H κατάρρευση της SVB ήταν απότομη και βάρβαρη, εγείροντας πολλά ερωτήματα για το τί μέλλει γενέσθαι. Όντας η μόνη εισηγμένη τράπεζα η οποία είχε επικεντρωθεί στη Silicon Valley και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η κατάρρευσή της έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στους τομείς της τεχνολογίας και των χρηματοοικονομικών.
Ο φόβος της μετάδοσης της κρίσης θα μπορούσε να φέρει τα πάνω-κάτω στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Γι αυτόν το λόγο, η Fed, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ και η Federal Deposit Insurance Corp. προχώρησαν στη λήψη άμεσων και γενναίων αποφάσεων για την προστασία των καταθέσεων των πελατών των τραπεζών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταναλωτών στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ιδού όλα όσα γνωρίζουμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ:
Πώς κατέρρευσε;
Στις 8 Μαρτίου, η μητρική εταιρεία της τράπεζας, SVB Financial Group, ανακοίνωσε πως προχώρησε σε πώληση τίτλων ύψους $21 δισ. του χαρτοφυλακίου της με απώλειες $1,8 δισ., ενώ ανακοίνωσε την περαιτέρω πώληση μετοχών ύψους $2,25 δισ. για τον εξορθολογισμό του ισολογισμού της. Οι κινήσεις αυτές ανησύχησαν τους venture capitalists όπως τον Πίτερ Τίελ, οι οποίοι παρακίνησαν τους πελάτες τους να προχωρήσουν σε ανάληψη των κεφαλαίων τους από την τράπεζα.
Δύο ημέρες αργότερα, οι προσπάθειες της SVB για άντληση κεφαλαίων απέτυχαν και η κατάρρευσή της ήταν γεγονός.
Τί σημαίνει η κατάρρευση;
Η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις καταθέσεις των πελατών της SVB έτσι ώστε να αποφύγει το γενικότερο bank run. Η κυβέρνηση Μπάιντεν τόνισε πως οι πελάτες της τράπεζας θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους στις 13 Μαρτίου, ενώ οι φορολογούμενοι δε θα επιβαρυνθούν από τις απώλειες της τράπεζας και τις αποφάσεις για την προστασία των καταθέσεων.
Θα υπάρξει τελικά μετάδοση της κρίσης;
Δεδομένης της κατάρρευσης της SVB, οι μετοχές πολλών άλλων τοπικών τραπεζών κατέγραψαν σημαντική πτώση λόγω του φόβου μετάδοσης της κρίσης. Παράλληλα, στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ τόνισε πως άλλες τράπεζες κινδυνεύουν με παρόμοια κατάρρευση του τύπου της Silicon Valley Bank. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να παρέχει επείγον πρόγραμμα βραχυπρόθεσμου δανεισμού στις τράπεζες με περιορισμένη ρευστότητα.
Τί συνέβη με τις Silvergate και Signature;
Τη στιγμή που η SVB βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, προβλήματα παρουσίασαν και δύο άλλες τράπεζες, Silvergate και Signature οι οποίες έπεσαν θύματα των σχέσεών τους με τον μεταβλητό κόσμο των κρυπτονομισμάτων.
Η Silvergate ανακοίνωσε πως θα ρευστοποιηθεί λόγω των προβλημάτων στην αγορά των cryptos, ενώ η Signature έκλεισε μετά από απόφαση των ρυθμιστικών αρχών της Νέας Υόρκης. Οι καταθέτες στις δύο τράπεζες τώρα πια υπόκεινται στο ίδιο πλαίσιο προστασίας με αυτούς της SVB.
Τί μέλλει γενέσθαι με την SVB;
Μετά τη δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ (η πρώτη ήταν αυτή της Washington Mutual το 2008), τα assets της SVB τέθηκαν προς πώληση από την Federal Deposite Insurance Corp.
Τί θα κάνει η Fed;
Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, οι αναλυτές αναμένουν, πια, πως η πρόσφατη κατάρρευση των τραπεζών θα οδηγήσει σε μειωμένη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων.
Πώς επηρεάζονται οι αγορές του εξωτερικού;
Πολλοί αναλυτές στρέφονται, πια, στην έκθεση των διεθνών αγορών στην SVB. Οι βρετανικές αρχές έχουν υπογραμμίσει πως θα παρέχουν στήριξη στους καταθέτες αλλά και στις εταιρείες οι οποίες βρίσκονται εκτεθειμένες στην Silicon Valley Bank. Η κινεζική joint venture της SVB, SPD Silicon Valley Bank Co., από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως η δική της δραστηριότητα είναι υγιής και ανεξάρτητη από την αμερικανική τράπεζα.
Πώς αντιδρούν οι διεθνείς αγορές;
Τα futures των αμερικανικών μετοχών κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 1%, ενώ τα αμερικανικά ομόλογα ενισχύθηκαν μετά από την ανακοίνωση της προστασίας των καταθέσεων από την αμερικανική κυβέρνηση. Παρά τη μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου, η ισοτιμία του γεν ενισχύθηκε, ενώ αυξημένη ήταν και η τιμή του χρυσού, δεδομένης της στροφής προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια (safe havens) από τους επενδυτές.