Καθώς εισερχόμαστε σε έναν κόσμο όπου τα μηχανήματα γίνονται πιο έξυπνα, οι επωνυμίες και οι έμποροι βυθίζονται στη σφαίρα των δυνατοτήτων που ανοίγει η τεχνητή νοημοσύνη, προσφέροντας καινοτόμες στρατηγικές και εργαλεία που κάποτε θεωρούνταν επιστημονική φαντασία.
Του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου
Όσο και αν κάποιοι ακόμα ξορκίζουν και κάνουν λόγο για «μάγια» και άλλα παρόμοια, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) καλπάζει και όποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν αυτοκαταδικάζονται στο περιθώριο και την αχρηστία.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) έχει φέρει επανάσταση σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του μάρκετινγκ. Με την έλευση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, οι επιχειρήσεις απέκτησαν πρωτοφανείς γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των πελατών, επιτρέποντάς τους να δημιουργούν εξατομικευμένες εμπειρίες που οδηγούν στην ικανοποίηση και αφοσίωση των πελατών.
Είναι προφανές έτσι ότι το μάρκετινγκ βρίσκεται στην αφετηρία ενός μεγάλου και πολύπλευρου μετασχηματισμού. Και από την άποψη αυτή, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αλλάζουν και οι μέθοδοι έρευνας της αγοράς.
Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν προηγμένους αλγόριθμους για τον εντοπισμό προτύπων και τάσεων στη συμπεριφορά των πελατών, επιτρέποντας στους εμπόρους να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων. Για παράδειγμα, οι αλγόριθμοι ανάλυσης συναισθήματος μπορούν να καθορίσουν εάν οι πελάτες εκφράζουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες αποτελεσματικά, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμόσουν τις προσφορές τους για να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες απαιτήσεις των πελατών.
Αυτά τα βελτιωμένα αναλυτικά στοιχεία επιτρέπουν στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να βελτιώσουν τη στόχευση τους. να μεγιστοποιήσουν την απόδοση επένδυσης (ROI) και να ξεκλειδώσουν πληροφορίες πελατών που δεν είχαν ξαναδεί.
Καθώς αυτοί οι αλγόριθμοι βελτιώνονται, οι δυνατότητες για εξατομικευμένο μάρκετινγκ αυξάνονται εκθετικά, ανοίγοντας το δρόμο για πραγματικά εξατομικευμένες εμπειρίες που θα αιχμαλωτίσουν κάθε καταναλωτή.
Μια από αυτές τις συναρπαστικές πτυχές της επίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης στο μάρκετινγκ είναι η ικανότητά της να βελτιώνει τη δημιουργία περιεχομένου και να βελτιστοποιεί τις καμπάνιες.
Συμπερασματικά, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας συναρπαστικός τομέας με πολλές πιθανές εφαρμογές τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές.
Κατανοώντας τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και πώς λειτουργεί, οι επιχειρήσεις μπορούν να αρχίσουν να αξιοποιούν τη δύναμή της για να βελτιώσουν τις δραστηριότητές τους και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο τους.
Ο μοναδικός σκοπός του μάρκετινγκ είναι να πουλά περισσότερο προϊόν σε περισσότερους ανθρώπους, πιο συχνά και σε υψηλότερες τιμές. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να κάνετε μάρκετινγκ.
Το μάρκετινγκ είναι σοβαρή υπόθεση στο επιχειρείν και, κατ' αναλογία, το σοβαρό επιχειρείν σχετίζεται με το μάρκετινγκ.
Το μάρκετινγκ δεν είναι μαγεία και οι μάρκετερς δεν ευνοούν τους εαυτούς τους όταν προσποιούνται ότι είναι. Δεν υπάρχει τίποτα το μυστηριώδες.
Το μάρκετινγκ είναι επαγγελματική αρχή. Δεν μπορείτε να το αφήσετε στα χέρια κάποιου που δεν είναι επαγγελματίας.
Στην αγορά σήμερα ισχύει η δημοκρατία του καταναλωτή. Οι καταναλωτές έχουν επιλογές, οπότε οι μάρκετερς πρέπει να τους πουν πώς θα επιλέξουν.
Από την στιγμή που έχετε έναν προορισμό, αναπτύξτε μία στρατηγική για να τον φτάσετε.
Η στρατηγική είναι το αφεντικό. Μην το ξεχνάτε ποτέ. Η στρατηγική είναι αυτό που ελέγχει ο,τιδήποτε «επικοινωνεί». Μπορείτε να αποφασίσετε να αλλάξετε την στρατηγική σας, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτήν.
Το μάρκετινγκ είναι επιστήμη. Έχει να κάνει με πειράματα, μετρήσεις, αναλύσεις, βελτιώσεις και ακυρώσεις. Θα πρέπει συνεπώς να είστε πρόθυμοι να αλλάζετε άποψη.
Υπολογίστε τί θέλουν οι καταναλωτές και έτσι φτιάξτε αυτό που προσφέρετε, ή υπολογίστε τί μπορείτε να προσφέρετε. Στην συνέχεια, καταστήστε το επιθυμητό. Αλλά να θυμάστε ότι το πρώτο είναι πολύ πιο εύκολο από το τελευταίο.