Στο top 10 των πιο ελκυστικών χωρών του πλανήτη για εκατομμυριούχους οι οποίοι μεταναστεύουν βρίσκεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα της Henley & Partners, Global Citizens Report, το τρέχον έτος αναμένεται περίπου 88.000 άνθρωποι με περιουσία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε ρευστά assets να μεταναστεύσουν από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται ως σήμερα σε πιο ελκυστικούς τόπους.
Ένας από αυτούς τους τόπους είναι και η χώρα μας και οι λόγοι, σύμφωνα με την έρευνα, δεν είναι (μόνο) οι φυσικές ομορφιές της. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 9η θέση μεταξύ των χωρών που επιλέγουν οι εκατομμυριούχοι ως νέα τους πατρίδα και φέτος αναμένεται να αυξήσει κατά 3% τον πληθυσμό των πλουσίων της.
Οι περιορισμοί της πανδημίας του Covid-19 μείωσαν δραματικά τις μετακινήσεις των εύρωστων ανθρώπων. Για την ακρίβεια, από 110.000 το 2019, μόλις 12.000 εκατομμυριούχοι μετανάστευσαν το 2020 (μεταβολή -89%), με το περασμένο έτος να μην είναι πολύ καλύτερο, στις 25.000. Το 2022 η μετανάστευση εκατομμυριούχων ανακτά το βηματισμό της, με άνοδο 252% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 2023 αναμένεται 125.000 πλούσιοι να αλλάξουν πατρίδα.
Περίπου 1.500 εκατομμυριούχους θα προσελκύσουν φέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες, 1.300 η Πορτογαλία, 1.200 η Ελλάδα και 1.000 ο Καναδάς. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η έρευνα της Henley & Partners επισημαίνει ότι θα αυξήσει κατά 3% τον πληθυσμό των εκατομμυριούχων της και τονίζει πως οι μεσογειακές χώρες είναι δημοφιλείς για την ποιότητα ζωής που παρέχουν και την ελευθερία στα ταξίδια.
«Η Ελλάδα», αναφέρει η έρευνα, «προσελκύει υπερβολικά μεγάλη προσοχή το τελευταίο διάστημα και το πρόγραμμα RBI (σ.σ. Residence by Investment, δηλαδή το πρόγραμμα της “χρυσής βίζας”) είναι δημοφιλές στις τάξεις των ανθρώπων με πολύ υψηλό εισόδημα από την Κίνα, την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Στα τέλη του 2019, η Ελλάδα παρουσίασε το πρόγραμμα non-dom (σ.σ. το πρόγραμμα φορολογικής ελάφρυνσης για όσους αλλοδαπούς επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους βάση εδώ) ώστε να προσελκύσει πλούσια άτομα να ζήσουν εκεί. Σε συνδυασμό με τη στρατηγική της να ενισχύσει το real estate και τους άλλους τομείς που σχετίζονται μέσα από διάφορες φορολογικές πρωτοβουλίες και το νομοσχέδιο που προτείνει σταθερό φορολογικό συντελεστή για αλλοδαπούς συνταξιούχους που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, αυτό σίγουρα θα προσελκύσει και διατηρήσει στη χώρα περαιτέρω πλούτο».
Όπως εξηγεί ο CEO της Henley & Partners, Dr. Juerg Steffen, υπάρχουν «μυριάδες λόγοι που δίνουν κίνητρο στους πλούσιους να μεταναστεύσουν -και οι λόγοι συνήθως διαφέρουν μεταξύ των πλουσίων (άτομα με περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων) και των ultra wealthy (άτομα με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων σε ρευστά assets)- όμως παραδοσιακά, οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι κατά κύριο λόγο οδηγούνται στη μετανάστευση από την επιθυμία για καλύτερη εκπαίδευση, αυξημένη ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, πρόσβαση σε φροντίδα υγείας παγκοσμίου κλάσεως, υψηλότερο επίπεδο ζωής με ένα πιο επιθυμητό κλίμα και λιγότερο μολυσμένο περιβάλλον, καλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες και ένα πιο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, καθώς και για να δραπετεύσουν από καταπιεστικά ή διεφθαρμένα καθεστώτα».
Η χώρα μας πληροί όλα -ή σχεδόν όλα- τα κριτήρια, αν και στην πραγματικότητα, υπάρχουν ακόμα παραπάνω. Πάρτε για παράδειγμα το Ισραήλ. Η χώρα είναι δημοφιλής για μετανάστευση εκατομμυριούχων, όχι μόνο επειδή προσφέρει φορολογικά κίνητρα (μηδενικός φόρος σε νέους μετανάστες και Ισραηλινούς που επιστρέφουν), αλλά και επειδή διαθέτει έναν ισχυρό, διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα ΙΤ. Η Ελβετία είναι δημοφιλής λόγω του top συστήματος υγείας που διαθέτει, καθώς και exclusive ιδιωτικά σχολεία, ενώ η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι ελκυστικές όχι μόνο λόγω του φορολογικού καθεστώτος -και της γλώσσας-, αλλά και λόγω της εγγύτητας με την Ασία, καθώς και κυρίως της ασφάλειας που παρέχουν σε περιόδους κρίσης. Η Ν. Ζηλανδία, για παράδειγμα, είναι πρώτη στον Global Peace Index και στον Δείκτη Ease of Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Και από πού φεύγουν οι εκατομμυριούχοι; Σύμφωνα με την έρευνα, το τρέχον έτος η χώρα που θα χάσει τους περισσότερους εκατομμυριούχους είναι η Ρωσία. Για την ακρίβεια, αναμένεται να μεταναστεύσουν περισσότεροι από 15.000, με τη χώρα να χάνει το 15% των εκατομμυριούχων της. Για την Κίνα, το πρόβλημα δεν είναι οι 10.000 που θα μετακινηθούν, άλλωστε είναι το 1% των εκατομμυριούχων της, αλλά το γεγονός ότι από το 2019, οι πλούσιοι που εγκαταλείπουν τη χώρα είναι περισσότεροι από αυτούς που δημιουργούνται. Από την Ινδία, θα φύγουν φέτος 8.000 εύρωστοι (2%), λόγω της δίχως προηγούμενο κρίσης που ξέσπασε στη χώρα μετά την πανδημία, ενώ από το Χονγκ Κονγκ θα αποχωρήσουν 3.000.
Ιδιαίτερη περίπτωση είναι η Ουκρανία. Ως το τέλος του 2022, αναμένεται να χάσει το 42% των εκατομμυριούχων της, ήτοι 2.800 άτομα, λόγω του πολέμου. Περίπου 2.500 θα χάσει η Βραζιλία, 1.500 το Ηνωμένο Βασίλειο, 800 το Μεξικό, από 600 η Σαουδική Αραβία και η Ινδονησία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη κάνει ειδική μνεία για την Τουρκία, για την οποία επισημαίνει (παρότι δε διαθέτει επίσημα στοιχεία) ότι μαζί με τη Ρωσία, συνεχίζουν να έχουν υψηλές εκροές εκατομμυριούχων. Το 2019, η Τουρκία έχασε 2.100 εκατομμυριούχους, δηλαδή το 8% του πληθυσμού των πλουσίων της, ενώ ένα χρόνο πριν είχε χάσει 4.000 και από 5.000 εκατομμυριούχους τα έτη 2016 και 2017 (έτη κατά τα οποία υπολογίζει ότι η Ελλάδα προσέλκυε κατά προσέγγιση 1.000 εκατομμυριούχους).
Αυτές οι εκροές αποδίδονται στην ασταθή πολιτική κατάσταση της χώρας, επισημαίνει η μελέτη, το διαρκώς μειούμενο κατά κεφαλήν εισόδημα και την απώλεια εμπιστοσύνης στην παρούσα ηγεσία. Η Τουρκία δεν παράγει αρκετούς εκατομμυριούχους για να αντικαταστήσει αυτούς που χάνει, επισημαίνει η μελέτη, από την οποία προκύπτει ότι ένα μέρος των πλούσιων Τούρκων επιλέγει την Ελλάδα για να μεταναστεύσει.