Ο ΠΟΥ παροτρύνει και τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες να συνεχίσουν να φορούν μάσκα, να τηρούν τις αποστάσεις, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
Προέβη στις δηλώσεις αυτές λόγω της πολύ γρήγορης εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού σε ολόκληρη την υφήλιο.
Σύμφωνα με το CNBC, η Μαριάντζελα Σιμάο, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, ανέφερε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς επειδή απλώς εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις.
Πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, να φορούν μάσκα, να τηρούν τις αποστάσεις, να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να εφαρμόζουν τη σωστή υγιεινή των χεριών, καθώς το εμβόλιο δεν μπορεί να συμβάλλει από μόνο του στην επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι δηλώσεις αυτές του ΠΟΥ ήρθαν ως αποτέλεσμα της άρσης των μέτρων για τη χρήση μάσκας, σε ορισμένες χώρες του κόσμου, καθώς οι εμβολιασμοί συνέβαλαν κατά πολύ στη μείωση των κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ, επί παραδείγματι, τα κρούσματα παρέμειναν σταθερά στα 11.659 την τελευταία εβδομάδα, ενώ, γενικά, τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε καθοδική πορεία κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ωστόσο, χρειάζεται αφύπνιση, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο και μεταλλάξεις, όπως η μετάλλαξη Δέλτα, εξαπλώνονται σε πολλές χώρες του κόσμου.
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί εν όψει της μετάλλαξης Δέλτα
Οι μισοί από όσους μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ισραήλ είχαν εμβολιαστεί πλήρως με εμβόλια, όπως το Pfizer. Ωστόσο, η εξάπλωση της εν λόγω μετάλλαξης στη χώρα αυτή ανάγκασε την κυβέρνηση να επαναφέρει ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία ξεκίνησε από την Ινδία και, πλέον, έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 92 χώρες, γίνεται σταδιακά η επικρατέστερη μετάλλαξη σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας ιδιαίτερα ευάλωτα τα κράτη με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
Συνέχισαν, ακόμη, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει πιο σοβαρά συμπτώματα και μπορεί να αποβεί περισσότερο θανατηφόρα από τις υπόλοιπες, καθώς μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των πολιτών και, εν τέλει, καταφέρνει να προσβάλλει όσους είναι περισσότερο ευάλωτοι.
Τέλος, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μία ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, και επεσήμανε ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες του βρίσκονται σε κίνδυνο εν όψει μίας τέτοιας απειλής