Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασαν το σχέδιο για τη νέα παραγωγική Ελλάδα, με παρεμβάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στη βιομηχανία και στην εφοδιαστική αλυσίδα και με βασικό ζητούμενο την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Αναμφίβολα, όλα κρίνονται εκ του τελικού αποτελέσματος, αλλά η κυβέρνηση θέλει να δώσει ώθηση στο έργο της. Κατ΄ αρχάς είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έρχονται μειώσεις τιμών έως και 15% για εκατοντάδες προϊόντα, όπως τρόφιμα, είδη ατομικής φροντίδας και οικιακά είδη. Η ακρίβεια είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα και οι πιέσεις στα νοικοκυριά θα μπορούσαν να αμβλυνθούν εάν η παραγωγική βάση της χώρας ήταν πιο ανταγωνιστική με χαμηλό λειτουργικό κόστος. "Ο παραγωγικός μετασχηματισμός ενίσχυσης επενδύσεων και βιομηχανίας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα", αποτελεί τον νέο οδικό χάρτη για την πραγματική οικονομία και έως το τέλος της τετραετίας, ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει τη διαφορά. Το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει με γρήγορο βηματισμό για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μητσοτάκης "δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε μέρα μετράει".
Το πρόβλημα της... αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας ειδικά στις επενδύσεις, είναι γνωστό. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της δυόμισι χρόνια, ώστε από θέση ισχύος να μπορέσει να αλλάξει την εικόνα της χώρας. Είναι στο χέρι ης να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Από κει και πέρα "λεφτά υπάρχουν" τόσο για ενισχύσεις και επιχορηγήσεις (πάνω από 3,3 δισ. ευρώ). Το μόνο που δεν πρέπει να δούμε στο τέλος της τετραετίας, είναι το... μία από τα ίδια! Το 2025 θα έχουμε ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, οι βιομηχανικές περιοχές της χώρας θα εκσυγχρονιστούν ώστε να γίνουν υποδοχείς επενδύσεων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, πολλά κεφάλαια θα διοχετευτούν στην έρευνα και την καινοτομία. Επιπλέον, θα ληφθεί ειδική μέριμνα για την ανάπτυξη των περιοχών της παραμεθορίου, ενώ το σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει τεράστια οικονομική, επιχειρηματική, γεωπολιτική και εθνική σημασία. Η Ελλάδα είναι... μαγαζί-γωνία και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον ενεργειακό τομέα με τεραστίων διαστάσεων οφέλη για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.
"Εχθρός" της Ελλάδας και του Μητσοτάκη είναι μόνο το διεθνές περιβάλλον. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μια σφοδρή... μετωπική σύγκρουση διαρκείας μεταξύ Ισραήλ-Ιράν θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες και στην ελληνική οικονομία, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, το πετρέλαιο θα "σκαρφάλωνε" σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να κρίνουν πολλά τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στην Ουκρανία, με καταλύτη το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του στις αρχές Ιανουαρίου. Αν δεν στραβώσει κάτι διεθνώς, τότε θα είμαστε σε πολύ καλύτερο δρόμο. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη, καθώς δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει.
Στη βάση ενός θετικού σεναρίου με φόντο τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Μητσοτάκης θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης στο μέτωπο της ακρίβειας, ώστε τα θετικά αποτελέσματα να γίνουν χειροπιαστά για τους πολίτες. Παράλληλα, στο τέλος του 2026, η Ελλάδα θα έχει απορροφήσει το σύνολο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ θα "τρέχει" με πιο γοργούς ρυθμούς έως τις εκλογές του 2027 και φυσικά ένα σχετικά ήρεμο διεθνές περιβάλλον θα αποτελέσει προάγγελο προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων, τα οποία θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, οι συνεχείς υπερβάσεις των στόχων του προϋπολογισμού θα αυξάνουν συνεχώς τον "κουμπαρά" του Μητσοτάκη, ώστε κάθε χρόνο έως τις εκλογές του 2027, να μοιράζει χρήμα ή να μειώνει φόρους. Όσο το διεθνές περιβάλλον θα είναι θετικό, τόσο το πρόβλημα θα μεταφέρεται στους αντιπάλους της κυβέρνησης. Είτε πρόκειται για εσωκομματικούς, είτε για... εξωκομματικούς αντιπάλους, το καλό σενάριο για τον Μητσοτάκη, είναι πολύ κακό γι αυτούς!
Όσο οι επιδόσεις της κυβέρνησης θα βελτιώνονται, τόσο το πρόβλημα θα μεταφέρεται στο γήπεδο των εσωκομματικών "βαριδιών" στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Οι κινήσεις του Ανδρουλάκη με το άνοιγμα του "παιχνιδιού" προς όλους, δεν φαίνεται να έχει και σοβαρό αντίκτυπο στα δημοσκοπικά μεγέθη του κόμματος. Στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι "τσιμπάει" περίπου 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, κάτι που ήταν αναμενόμενο, μετά τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά φαίνεται όμως ότι έχει εξαντληθεί η όποια δυναμική, καθώς ο νέος πρόεδρος απλά είναι ο... παλιός και... δοκιμασμένος! Η γκρίνια του Χάρη Δούκα για κάποιους αποκλεισμούς δικών του, φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή. Ούτε καν τον γάμο του δεν χάρηκε ο άνθρωπος! Ο αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο θα βλέπει ότι τα πάει χάλια στον Δήμο Αθηναίων, τόσο θα... εκνευρίζεται και θα επιχειρεί να κάνει... σαματά μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, ο αναβαθμισμένος Παύλος Γερουλάνος θα έχει στραμμένο το βλέμμα του στο 2027, ώστε να αμφισβητήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου θα βγάλει την... υποχρέωση της στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, κάνοντας ό,τι πρέπει να κάνει.
Η χθεσινή δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha έχει πολλά καιι εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Κατ΄ αρχάς, η διαφορά Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, λίγο κάτω από το 10%, όμως και τα δύο κόμματα εμφανίζονται ενισχυμένα, με μεγάλο χαμένο τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ σημαντικό στοιχείο αποτελούν οι συσχετισμοί δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων. Η ΝΔ συγκεντρώνει 25%, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αθροίζουν 21,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς υποψήφιο τον Κασσελάκη είναι ένα κόμμα που συνεχώς θα φθίνει, ενώ αν υπάρξει νέα διάσπαση και πολύ πιθανόν ίδρυση κόμματος από τον... έκπτωτο πρόεδρο, τότε το 6.50%-7,00% που έχει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, θα υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα, χωρίς να προκύπτουν οφέλη για το ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ κάνει... πρόβα κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να παγιωθεί στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ξεκάθαρα δεύτερο κόμμα, αλλά μόνο για το 21% αποτελεί αξιόπιστη λύση. Πολύ σοβαρό στοιχείο που μπορεί να είναι υπέρ της κυβέρνησης, αποτελεί η απάντηση του 49%, που θεωρεί ότι σήμερα δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική απέναντι της. Αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο δύσκολος θα είναι ο δρόμος της περαιτέρω ανόδου για το ΠΑΣΟΚ.
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι έφυγαν προς το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι άλλοι μετακινούνται προς τα αριστερά και κάποιοι προς την αποχή, μέχρι να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο. Πάντως, το δίπολο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, παρά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, εντούτοις δεν... παίζει δυνατά, λόγω μεγάλης πίεσης στην Κουμουνδούρου. Έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, ίσως είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το άθροισμα των σημερινών δυνάμεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μειώνεται!
Στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να πάθουν... ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αν η κυβέρνηση ανοίξει την "ψαλίδα" στις δημοσκοπήσεις, τότε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρεθεί σε δίνη νέας αμφισβήτησης του Νίκου Χριστοδουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα φέρει πίσωι ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία που προέρχονταν από το κόμμα και ψηφίζουν τα τελευταία χρόνια σταθερά τη Νέα Δημοκρατία, λόγω Μητσοτάκη. Το ίδιο όμως φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποχωρεί συνεχώς, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει δυναμική επιστροφής των απογοητευμένων ψηφοφόρων που έφυγαν στο ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί γιατί φεύγουν ψηφοφόροι, οι οποίοι... ενοχλούνται από τις υποψηφιότητες Φάμελλου, Πολάκη, Φαραντούρη και Γκλέτσου και ακολουθούν μάλλον τον αποκλεισμένο Κασσελάκη στο νέο κόμμα που φιλοδοξεί να φτιάξει, εάν δεν του... κάτσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Με αποκλεισμένο τον Κασσελάκη, ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, θα βλέπει το κόμμα να φυλλοροεί και δεν θα του είναι αρκετή για ανάκαμψη η συνεργασία με τη Νέα Αριστερά. Συμπερασματικά, η ΝΔ "τσιμπάει" στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυξάνεται ταχύτερα και για ψυχολογικούς λόγους, η δύναμη του. Σύντομα το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εξαντλήσει τη δυναμική του, ενώ η τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει συνεργασίες τέτοιου τύπου. Επί της ουσίας, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικό θα είναι το πρόβλημα που θα προκληθεί στο ΠΑΣΟΚ μέσα στο προσεχές διάστημα. Αμφότεροι θα αντιμετωπίσουν εσωκομματικά προβλήματα, αλλά η περαιτέρω σύγκλιση τους θεωρείται προβληματική.
Με βάση τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο Μητσοτάκης θα προσαρμόσει αναλόγως τη στρατηγική και την τακτική του. Θα επιδιώξει να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ ρίχνοντας "γέφυρες", ώστε στο μέλλον, να ζητήσει τη συνεργασία του, εφόσον προκύψει ακυβερνησία το 2027. Ο Ανδρουλάκης θέλει να διαμορφώσει δυναμική νίκης, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ αδύναμο ως ενδεχόμενο για το 2027. Οι κινήσεις καλής θέλησης από τον Μητσοτάκη θα γίνουν. Αν ο Ανδρουλάκης εμφανιστεί απρόθυμος, τότε μια νέα ήττα του το 2027, θα προκαλέσει τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ και ακυβερνησία στον τόπο, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει αυτοδυναμία και δεν υπάρχουν κόμματα για να συνεργαστεί πέραν του ΠΑΣΟΚ. Εκτός και αν αλλάξει τον εκλογικό νόμο ο Μητσοτάκης και δούμε στις εκλογές του 2027 να πλησιάζει την αυτοδυναμία και να χρειάζεται μερικούς ακόμη για να σχηματίσει κυβέρνηση. Εκτός και αν ο Μητσοτάκης δει και... αγανακτήσει με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, οπότε θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου με αύξηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και όριο εισόδου στη Βουλή το 5%. Αυτά που θα συμβούν τότε, έχουν ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνονται σιγά σιγά από τώρα...