Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει μια... περίεργη αντίληψη για το πώς θα γίνει και πάλι μεγάλη η Αμερική, όταν τα τελευταία 100 χρόνια η συνεργασία της με την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, την έκανε πραγματικά πολύ μεγάλη.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Τα μέτρα εσωτερικής "κάθαρσης" που αφορούν το μεταναστευτικό και τους δημοσίους υπαλλήλους είναι κάτι που συνδέεται με τη νέα δομή του Αμερικανικού Δημοσίου και δεν μας αφορά. Είναι εσωτερική υπόθεση. Αυτό που μας αφορά όμως είναι η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, καταρχάς στις γειτονικές χώρες, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, ενώ φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και πολλές άλλες χώρες ή ζώνες. Ο Τραμπ θέλει να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα μαμούθ και να κρατήσει το χρήμα εντός των συνόρων. Ωστόσο, θα προκαλέσει ζημιά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην παγκόσμια οικονομία, καθώς ζούμε στην εποχή των ανοικτών συνόρων, όπου οι χώρες είναι μια... γειτονιά.
Ο Τραμπ έχει επιλέξει τον δρόμο της ανατροπής στην ισχυρή παραδοσιακή σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης. Θέλει να χτυπήσει κυρίως τη γερμανική και γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και τα προϊόντα τεχνολογίας ή τις πρώτες ύλες της Ευρώπης. Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά, αν ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς. Επιπλέον, ήρθε και το πλήρωμα του χρόνου ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχυθεί στρατιωτικά με δικές της δυνάμεις και όχι περιμένοντας τους Αμερικανούς. Ο Τραμπ άνοιξε έναν πόλεμο, ο οποίος, θα έχει μόνο χαμένους.
Οι ΗΠΑ ανοίγουν μέτωπα με ολόκληρο τον κόσμο και αυτό μπορεί να προκαλέσει διεργασίες, που μέχρι σήμερα θεωρούνται αδιανόητες. Η Ευρώπη ξαναρίχνει γέφυρες για να προμηθευτεί φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μέχρι να ολοκληρωθεί η ενεργειακή μετάβαση, την οποία υπηρετούν οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά δεν αναγνωρίζει ο Τραμπ, γιατί στηρίζει παραδοσιακά το "βρώμικο" πετρέλαιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη, πρέπει να ισχυροποιήσει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και την Ινδία, όπου κατοικεί το 45% του πληθυσμού του πλανήτη και αποτελούν αγορές κορυφαίου ενδιαφέροντος.
Ο Τραμπ αναγνωρίζει ότι οι δασμοί θα φέρουν μια πρόσκαιρη (;) αναταραχή στους Αμερικανούς, αλλά θα αναδείξουν τις "κρυφές"... χάρες της αμερικανικής οικονομίας. Θέλει να στρέψει το ενδιαφέρον των καταναλωτών στα αμερικανικά προϊόντα, "τιμωρώντας" τα ξένα. Ανοίγει πόλεμο με όλους και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά "δεν με ενδιαφέρει η αντίδραση της αγοράς". Δηλαδή, ο τύπος αυτός, θα διακινδυνεύσει την υπονόμευση της νομισματικής πολιτικής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι όλη αυτή η ανακατωσούρα θα οδηγήσει σε αναζωπύρωση των πληθωριστικών τάσεων και ανάσχεση της πτωτικής πορείας των επιτοκίων.
Μια νέα άνοδος του πληθωρισμού ή ακόμη και των επιτοκίων, θα φέρει τις ΗΠΑ στα πρόθυρα κρίσης. Η αμερικανική οικονομία με τα καμώματα του Τραμπ θα βρεθεί στη δίνη πιέσεων. Οι κρατικοί τίτλοι (στο 4,50% βρίσκεται το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου) θα γίνουν πιο ακριβοί την ίδια στιγμή που τα ελλείμματα θα καλπάζουν και το ιλιγγιώδες χρέος των ΗΠΑ, θα χρηματοδοτείται εκ των έσω.
Ο Τραμπ με τους δασμούς στέλνει μήνυμα για παγκόσμια... περιπέτεια. Αν λάβουμε υπόψιν και τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης με τη "σφήνα" των Κινέζων της DeepSeek, τότε η διετία 2025-2026 μπορεί να φέρει τέτοιες ανατροπές, που θα καθορίσουν τις εξελίξεις για πάρα πολλά χρόνια. Όλες οι ενδείξεις και οι λανθασμένες επιλογές ενός... αναίσθητου τύπου, συγκλίνουν προς την κατεύθυνση αύξησης των πιθανοτήτων για παγκόσμια κρίση. Ο νάρκισσος Τραμπ ίσως να ικανοποιείται ανακατεύοντας ολόκληρο τον πλανήτη, ωστόσο, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην έχει συνειδητοποιήσει σε τι κίνδυνο θέτει την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, τα ομόλογα και τις χρηματιστηριακές αγορές. Πιθανόν, όταν το καταλάβει να είναι πολύ αργά...
Από την άλλη, δεν πρέπει να αγνοήσουμε το ενδεχόμενο, να γίνονται όλα αυτά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου γεωπολιτικού σχεδιασμού. Ο Τραμπ, ίσως να θέλει να προκαλέσει αναταραχή για να πληγούν κυβερνήσεις, τις οποίες δεν... γουστάρει, αλλά απ΄ ότι φαίνεται ούτε αυτές τον γουστάρουν! Ίσως να "φτιάχνεται" με την ιδέα ότι το "διαίρει και βασίλευε" είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεχωρίσει μια πληγωμένη Αμερική σε σχέση με μια διαιρεμένη Ευρώπη ή άλλες μεγάλες δυνάμεις. Θέλει να προκαλέσει τα αντανακλαστικά του αντισυστημικού μπλοκ. Γουστάρει το AfD στη Γερμανία, τη Λεπέν στη Γαλλία, του ακροδεξιούς στην Ολλανδία, τον αντι-Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία και γενικώς τύπους... τύπου Όρμπαν! Πιθανότατα στην Ελλάδα να θέλει τον... Βελόπουλο ή τη... Λατινοπούλου! Γι αυτό και τον έχουν κάνει σημαία, πιστεύοντας ότι θα καρπωθούν πολιτικά οφέλη.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις του Τραμπ δείχνουν ότι κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Η Ευρώπη θα απαντήσει με τον... τρόπο της, ενώ παράλληλα, "τρέχουν" οι διαδικασίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Τα ψέματα τελείωσαν και οι Ευρωπαίοι πρέπει να λειτουργήσουν με όρους ομοσπονδιακής κυβέρνησης ΗΠΑ. Γρήγορες αποφάσεις χωρίς πολλά πολλά. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα θα διεξαχθεί έκτακτη άτυπη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Βέβαια, είναι σίγουρο ότι θα συζητηθούν και οι επόμενες κινήσεις της Ένωσης απέναντι στον Τραμπ, μετά τον εμπορικό "πόλεμο" που κήρυξε στον Καναδά και το Μεξικό.
Οι... τρέλες του Τραμπ δεν ξέρουμε αν θα κάνουν πιο... ευτυχισμένη την Αμερική και... δυστυχισμένο τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο τύπος βάζει σε περιπέτεια πρώτα απ΄ όλα τους Αμερικανούς πολίτες, ανοίγει μέτωπο με όλο τον κόσμο και απειλεί να βάλει "βόμβα" στα επιτόκια, τα ελλείμματα και το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Με όλα αυτά και με τον "τυφώνα DeepSeek" να μην έχει δείξει ακόμη την... ορμή του, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χρηματιστήρια μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Άλλωστε είναι και πολύ υψηλά, οπότε υπάρχει λόγος για να διορθώσουν ή να γεμίσουν με "αρκούδες" (επιθετικούς πωλητές). Σε μια τέτοια περίπτωση, η ζημιά που θα υποστούν οι Αμερικανοί θα είναι τεράστια, πλην κάποιων φίλων του Τραμπ, οι οποίοι, με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα επιβιώσουν και θα γίνουν ακόμη πιο πλούσιοι.
Γιατί ο χρυσός δείχνει... πόλεμο και πού θα φτάσει η τιμή του
Ο χρυσός από τη μέρα που εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2022, έχει ενισχυθεί κατά 80%, κάτι που πρέπει να μας βάλει σε μεγάλες υποψίες για τη συνέχεια.
Ο Πούτιν απειλεί σταθερά την Ευρώπη με πόλεμο, αν δεν κάνει αυτά που ο ίδιος επιθυμεί στο θέμα της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνει το γεωπολιτικό ρίσκο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική ζώνη του πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ. Τώρα, έρχεται ο Τραμπ να υπονομεύσει μια πορεία ομαλοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αντί να κάνει βήματα προς τα μπρος, μπορεί να επιστρέψει σε συνθήκες πληθωρισμού και ακριβού κόστους χρήματος.
Ο πτωτικός κύκλος των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη μπορεί να σταματήσει άδοξα, καθώς τα μέτρα του Τραμπ είναι πληθωριστικά, ενώ η εκδήλωση ενός παγκόσμιου εμπορικού "πολέμου" θα απορρυθμίσει τη νομισματική πολιτική και θα αποτελέσει εν δυνάμει "βόμβα" στα θεμέλια των αγορών ομολόγων και μετοχών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά. Τον Δεκέμβριο του 2022, η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών έβλεπαν τον κίνδυνο ύφεσης και εκτιμούσαν ότι ο χρυσός θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά! Ευτυχώς όμως, τη διετία 2023-2024, εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής και αστάθειας, η παγκόσμια οικονομία άντεξε και γύρισε το... ματς! Έτσι, ο χρυσός δεν πραγματοποίησε μια τέτοια υπερ-πτήση, όπως εκτιμούσαν οι αναλυτές. Με τις... ανοησίες του Τραμπ μπορεί να υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη, το γεωπολιτικό παίγνιο να γίνει ακόμη πιο σκληρό και εν τέλει να δούμε πλήρη ανατροπή των οικονομικών ισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στον χρυσό τοποθετούνται στρατηγικά οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, κάτι που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών... οσμίζονται πόλεμο! Ο χρυσός μπορεί να φτάσει κάποια στιγμή σε επίπεδα, τα οποία δεν μπορούμε να διανοηθούμε σήμερα. Πολλοί έχουν αρχίσει να "διαβάζουν" τις κινήσεις του Τραμπ σε συνδυασμό με τα ανοικτά γεωπολιτικά μέτωπα, εκφράζοντας ανοικτά τις ανησυχίες τους. Το μεγάλο ερώτημα δεν έχει να κάνει με το πόσο κακό θα προκαλέσουν τα μέτρα του Τραμπ. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν και πότε θα καταλάβει ο νάρκισσος του Λευκού Οίκου ότι πρέπει να συνέλθει πριν είναι πολύ αργά; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λογαριασμός των επιλογών του "φουσκώνει" και το τίμημα θα είναι βαρύ έως βαρύτατο...
Η S&P "ψηλώνει" το αξιόχρεο της Ελλάδας και των τραπεζών και "κονταίνει" το πολιτικό ανάστημα των "ηγετίσκων" της αντιπολίτευσης
Προάγγελο νέας αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας, αποτελεί η ένταξη της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στην επενδυτική βαθμίδα, από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, μετά από σχεδόν 14 χρόνια.
Ο οίκος αναβάθμισε τον περασμένο Οκτώβριο τις προοπτικές της οικονομίας σε θετικές, κάτι που σημαίνει ότι στην επόμενη αξιολόγηση του Απριλίου, μάλλον θα δώσει υψηλότερη βαθμίδα για το αξιόχρεο της Ελλάδας. Κρατάμε μία επιφύλαξη γιατί έτσι όπως πάει να τα κάνει ο Τραμπ, πολλά πράγματα είναι πιθανό να συμβούν. Αν δεν υπάρξει νέα αναβάθμιση της Ελλάδας, τότε αυτό δεν θα οφείλεται στην Ελλάδα, αλλά στο διεθνές κλίμα. Άλλωστε, η χώρα μας πληροί τις προϋποθέσεις για έναν... προβιβασμό, καθώς έκλεισε το 2024 με πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό, για πρώτη φορά μετά από 53 χρόνια!!!
Η αναβάθμιση της Εθνικής και της Eurobank στην επενδυτική βαθμίδα, η περαιτέρω αναβάθμιση της Πειραιώς, ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και η διατήρηση της Alpha Bank στο ίδιο επίπεδο με την Πειραιώς, δείχνει ότι το εγχώριο τραπεζικό είναι ισχυρό. Αν δεν είχε γίνει η... στραβή το 2015, σήμερα, το αξιόχρεο της χώρας αλλά και των τραπεζών θα ήταν σίγουρα δύο βαθμίδες υψηλότερα! Χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία και όλα τα υπόλοιπα είναι συνθήματα ανίδεων ή τυχοδιωκτών.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποδεικνύουν τη βελτιωμένη υγεία της οικονομίας και πολύ περισσότερο, ότι αυτό που ξεκίνησε το 2019 με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει συνέχεια, διάρκεια και ουσία. Πάνω απ΄ όλα οι απανωτές αναβαθμίσεις από το 2019 έως σήμερα, αποδεικνύουν στην πράξη τι σημαίνει πολιτική σταθερότητα και σταθερή εφαρμογή των πολιτικών για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2027, ακόμη και με βάση ένα πολύ κακό σενάριο για τις αγορές, λόγω Τραμπ, αποτελεί θετικό οιωνό, ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να πιάσει την αξιολόγηση Α, λίγο πριν τις εκλογές! Αυτοί που επιθυμούν την πτώση του, προφανώς θέλουν να μας βάλουν σε περιπέτειες, εξασφαλίζοντας την καρέκλα. Και το κάνουν με διάφορους τρόπους, αν και ο Μητσοτάκης τους... έχει για πλάκα! Ας σκεφτούμε τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που είχαμε μια "προοδευτική" κυβέρνηση, η οποία, θα ζούσε σε ένα παράλληλο σύμπαν και θα έλεγε... βλακείες, οι οποίες θα έκαναν τους επενδυτές και τις αγορές εξαιρετικά διστακτικούς.
Σήμερα, η Ελλάδα έχει ανάπτυξη, δημοσιονομικό πλεόνασμα και υγεία στο τραπεζικό σύστημα, το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε υψηλό 14 ετών, το κόστος δανεισμού είναι χαμηλότερο ακόμη και από παγκόσμιες υπερδυνάμεις. Επιπλέον, έχει επιτύχει ενεργειακή αυτάρκεια και τα ακίνητα βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν όχι με "προοδευτική" κυβέρνηση, αλλά με μια κυβέρνηση που έχει σχέδιο και επιτυγχάνει στόχους. Η αναβάθμιση των τραπεζών από την S&P αποτελεί ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα προς τους πολιτικούς αντιπάλους του Μητσοτάκη, αλλά και προς την ελληνική κοινωνία, ότι βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη ένα παγκοσμίου φήμης success story, το οποίο δεν μπορεί να υπερκεράσει κανένα άλλο γεγονός στη χώρα!
Οι γκρίνιες και τα παράπονα πάντα θα υπάρχουν, αλλά αυτό που προέχει είναι να καταλάβει και ο πλέον αδαής, έστω και στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, τι διακινδυνεύει για το μέλλον της χώρας, της οικογένειας του και των επόμενων γενιών, αν πιστέψει τις δυνάμεις του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού και του πολιτικού τζόγου! Δυστυχώς, η χρεοκοπημένη παιδεία και ιδίως η οικονομική μας παιδεία, δεν μας αφήνουν να συλλάβουμε τη σπουδαιότητα των γεγονότων και των εξελίξεων, ώστε να ξέρουμε ποια είναι η βέλτιστη επιλογή και να την κάνουμε.
Κατά τα τελευταία 6 χρόνια, τα οποία ακολούθησαν μια δεκαετία σκληρότατης λιτότητας και οικονομικής πίεσης, συνέβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα. Μια πανδημία χωρίς προηγούμενο για τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού και ένας πόλεμος δίπλα στην πόρτα μας, ο οποίος οδήγησε σε ενεργειακή κρίση, εκτίναξη του πληθωρισμού και άνοδο των επιτοκίων. Μέσα σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον, η Ελλάδα αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση. Στην πανδημία, αν δεν υπήρχαν οι απείθαρχοι και οι "ψεκασμένοι" δεν θα είχαμε τόσους νεκρούς, αλλά οι "προοδευτικοί" και οι... εξωδεξιοί ήθελαν να στήσουν ένα αφήγημα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αν δεν υπήρχε σχέδιο για να στηριχθούν πολίτες και επιχειρήσεις, θα είχαμε καταρρεύσει πολλαπλώς. Μετά τη βαθιά ύφεση του 2020 η χώρα γύρισε το... ματς και μπήκε σε πορεία σταθερής ανάπτυξης.
Από την άλλη πλευρά, αν δεν υπήρχε σχέδιο από την κυβέρνηση με μετρήσιμους στόχους στην οικονομία, οι επενδυτικοί οίκοι δεν θα μας είχαν δώσει την επενδυτική βαθμίδα (μόνο η Moody's δεν μας την έχει δώσει, αν και φαίνεται ότι είναι θέμα μερικών εβδομάδων). Αν δεν υπήρχε σχέδιο από την κυβέρνηση και ισχυρή φωνή στην Ευρώπη, δεν θα παίρναμε ούτε τα μισά χρήματα σε σχέση με αυτά που κατοχυρώσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν δεν υπήρχε σχέδιο και εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών, δεν θα βελτιώνονταν οι προοπτικές των επιχειρήσεων, δεν θα είχε υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό η ανεργία, δεν θα είχε ανέβει το Χρηματιστήριο σε υψηλό 14 ετών και δεν θα έβλεπε μέχρι και ο τελευταίος Έλληνας την αξία της περιουσίας του, να αυξάνεται τουλάχιστον 60% τα τελευταία χρόνια.
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν διαπιστώσεις, ούτε θεωρητικές... αρλούμπες. Δεν αποτελούν αβάντα προς την κυβέρνηση. Απλά, αποτελούν την αλήθεια και το μέτρο σύγκρισης του σήμερα, σε σχέση με τα πέντε υπερ-πολύτιμα χρόνια που χάθηκαν με τις απανωτές... ανοησίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παρά την... επάρατη διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, η χώρα στάθηκε στα πόδια της από το 2019 και μετά. Σήμερα, δανείζεται φθηνότερα στη δευτερογενή αγορά δεκαετών ομολόγων από χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Γαλλία! Και κάπου εδώ δημιουργείται η εύλογη απορία για όλους αυτούς που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, ενώ οι ίδιοι είναι ανίκανοι να οδηγήσουν τη χώρα έστω ένα σκαλοπάτι υψηλότερα από αυτό στο οποίο βρίσκεται σήμερα με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Standard & Poor's, καθώς και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης, αποτελούν τους υπέρτατους κριτές όλων, γιατί βλέπουν ψυχρά οικονομικά τις επιδόσεις, χωρίς συναίσθημα και χωρίς διάθεση για να κάνουν αβάντες. Όταν μιλούν αυτοί, τότε τα κόμματα πρέπει να σιωπούν, γιατί πολύ απλά είτε δεν ξέρουν είτε δεν θέλουν να καταλάβουν. Τα αποτελέσματα της πολιτικής σταθερότητας και των πεπραγμένων της κυβέρνησης αποτελούν την καλύτερη απάντηση προς τους "προοδευτικούς", τους ακροδεξιούς και τους "ψεκασμένους", για το τι σημαίνει υπεύθυνη διακυβέρνηση, σε αντίθεση με την εικόνα... τσίρκου που εκπέμπουν αυτά τα κόμματα.
Ο Μητσοτάκης μπορεί να είναι ο... χειρότερος πρωθυπουργός στον... πλανήτη και η Νέα Δημοκρατία το χειρότερο κόμμα στο... ηλιακό μας σύστημα! Ωστόσο, αυτοί που αμφισβητούν τις επιτυχίες της χώρας και του Μητσοτάκη, έχουν πολύ μικρό ανάστημα και δεν κατατάσσονται ούτε καν στη χορεία των "ηγετίσκων". Με τις παρεμβάσεις τους, οι οποίες δείχνουν... φθήνια, επιχειρούν να... κοντύνουν τον Μητσοτάκη, γιατί αυτοί δεν μπορούν να "ψηλώσουν"! Εδώ ισχύει η γνωστή παροιμία, "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια"...