Με «προίκα» 250-300 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αν δηλαδή οι νέες τιμές ζώνης εφαρμόζονταν στον σημερινό φόρο, θα οδηγούσαν σε επιβαρύνσεις της τάξεως των 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για τους φορολογουμένους.
Από την πρώτη στιγμή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το οικονομικό επιτελείο ξεκαθάρισε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης θα χρησιμοποιηθεί για να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις που προκαλεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των τιμών ζώνης στις περισσότερες περιοχές της χώρες.
Για την πλειονότητα των φορολογουμένων ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος θα είναι μικρότερος σε σχέση με φέτος.
Αντίθετα, περισσότερος φόρος θα προκύψει για τους έχοντες ακίνητα σε ακριβές περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα και μέχρι σήμερα βρίσκονταν εκτός του «ραντάρ» της Εφορίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι του νέου φόρου ακινήτων. Γράφουν-σβήνουν την κλίμακα υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος και μέσα στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουν το σχέδιο στους θεσμούς, καθώς το θέμα δεν τέθηκε επί τάπητος στις συζητήσεις της 12ης αξιολόγησης.
Αλλωστε το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται ξεχωριστά ανά δικαίωμα και ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται όταν ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι το σύνολο της περιουσίας όπως ισχύει σήμερα.
Η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι τις επιχειρήσεις, για τις οποίες σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα εξακολουθεί να επιβάλλεται.
Η ΠΟΜΙΔΑ
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την πλήρη και οριστική κατάργηση κάθε μορφής συμπληρωματικού φόρου και όχι τη διατήρησή του «από το παράθυρο», και με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτείνει:
– Τον διπλασιασμό του μειωτικού συντελεστή παλαιότητας κτισμάτων τόσο ως προς τα ποσοστά όσο και ως προς τον χρόνο απομείωσης της φορολογητέας αξίας τους.
– Σε όλες τις περιπτώσεις πολεοδομικής τακτοποίησης υφισταμένων κτισμάτων, η παλαιότητα να μηδενίζεται μόνο αν η τακτοποιούμενη επιφάνεια υπερβαίνει το 50% της αρχικής επιφάνειας του κτίσματος.
– Με άμεση νομοθετική ή διοικητική ρύθμιση, να καταργηθεί ρητά η υποχρέωση δήλωσης κάθε είδους κοινόχρηστων και κοινόκηήτων χώρων πολυκατοικιών στο Ε9 των συνιδιοκτητών τους.
Πηγή: Lykavitos.gr