Εδώ και καιρό γράφαμε και υπογραμμίζαμε ότι ο Τραμπ "πουλάει"... τρέλα με τη δασμο-τρομοκρατία του, αλλά θα αναγκαστεί να... προσγειωθεί ανώμαλα, καθώς το τίμημα θα ήταν πολύ μεγάλο κυρίως για τους Αμερικανούς.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Χθες, φαίνεται ότι ο "Σερίφης του Λευκού Οίκου" κατάλαβε στις 20.00 ώρα Ελλάδος και αφού είχαν κλείσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ότι κινδυνεύει να "φάει" το... κεφάλι του! Είχε περάσει την κόκκινη γραμμή, η οποία χωρίζει την ηρεμία από το χάος. Όπως έχουμε γράψει κατά κόρον από την παρούσα στήλη, αυτό που επιχειρεί να κάνει να κάνει με τους δασμούς είναι πρωτόγνωρο και ανορθόδοξο. Είναι μια τρέλα, η οποία υποσκάπτει τα θεμέλια της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Έσκαβε τον λάκκο του με τα ίδια του τα χέρια και χθες συνειδητοποίησε ότι πρέπει να κάνει πίσω...
Όμως, τι έγινε χθες; Για πρώτη φορά από τότε που ο... τρελός του χωριού άρχισε να ταλαιπωρεί τον πλανήτη, ήρθαν τα πρώτα άσχημα μαντάτα από την αγορά ομολόγων. Οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις και ο κίνδυνος ενός ντόμινο θα έθετε τις ΗΠΑ προ του εφιάλτη της αναβίωσης της κρίσης χρέους. Οι αγορές ομολόγων λειτούργησαν με τον ίδιο τρόπο, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι επενδυτές άρχισαν να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις τίτλων, ανησυχώντας για το πού θα οδηγήσει τον πλανήτη ένας παρανοϊκός businessman που κυβερνάει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Έτσι, σήμανε συναγερμός στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να γίνει η... κωλοτούμπα! Όπως ακριβώς έγινε το 2015 με το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο Τσίπρας, ο οποίος από την ημέρα της εκλογής του... ξυνόταν στην γκλίτσα του τσοπάνη!
Το τεράστιο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, ύψους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί ωρολογιακή "βόμβα" για ολόκληρο τον πλανήτη και δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο με την... τρέλα του Τραμπ, να ενεργοποιηθεί, προκαλώντας παγκόσμιο ντόμινο ρευστοποιήσεων. Οι απειλές του για την επιβολή δασμών επί δασμών στα προϊόντα δεκάδων χωρών, θα ήταν ένα μοιραίο λάθος. Φρόντισε να το αποφύγει ανακοινώνοντας δασμούς 10% στα προϊόντα 75 χωρών έως τις 9 Ιουλίου, αυξάνοντας ταυτόχρονα τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα κατά 125%. Σημειώνεται ότι οι Κινέζοι κατέχουν το 3% του αμερικανικού χρέους, ήτοι 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, το οποίο όμως, μπορεί να κάνει τη ζημιά στις ΗΠΑ, αν πέσει... γραμμή για πώληση μεγάλου όγκου ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά, η αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές ομολόγων περιορίζει τις πιθανότητες πρόκλησης ενός "θερμού" επεισοδίου!
Μια ανάρτηση του Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social μετρίασε σημαντικά τους φόβους των επενδυτών για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, όταν λίγες ώρες πριν, όλοι συζητούσαν για σοβαρές ενδείξεις ενεργοποίησης της κρίσης χρέους,ως αποτέλεσμα του ξεπουλήματος ομολόγων. Αν συνέχιζε να "πουλάει"... τρέλα, τότε μοναδική διέξοδος για τους επενδυτές θα ήταν η πώληση τίτλων με μεγαλύτερη ένταση. Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Και ευτυχώς...
Ο Τραμπ μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια "καταιγίδα" άνευ προηγουμένου έκανε πίσω. Τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι κλείνει το μέτωπο με τους πολλούς, οι οποίοι έχουν αγοράσει το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και αφήνει ανοικτή μόνο τη διαμάχη με τους Κινέζους. Η κίνηση του έδωσε βαθιά ανάσα στις αγορές, καθώς εξελήφθη ως λογική. Έτσι, οι αμερικανικές αγορές αντέδρασαν αστραπιαία και έντονα ανοδικά. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones εκτινάχθηκε κατά 7,87% ή 2.962,86 μονάδες, που αποτελεί ρεκόρ από τον Μάρτιο του 2020, ενώ έκλεισε στις 40.608,45 μονάδες. Παράλληλα, ο S&P 500 "εκτοξεύτηκε" κατά 9,52%, σημειώνοντας τα ισχυρότερα κέρδη από το 2008, κλείνοντας στις 5.456,90 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2001, στη δεύτερη καλύτερη ημέρα στην ιστορία του, καθώς "εκτινάχθηκε" κατά 12,16%, φτάνοντας στις 17.124,97 μονάδες!
Οι προαναφερόμενες επιδόσεις ήταν αποτέλεσμα της εκτίναξης της μετοχής της Tesla κατά 19%, ενώ η Apple ενισχύθηκε 11% και η Nvidia 13%. Πολύ υψηλά κέρδη κατέγραψαν και άλλες μετοχές, ενώ ο Τραμπ προέτρεψε τους επενδυτές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί στις μετοχές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Πριν την ανάρτηση του Τραμπ, το κλίμα ήταν αρνητικό, ενώ οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές δεν πρόλαβαν τα... καλά νέα! Έτσι, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση τους κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κόσμος έχει μπει σε μια νέα περίοδο ρευστότητας, αστάθειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, ενώ η παγκοσμιοποίηση, όπως την ξέραμε μέχρι πρότινος, θα αλλάξει σε κάποιο βαθμό. Αν η... τρέλα του Τραμπ αποτελεί στροφή προς τον προστατευτισμό, τότε βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο ανατροπών. Αν η... τρέλα του αποσκοπεί σε νέες συμφωνίες και διαπραγματεύσεις με χώρες ή ενώσεις χωρών, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, η εκδήλωση ενός καθολικού εμπορικού πολέμου από την πλευρά των ΗΠΑ, θα είναι ένα ακόμη παζλ στην πρόσφατη αλυσίδα διαδοχικών οικονομικών κρίσεων που ξεκίνησαν το 2008 και με διάφορα διαλείμματα συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Και τι δεν είχαμε! Χρηματοπιστωτική κρίση, κρίση χρέους στην ευρωζώνη, υγειονομική κρίση, ενεργειακή κρίση και κρίση πληθωρισμού.