Ασφαλιστικές δικλείδες για τη στήριξη των θέσεων εργασίας στη σκιά της νέας έξαρσης της πανδημίας δημιουργεί μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας την δημιουργία συνθηκών ισορροπίας στην αγορά.
Την ώρα που οι αναταράξεις στην οικονομία δημιουργούν απώλειες σε θέσεις απασχόλησης, ο Πρωθυπουργός επενδύει σε μια άτυπη συμμαχία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων προκειμένου να διατηρηθούν συνθήκες ομαλότητας και τα έντονα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της παρούσας κρίσης να ξεπεραστούν με όρους συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση προωθεί δέσμη μέτρων για την στήριξη εργαζομένων και ανέργων, ενώ για πρώτη φορά επιδοτείται η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Για παράδειγμα, το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό δρόμο για τον στόχο που έχει θέσει η Κυβέρνηση. Μέσα στο 2021 προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 3% στον ιδιωτικό τομέα, κίνηση που θα επιφέρει σημαντικό όφελος τόσο για τον εργαζόμενο, όσο και για τον εργοδότη.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η συγκεκριμένη εξαγγελία αποτελεί έμπρακτη στήριξη της αγοράς εργασίας καθώς δίνει ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις υφιστάμενες, αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Εκτός των άλλων, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να σπάσει αυγά και να ανοίξει ένα θέμα ταμπού για πολλά χρόνια, αυτό της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σε κόμματα και συνδικάτα, αλλά πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα είχε θετικό αντίκτυπο στην πλειοψηφία των εργαζομένων, αν έχει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ενίσχυσης της συμμετοχικότητας όλων στον συνδικαλισμό, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα, όπου για τις τύχες του συνόλου αποφασίζει μια ισχνή μειοψηφία.