εξαρτάται από την ισχυρή ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, τη βαθύτερη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και τη διαρθρωτική οικονομική μεταρρύθμιση που αντισταθμίζει χρόνια υπο-επένδυσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δικαιολογεί την αναβάθμιση της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα πριν από κάτι μήνες, ως αποτέλεσμα της υποστήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών, της βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Εν ολίγοις, συνεχίζοντας με την ίδια προσήλωση αυτό που έχει ξεκινήσει εδώ και 4,5 χρόνια, είναι θέμα χρόνου να πάρουμε και την αξιολόγηση Α, ως προς το αξιόχρεο. Αν όχι φέτος, του χρόνου σίγουρα.
Από την άλλη, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, στέλνει και το μήνυμα προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ καλεί τις τράπεζες να συνεχίσουν να διαχειρίζονται με αποφασιστικότητα την ποιότητα του ενεργητικού τους για να κλείσουν περαιτέρω το χάσμα έναντι της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης στα "κόκκινα" δάνεια, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση τους... κάποια στιγμή, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία θα δυσκολέψουν την εξυπηρέτηση του χρέους των δανειοληπτών.
Η ρεαλιστική λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση
Η δυστοκία της κυβέρνησης να βρει την κατάλληλη νομική φόρμουλα, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, έχει "παγώσει" επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων βρίσκονται στην αβεβαιότητα και θεωρούν ότι η περιουσία τους απαξιώνεται.
Η εκτός σχεδίου δόμηση στα 4 ή 8, 16 ή 20 στρέμματα αποτελεί σοβαρό ζήτημα για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά δυστυχώς, κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν έχει βγει... λευκός καπνός. Επί μήνες, αναζητείται φόρμουλα σχετικά με τους "αναγνωρισμένους" δρόμους, όπου μπορεί κάποιος να οικοδομήσει και ορθώς η κυβέρνηση έφερε ως σημείο αναφοράς για τους δρόμους το 1977, που αποτελεί ένα... λογικό χρονικό σημείο αναφοράς. Αποτελεί πραγματική... φρίκη να συζητάμε για δόμηση σε περιοχές που έχουν μόνο αναγνωρισμένους δρόμους προ του 1923! Τότε, που υπήρχαν μόνο άλογα, γαϊδούρα, μουλάρια και γελάδια, τα οποία βάδιζαν σε μονοπάτια. Αν είναι δυνατόν...
Το Κτηματολόγιο αποτελεί πλέον το πιο χρήσιμο εργαλείο για τη χάραξη των νέων δρόμων και η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να το λύσει, αφήνοντας ικανοποιημένους τόσο τους ιδιοκτήτες, όσο και τους... οικολόγους. Στον κτηματολογικό χάρτη της χώρας, φαίνονται πλέον οι δρόμοι, οι οποίοι έχουν προκύψει από παραχωρήσεις ιδιωτών που διαθέτουν όμορα γεωτεμάχια. Το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν χρειάζεται να τρέχουμε σε αεροφωτογραφίες του 1945 ή, πολύ χειρότερα, στο 1923! Να σου λένε οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας, ότι αναγνωρίζεται ως δρόμος, το... μονοπάτι που υπήρχε το 1923 ή η δημοσιά του 1945, όπου δεν κυκλοφορούσαν ούτε τρακτέρ, ούτε φορτηγά, ούτε τίποτα! Γελάει ο κόσμος...
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να σταματήσει αυτή η "καραμέλα" από "ευαίσθητους" οικολόγους, περί καταστροφής του περιβάλλοντος. Είναι ένα σχέδιο συνεκτικό, που ισορροπεί μεταξύ της ανάγκης για περαιτέρω ανάπτυξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας με προστασία του περιβάλλοντος. Τα περίεργα... οικολογικά, όπως εκφράζονται σήμερα από διάφορους "φορείς" που αντιτίθενται στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών για τσάμπα καθαρό ρεύμα, μας βάζουν σε πολλές σκέψεις, σε σχέση με τα κίνητρα και αυτούς που κρύβονται από πίσω. Γιατί αν είναι να το ρίξουμε στην... οικολογία, τότε πρέπει να γκρεμιστεί η μισή Ελλάδα και να επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν πριν από... 100 χρόνια! Οπότε, αν πάμε στο 1924, θα πρέπει και οι οικολόγοι να αποδεχθούν ότι εκεί που κατοικούν, κάποτε ήταν χωράφι και δεν έπρεπε να χτιστεί τίποτα...
Λοιπόν, πρέπει να μπουν στην άκρη οι δήθεν οικολογικές "ευαισθησίες" από διάφορους προβλέψιμους και κομματικά τοποθετημένους τύπους. Υπάρχει η λύση που θα ικανοποιήσει τόσο τους ίδιους όσο και τους στόχους για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Βέβαια, δεν την... ανακαλύψαμε εμείς, αλλά την έχει ενσωματώσει η κοινή λογική. Ελπίζουμε ότι σε αυτήν τη λογική θα προσαρμοστούν και οι αντίστοιχες νομικές διατυπώσεις, τις οποίες δεν γνωρίζουμε, γιατί δεν είμαστε νομικοί. Υπάρχουν αυτοί που ξέρουν και πρέπει να αποφασίσουν. Γιατί προέχει πάνω απ΄ όλα η περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας και κυρίως η προοπτική να δούμε τα επόμενα χρόνια να έρχονται ξένοι για σχεδόν μόνιμη εγκατάσταση, οι οποίοι θα θέλουν να έχουν την... άπλα τους, σε ένα μεγάλο οικόπεδο με κατοικία, κήπο και καλλιέργειες, απολαμβάνοντας μια άλλη ποιότητα ζωής.
Ο μοναδικός καμβάς στον οποίο πρέπει να βαδίσει η Πολιτεία πρέπει να έχει ως άξονα την εκτός σχεδίου δόμηση άνω των 4 στρεμμάτων στους δρόμους που φαίνονται ήδη στον δορυφορικό χάρτη του Κτηματολογίου. Για τα επιπλέον θέματα με τα "τυφλά" οικόπεδα που κάποτε έχτιζαν με τη χρήση δουλείας και τώρα είναι περίπου στον... αέρα, αυτό είναι επίσης ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο πρέπει να τύχει της ανάλογης πολιτικής διευθέτησης. Αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα το ζήτημα της συνταγματικής τάξης, το οποίο ωστόσο, πολλοί επικαλούνται a la carte. Δηλαδή όπως τους συμφέρει...
Η λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση είναι οι "πράσινες" κατασκευές, οι οποίες, θα έχουν μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Δηλαδή, σύγχρονες κατοικίες ή επιχειρηματικές μονάδες με θερμοπροσόψεις, αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκό και μίνι αιολικό σύστημα, ώστε το κτίριο να μην εκπέμπει ρύπους και μάλιστα, να διοχετεύει και την παραγόμενη "καθαρή" ενέργεια στο εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Όποιος θέλει να χτίσει εκτός σχεδίου σε εκτάσεις άνω των 4 στρεμμάτων, πρέπει να ξέρει ότι θα πληρώσει κάτι παραπάνω, καθώς θα βρίσκεται εκτός του οργανωμένου οικιστικού ιστού, αλλά η δική του ανταπόδοση στην κοινωνία και στο περιβάλλον, θα είναι η ανέγερση μιας 100% "πράσινης" και φιλικής προς το περιβάλλον κατασκευής. Επιπλέον, η δόμηση πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τη λειτουργία συστημάτων πυρόσβεσης, ειδικά πρωτόκολλα φύτευσης, αντιπλημμυρικής θωράκισης κλπ. Γιατί, δυστυχώς, υπάρχει και το μείζον ζήτημα των πυρκαγιών και των πλημμυρών και πρέπει να λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Μιλάμε για επενδύσεις και τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετιών.
Με βάση το παραπάνω θα δούμε να δημιουργούνται υπερ-σύγχρονες κατασκευές-οικοδομές, τραβώντας την "ατμομηχανή" της ανάπτυξης παραπέρα, οι επενδυτές θα γνωρίζουνε μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας τι είναι αυτό που μπορούν να χτίσουν και πώς θα το χτίσουν, οι τράπεζες θα δώσουν περισσότερα δάνεια και το περιβάλλον θα ωφεληθεί γιατί δεν θα... καίει το τσιμέντο, αλλά το σπίτι θα είναι πηγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών του νοικοκυριού, αλλά και επικουρικά στο εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων δεν γίνεται να αργήσει πέραν του 2026, γιατί θα χαθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πλήρης κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης δεν μπορεί να υπάρξει για πολλούς και διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς. Ωστόσο, πρέπει να μπουν κανόνες, με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, έτσι όπως αυτή έχει συμβάλλει στην ένταση των καιρικών φαινομένων και την πρόκληση φυσικών καταστροφών.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα για να πάει σε ένα πλήρως ξεκάθαρο, διαφανές και οργανωμένο μοντέλο δόμησης και οργάνωσης της χωροταξίας εκτός σχεδίου, μέσα από το οποίο θα υπάρχουν μόνο ωφελημένοι. Και ωφελημένοι θα είναι οι άνθρωποι που θα δουλέψουν, οι επιχειρήσεις που θα παράγουν οικοδομικά και άλλα υλικά, οι επενδυτές που διαθέσουν κεφάλαια σε καθεστώς προστασίας και απόλυτης βεβαιότητας, το περιβάλλον που δεν θα επιβαρυνθεί, η εθνική οικονομία που θα εισπράξει πρόσθετα έσοδα, το ασφαλιστικό σύστημα που θα έχει περισσότερους πόρους για τις μελλοντικές συντάξεις αλλά και τις παροχές προς τους πολίτες.
Αφήνουμε για το τέλος τους... οικολόγους αυτού του τόπου. Κανείς δεν θέλει ένα επιβαρυμένο περιβάλλον. Αλλά ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να δεχθούμε την άποψη όλων αυτών των κουλτουριάρηδων περί "τσιμεντοποίησης". Σήμερα έχουν αλλάξει τα πάντα στη δόμηση, καθώς όλα τα υλικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Το μοντέλο που περιγράφηκε παραπάνω ωφελεί τους πάντες. Αν και μετά από αυτό το "πράσινο" μοντέλο δόμησης εκτός σχεδίου δεν είναι ευχαριστημένοι, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε σε άλλους λόγους τις υπερβολικές... ευαισθησίες τους! Γιατί πολύ απλά, όλοι θέλουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον που δεν θα επιβαρύνεται, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελεί πηγή οικονομικού και κοινωνικού οφέλους, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και ανθρώπινης ευημερίας. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τις οικολογικές... ευαισθησίες, γιατί τις έχουμε όλοι. Απλά, είναι πολύ... ενοχλητικές αυτές οι "αριστερές ευαισθησίες", γιατί έχουμε καταλάβει σε τι αποσκοπούν. Γιατί είναι άλλο πράγμα να διαμορφώνεις ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη και ευημερία και εντελώς διαφορετικό πράγμα, να θέλεις την ισότητα στην... εξαθλίωση!
Η ΔΕΗ ετοιμάζει... άλλα κόλπα με τον Κωτσόβολο
Χθες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε την έγκριση της για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Κωτσόβουλου από τη ΔΕΗ, επισφραγίζοντας τη συμφωνία με την Dixons South – East Europe και φέρνοντας την επιχείρηση στο προσκήνιο ως βασικό εργαλείο εμπορικής πολιτικής.
Ο Κωτσόβολος αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο στο retail, καθώς υπό την σκεπή της ΔΕΗ, θα εστιάσει στην πώληση "πράσινων" ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, σε μια αγορά που ξεπερνάει το πελατολόγιο των καταναλωτών ενέργειας. Ταυτόχρονα, ο Κωτσόβολος, ως θυγατρική της ΔΕΗ, θα πάρει... επ΄ ώμου όλα το βάρος για να γίνουν τα νοικοκυριά περισσότερο "πράσινα". Οι προσφορές ήδη έχουν αρχίσει και αυτό φαίνεται ήδη στα διαφημιστικά "σποτάκια" που... παίζουν στην τηλεόραση, στις ιστοσελίδες κλπ. Η εμπορική αλυσίδα θα παίξει πολύ μεγάλη... μπάλα στο εξής, στο ζήτημα των πωλήσεων "φιλικών" συσκευών προς το περιβάλλον, συνδέοντας την εμπορική της πολιτική με την πολιτική των προγραμμάτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της "μαμάς".
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ή η προμήθεια μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, αποτελούν τα χρήσιμα και κρίσιμα εργαλεία για να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια, απόσβεση του κεφαλαίου που θα διαθέσουμε και φυσικά να συμβάλλουμε ώστε να σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Η ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο "παίκτη" στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δίνει έμφαση στο ταχύτατο "πρασίνισμα" των πάντων. Ας σκεφτούμε μόνο τα εκατομμύρια ηλιακούς θερμοσίφωνες που χρησιμοποιούμε εδώ και δεκαετίες. Ας σκεφτούμε το όφελος από τη χρήση φιλικών συστημάτων ως προς το περιβάλλον, με την αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ας σκεφτούμε τις μελλοντικές ανάγκες σε φωτοβολταϊκά συστήματα, μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, αντλίες θερμότητας κλπ. Τα παραπάνω, "κουμπώνουν" με το θέμα της δόμησης είτε εντός είτε εκτός σχεδίου, για να μεγιστοποιήσουμε το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος. Θέλει τρόπο και όχι κόπο...