Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης παρουσίασαν τα νέα μέτρα για την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.
«Μου ανατέθηκε η εντολή για να κάνω την πρώτη ενημέρωση πριν από 2 μήνες μετά από ένα τραγικό γεγονός. Ήταν μέτρα δυσάρεστα και δόθηκε ένα περιθώριο δύο μηνών στους υπουργούς και τις ομάδες για να προσαρμοσθούν» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας τη διαδικασία.
«Στις 13 Φεβρουαρίου, ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον, όπου θα υπάρχει μία νέα ΔΕΑΒ (σ.σ διαρκής επιτροπής αντιμετώπισης βίας) που θα επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις, με κατ’εξοχήν κύρωση το κλείσιμο του γηπέδου για τους φιλάθλους. Αν πέσει κροτίδα, πυρσός ή επικίνδυνο αντικείμενο στον χώρο του γηπέδου, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο την επόμενη Κυριακή, όταν παίζει εντός έδρας η συγκεκριμένη ομάδα», τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Δεν υπάρχει υποκειμενική σκέψη, η ποινή είναι συγκεκριμένη σε κάθε περίπτωση και προβλέπεται στο νέο νόμο, διεμήνυσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να κλείσει κανένα γήπεδο, αλλά αν δεν τηρούνται αυτά που προβλέπει ο νόμος οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές».
«Στις 6 Μαρτίου ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία που αν δεν τηρηθεί, από τις 7 Μαρτίου, κανένα γήπεδο που δεν έχει εγκαταστήσει κάμερες, δεν θα ανοίξει σε φιλάθους. Δώσαμε αρκετό χρόνο. Κλιμάκια και από τα τρία υπουργεία (Ψηφιασκής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού) επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα, είδαν την ιδιομορφία τους, έγινε κοινή συζήτηση με τους παράγοντες και υπήρξαν και εκθέσεις για την εγκατάσταση καμερών» πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Τρίτη 9 απριλίου έρχεται η μεγάλη θεσμική αλλαγή, η ταυτοπροσωπία, δηλαδή ποιος θα μπαίνει στο γήπεδο, σημείωσε ο κ. Βρούτσης.
Ταυτοπροσωπία
«Η λύση της ταυτοπροσωπίας έρχεται με από την τεχνολογία, με κλείδωμα του εισιτηρίου μέσα από το κινητό μας τηλέφωνο» εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, η αγορά εισιτηρίου θα συνεχίσει να γίνεται με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή από πλατφόρμες ιδιωτικές ή των ομάδων. Ωστόσο, η νέα καινοτομία είναι πως εδώ εισάγεται το gov. wallet που χρησιμοποιούν ήδη 4 εκατ. Έλληνες. Προϋπόθεση για την αγορά, οι χρήστες να έχουν εγγραφεί στο ΕΜΕΠ (εθνικό μητρώο επικοινωνίας).
Θα αναρτηθεί η ειδική πλατφόρμα emep.gov.gr που θα λειτουργήσει σε λίγη ώρα.
Μετά την αγορά του εισιτηρίου, θα εισάγεται στο weallet και με το barcode και το Qrcode, ο εκάστοτε φίλαθλος θα μπορεί να μπαίνει στο γήπεδο.
Δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου θα υπάρχει και για παιδιά κάτω των 15 ετών. Οι ανήλικοι άνω των 15 ετών θα μπορούν να εγγραφούν στο ΕΜΕΠ.