Το «πράσινο φως» για την συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% ( 13 ευρώ) άναψε το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα εισηγηθεί τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό ο οποίος θα διαμορφωθεί από 650 σε 663 ευρώ και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών το οποίο θα διαμορφωθεί από 29.04 σε 29.62 ευρώ. Η εφαρμογή θα έχει αναδρομική ισχύ αλλά ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα αρχίσει να καταβάλλεται άμεσα στους εργαζόμενους μόλις υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Βασικό μέγεθος αποτελεί η καταγεγραμμένη ύφεση 8,2% το 2020, λόγω του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, για το 2021, υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλά για ανάπτυξη 4,2%. Από την άλλη πλευρά σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις κυρίως οι μικρομεσαίες που επλήγησαν.
Για την τελική απόφαση ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες των εργαζόμενων και οι ανατιμήσεις των προϊόντων καθώς και η ψυχολογία της αγοράς.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου, η έστω και συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την ψυχολογία της αγοράς και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ. Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ.
Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ.
Την ίδια φιλοσοφία της συμβολικής αύξησης για την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς ακολούθησαν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η Γαλλία και η Μάλτα (1%), η Πολωνία 7.7% και η Κροατία 4.6%.
Τη μεγαλύτερη αύξηση 16.3% αποφάσισε η Λετονία η οποία όμως αντιστοιχεί σε μόλις 0.41 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισθοί στις πρώην ανατολικές χώρες είναι εξαιρετικά χαμηλοί.