Η αγορά ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί πόλο έλξης για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με τα πιο ακριβά ακίνητα του Λονδίνου να προσελκύουν αγοραστές, με βασικό στόχο την νομιμοποίηση «μαύρου» χρήματος.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σε πρόσφατη έκθεσή της για την αξιολόγηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αναγνώρισε τη μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιείται η αγορά ακινήτων για τη συγκάλυψη αδικημάτων, κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές «οι εγκληματίες προτιμούν τοποθεσίες με ακίνητα υψηλής αξίας όπως το Λονδίνο, το Εδιμβούργο ή τις πανεπιστημιακές πόλεις. , με το Λονδίνο να θεωρείται ιδιαίτερα αρεστό στις διατλαντικές συναλλαγές ως εμπορική βάση».
Η υγειονομική κρίση της πανδημίας της Covid-19, έκανε την αγορά ακινήτων ακόμα πιο ευάλωτη απέναντι στις εγκληματικές ενέργειες, καθώς η ζήτηση για τις πολυτελείς κατοικίες έγινε ασταθής και αυξήθηκαν οι πιθανότητες έκπτωσης της αρχική τιμής. Συνήθως, οι εγκληματίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πτώχευση επιχειρήσεων για να αποκτήσουν τα κίνητά τους σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Διαφάνειας, οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται από offshore εταιρίες ή καταπιστεύματα σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα νησιά Κέιμαν, δυσκολεύει την παρακολούθηση αυτών των συναλλαγών – τα τρία τέταρτα των ακινήτων που συνδέονται με τη διαφθορά ανήκουν σε εταιρείες, που είναι εγγεγραμμένες σε τέτοιες τοποθεσίες,
Η έκθεση κατέγραψε πάνω από 500 ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν αγοραστεί με αμφιλεγόμενης προέλευσης πόρους και η συνολική τους αξία υπολογίζεται σε άνω των 5 δισ. λιρών. Πρόκειται μόνο για ένα κλάσμα της πραγματικής αξίας του μαύρου χρήματος που «κρύβονται» στα πολυτελή ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ζαμίρα Χαμίλγεβα δεν μπορεί να πουλήσει το διαμέρισμα των 22 εκατ. ευρώ
Τα πρόσφατα στοιχεία από την πρακτική «απόκρυψης» τεράστιων ποσών μέσω επενδύσεων στο real estate περιλαμβάνουν την Ζαμίρα Χαμίλγεβα, σύζυγο ενός υπόδικου τραπεζίτη από τη Γεωργία, διερευνάται για ανεξήγητο πλούτο και καλείται να δώσει εξηγήσεις στις βρετανικές αρχές μετά από πρόσκληση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η Ζαμίρα Χαμίλγεβα, δεν μπορεί πλέον να πουλήσει, ούτε να μεταβιβάσει το ιδιόκτητο γήπεδο γκολφ που της ανήκει λίγο έξω από το Λονδίνο, αλλά και ούτε το πολυτελέστατο διαμέρισμά της δίπλα από το Harrods, αξίας άνω των 22 εκατ. λιρών.
Επιπλέον πρόσφατα, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος μπλόκαρε μια συμφωνία 9,8 εκατ. λιρών από έναν επιχειρηματία στο Λιντς, του Μανσούρ Χουσεΐν που αναγκάστηκε να παραχωρήσει στο βρετανικό Δημόσιο 45 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων δύο διαμερισμάτων στη διάσημη γειτονιά του Νάιτσμπριτζ στο Λονδίνο, καθώς η απόκτησή τους έγινε με έσοδα που προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες.