Οι παγκόσμιες μετοχές παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την προπερασμένη Πέμπτη, αν και η αστάθεια έχει αυξηθεί και τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία έχουν ανέβει, σημειώνει η UBS σε ανάλυσή της.
Η αυξημένη πιθανότητα για παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων τιμών βασικών εμπορευμάτων εγκυμονεί καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη και ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις του προέδρου Πούτιν και ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού αυξάνουν τον κίνδυνο παράτασης ή/και κλιμάκωσης του πολέμου. Ετσι, η UBS αναθεωρεί τη στάση της για τις μετοχές από «προτεινόμενη» (most preferred) προηγουμένως σε «ουδέτερη».
Η θέση
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διευρύνει τον κίνδυνο διαταραχών στις αγορές μετοχών. Η αυξημένη αβεβαιότητα πηγάζει από μια σειρά παραγόντων, όπως, ενδεικτικά, οι προθέσεις του προέδρου Πούτιν, η έκταση των μελλοντικών κυρώσεων, τα στρατιωτικά αποτελέσματα, οι αμυντικές πολιτικές των κρατών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, η στάση της Κίνας, οι τιμές των εμπορευμάτων, η παγκόσμια ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.
Ενώ το κεντρικό σενάριο του οίκου παραμένει οι αγορές μετοχών να τελειώσουν το έτος υψηλότερα από ό,τι σήμερα, ένα λιγότερο σαφές προφίλ κινδύνου-απόδοσης οδήγησε στην παραπάνω απόφαση.
Ο οίκος επισημαίνει την προτίμησή του στις μετοχές ενέργειας και για το δολάριο, τα οποία πιστεύει ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν βραχυπρόθεσμα ως αποτελεσματικοί αντισταθμιστές χαρτοφυλακίου. Τηρεί ουδέτερη στάση για τις μετοχές της Ευρωζώνης, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας και της πιθανότητας αρνητικών αναθεωρήσεων της οικονομικής ανάπτυξης και των κερδών στην περιοχή. Συνεχίζει να προτιμά τις κινεζικές μετοχές σε σχέση με αυτές άλλων αγορών στην Ασία.
Ιστορικά, τα γεωπολιτικά γεγονότα -ακόμα και αυτά που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας- σπάνια έχουν αφήσει μακροχρόνιο σημάδι στις αγορές. Αυτό σημαίνει τη διατήρηση μακροπρόθεσμης έκθεσης σε μετοχές. Ωστόσο, με τις αγορές ασταθείς και τα αποτελέσματα αβέβαια, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει τώρα να επανεξετάσουν τις κατανομές χαρτοφυλακίου, γράφει.
Ο οίκος καταθέτει τα δικά του σενάρια αλλά επισημαίνει ότι σε μια περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας, δεν πιστεύει ότι οι επενδυτές πρέπει να αποδίδουν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε εξ αυτών, αλλά να προετοιμάζονται για πιθανές απρόσμενες εξελίξεις.
Κεντρικό σενάριο
Το κεντρικό σενάριο προβλέπει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα της ενέργειας, θα παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα, αλλά θα πέσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Αυτό θα συνάδει με μια κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο και τη ρητορική μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας να κατεβάζει τόνους μέχρι το καλοκαίρι.
Σε αυτό το σενάριο, αναμένουμε ότι οι κυρώσεις θα συμβάλουν στη σταδιακή απομάκρυνση της Ρωσίας από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας, αντί να οδηγήσουν την άμεση διακοπή των ενεργειακών ροών. Οι προβλέψεις για το αργό Brent σε αυτή την περίπτωση είναι για 125 δολάρια/βαρέλι τον Ιούνιο, 115 δολάρια/βαρέλι τον Σεπτέμβριο και 105 δολάρια/βαρέλι τον Δεκέμβριο.
Μερικοί μήνες αυξημένων τιμών των βασικών εμπορευμάτων είναι πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στα εταιρικά κέρδη. Ωστόσο, η αύξηση των κερδών θα παραμείνει θετική συνολικά για το 2022. Η μεγαλύτερη σταθερότητα μέχρι το τέλος του έτους πιθανότατα θα μείωνε επίσης το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, που τιμάται επί του παρόντος στις αγορές, με τα κέρδη του 2023 να παραμένουν σε γενικές γραμμές ανεπηρέαστα.
Ο πληθωρισμός αναμένεται επίσης να μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους σε αυτό το σενάριο, αν και αργότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Αυτό θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων. Αξίζει να θυμηθούμε ότι αν και οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας είναι ιδιαίτερα «ορατές», αποτελούν επίσης ένα σχετικά μικρό μέρος των καλαθιών κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ο στόχος για τον S&P 500 για αυτό το σενάριο είναι 4.800 έως το τέλος του 2022, περίπου 10% πάνω από τα σημερινά επίπεδα.
Αρνητικό σενάριο
Το αρνητικό σενάριο δείχνει σημαντική αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων και οι τιμές παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα συνάδει είτε με έναν παρατεταμένο πόλεμο που προκαλεί άμεσα εκτεταμένη διακοπή στον εφοδιασμό εμπορευμάτων, είτε με κυρώσεις που διακόπτουν ξαφνικά τις ρωσικές εξαγωγές. Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από τα 150 δολάρια/βαρέλι και μπορεί να μπει δελτίο στο φυσικό αέριο που καταναλώνεται στην Ευρώπη.
Εάν αυτό πραγματοποιηθεί, θα περιμέναμε σημαντική αρνητική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη και στα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη, έως το 2023, γράφει η UBS. Θα περιμέναμε επίσης αρνητικό, αν και μικρότερο, αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στα κέρδη στις ΗΠΑ. Το σενάριο θα αύξανε επίσης τον κίνδυνο «στασιμοπληθωρισμού». Με τους ρυθμούς του πληθωρισμού να παραμένουν υψηλότεροι για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα αυξανόταν η πιθανότητα για κλιμάκωση μέσω αυξήσεων στους μισθούς που θα τροφοδοτούσαν νέες ανατιμήσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων, παρά την ήδη ασθενή ανάπτυξη.
Οι χαμηλότερες προσδοκίες εταιρικών κερδών και ένα αυξημένο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου θα σήμαιναν ότι οι παγκόσμιες αγορές πιθανότατα θα κινηθούν χαμηλότερα. Ο στόχος μας για τον S&P 500 για αυτό το σενάριο είναι 3.700, περίπου 15% χαμηλότερος από τα τρέχοντα επίπεδα, γράφει η UBS.
Οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις αγορές θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω σε περίπτωση πιο σοβαρής στρατιωτικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εμπλοκής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στο έδαφος άλλων χωρών ή/και σε περίπτωση στρατιωτικής απάντησης στη Σουηδία ή τη Φινλανδία που επιλέγουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Ανοδικό σενάριο
Στο ανοδικό μας σενάριο, η διαταραχή στις αγορές εμπορευμάτων είναι πιο βραχύβια και η αβεβαιότητα της αγοράς μειώνεται γρήγορα καθώς ανακοινώνεται εκεχειρία. Καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες αναμένεται να ανακάμψουν λόγω και της άρσης των περιορισμών που σχετίζονται με τη μετάλλαξη Όμικρον, η παγκόσμια ανάπτυξη θα πρέπει να είναι ισχυρή σε αυτό το σενάριο. Εφόσον ο πληθωρισμός μειωθεί επίσης κατά τη διάρκεια του έτους, πιστεύουμε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να κλείσει το έτος στις 5.100 μονάδες σε αυτό το ανοδικό σενάριο, περίπου 17% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, γράφει η UBS.
Επενδυτικές συστάσεις
Σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, συνιστούμε στους επενδυτές να λάβουν μέτρα που θα βοηθήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους να περιηγηθούν στην αστάθεια της αγοράς:
- Διατηρήστε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Με τη διαφοροποίηση μεταξύ περιοχών, τομέων και κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, οι επενδυτές μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους σε ιδιότυπους κινδύνους που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία ή σε άλλους αναδυόμενους πολιτικούς κινδύνους σε όλο τον κόσμο.
- Εξετάστε τις αντισταθμίσεις (hedges). Εν μέσω του κινδύνου διακοπής του εφοδιασμού, πιστεύουμε ότι τα βασικά εμπορεύματα μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικό γεωπολιτικό αντιστάθμισμα για τα χαρτοφυλάκια. Οι μετοχές ενέργειας είναι επίσης πιθανό να ωφεληθούν σε περίπτωση περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές των εμπορευμάτων. Οι επενδυτές μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν εναλλακτικές λύσεις στα χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένων των τοποθετήσεων σε ακίνητη περιουσία.
- Διατηρήστε μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, ιστορικά, ο αντίκτυπος των γεωπολιτικών γεγονότων στις αγορές έτεινε να είναι σχετικά βραχύβιος. Με αυτή την οπτική μπορούν να εξεταστούν επιλογές όπως τίτλοι εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνολογία (τεχνητή νοημοσύνη, Big Data και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο) και επενδύσεις που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση.