Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ, η οποία συνυπογράφεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, αποτελεί μια πρώτη κίνηση του λεγόμενου αντι-μητσοτακικού μπλοκ, που με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών, προσπαθεί να "κοντύνει" τον Μητσοτάκη, ως επικεφαλής του κόμματος με τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη και του υψηλότερου ποσοστού μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο Μητσοτάκης δεν μετέτρεψε την πρόταση δυσπιστίας σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, κάτι που υποδηλώνει ότι στην ομιλία του θα αναφερθεί με κάθε λεπτομέρεια στην τραγωδία των Τεμπών, δίνοντας λόγο σε όλους. Ταυτόχρονα, θα αναδείξει την συμπαιγνία των αριστερών κομμάτων που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, θα εκπέμψει ένα μήνυμα κυριαρχίας του στο πολιτικό σκηνικό και θα αξιοποιήσει την πρόταση μομφής, προκειμένου να συσπειρώσει περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία, σε μια περίοδο, όπου οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σημαντική φθορά, αλλά όχι τέτοια που να δίνει έστω και μια ελπίδα στους αντιπάλους του για πολιτική ανατροπή.
Την ίδια στιγμή, το αντι-μητσοτακικό μπλοκ, παραβλέπει συνειδητά την καλή φήμη και το κύρος της χώρας και τα επιτεύγματα στην οικονομία, τα οποία έχουν... ονοματεπώνυμο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί τον αναμορφωτή της Ελλάδας, παίρνοντας μια χώρα που το 2019 ήταν ακόμη μέσα στην ανυποληψία, λόγω των εγκλημάτων που συντελέστηκαν από την πολιτική συμμορία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από τότε που εξελέγη ο Μητσοτάκης εκδηλώθηκαν τρεις μεγάλες κρίσεις: η πανδημία, η ρωσική εισβολή, η ενεργειακή κρίση. Και στις τρεις περιπτώσεις, η Ελλάδα πήρε τα εύσημα από τους εταίρους της, ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπισε πρωτόγνωρες καταστάσεις τη στιγμή που βγαίναμε από τον στενό πυρήνα της μνημονιακής κρίσης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δίνουν... μία για το γεγονός ότι η Ελλάδα εντάσσεται στην επενδυτική βαθμίδα, αδιαφορούν πλήρως για το άλμα κατά 28 θέσεις στη λίστα του Economist για την ανταγωνιστικότητα, δεν αναφέρονται καν στα ρεκόρ που γίνονται στον τουρισμό, δεν τους απασχολεί ότι μετά από πολλά χρόνια οι αξίες των ακινήτων έχουν επανέλθει σχεδόν στα υψηλά επίπεδα του 2007 και μάλιστα σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η ιδιοκτησία (ακόμη και ενοικιαστές, έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο), ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται σε υψηλό 13 ετών. Ταυτόχρονα, η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 10% και θα ήταν ακόμη και στο 5%, αν υπήρχε τρόπος αύριο το πρωί να βρεθούν 200.000 άνεργοι και να καλύψουν τις ισάριθμες κενές θέσεις εργασίας! Ούτε τους ενδιαφέρουν τα επιτεύγματα μέσω του gov.gr. που έχουν κάνει τη ζωή των πολιτών πιο απλή, ούτε δίνουν βάση στο γεγονός ότι σήμερα στη χώρα δεν ψάχνουν οι άνεργοι για δουλειά, αλλά οι επιχειρήσεις για εργαζομένους. Δεν τους απασχολεί αν η Ελλάδα έχει καθηλώσει την Τουρκία σε ρόλο κομπάρσου στην ευρύτερη περιοχή, μετά την ενίσχυση της αμυντικής γραμμής μας με την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, αεροπλάνων, πολεμικών πλοίων κλπ. Ίσα ίσα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης... σκυλιάζουν περισσότερο βλέποντας αυτές τις επιτυχίες και δεν διστάζουν να θέσουν τη χώρα σε κίνδυνο με ανόητες κινήσεις που υπονομεύουν την πορεία του λαού. Τους ενδιαφέρει να υπερασπιστούν το δικό τους μικροκομματικό συμφέρον.
Αυτό που βλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι η φθορά της κυβέρνησης, θα τους βοηθήσει ώστε να καλύψουν την... τύφλα τους, καθώς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε ένα εκ των δύο κομμάτων να βρίσκεται πολύ κοντά στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι μια σημαντική υποχώρηση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας, θα τους έβαζε σε δεύτερο πλάνο, χωρίς να υποστούν πίεση. Ωστόσο, το εκλογικό σώμα δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση ως κατάλληλους να ηγηθούν τόσο τον Κασσελάκη, όσο και τον Ανδρουλάκη. Ουδείς εκ των δύο μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη και αυτό τους... εξαγριώνει και αυξάνει τη ροπή τους στο λάθος. Χρησιμοποιούν ως σανίδα σωτηρίας την τραγωδία των Τεμπών, καθώς προσφέρεται ως προϊόν... άλφα ποιότητας, από τη στιγμή που τους επιτρέπει να "εμπορεύονται" τον ανθρώπινο πόνο. Σε αντίστοιχα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στο εξωτερικό, δεν υπήρχαν καν συζητήσεις σε επίπεδο κοινοβουλίων. Φανταστείτε δε γι αυτό που συνέβη με την πρόσκρουση εμπορικού πλοίου στη γέφυρα της Βαλτιμόρης, να ζητούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι την παραίτηση Μπάιντεν! Προς αποφυγή παρεξηγήσεων τα παραπάνω αφορούν το πολιτικό σκέλος της τραγωδίας και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με τον πόνο των οικογενειών των άτυχων θυμάτων, ο οποίος είναι οξύς, διαρκής και αγιάτρευτος. Ένας ανεύθυνος και άσχετος σταθμάρχης, έστειλε στον θάνατο τόσους ανθρώπους, με τα εγκληματικά λάθη του, τα οποία ήταν αλλεπάλληλα. Για τα κόμματα της σπέκουλας, θα ήταν πολύ πιο έντιμο να γυρίσουν τον κόσμο... ανάποδα απέναντι σε αυτούς που τον τοποθέτησαν σε αυτήν τη θέση, όπως επίσης και σε αυτούς που προσπάθησαν εξ αποστάσεως να χορηγήσουν αναρρωτικές άδειες σε άμεσα εμπλεκόμενους, ώστε να βγουν... λάδι. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα τους χαλούσε το αντι-μητσοτακικό αφήγημα και θα τους ακύρωνε ως κόμματα που ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο για να κερδίσουν τον Μητσοτάκη. Οπότε, ο Μητσοτάκης πρέπει να παρουσιαστεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως... σταθμάρχης που είχε βάρδια εκείνη τη στιγμή!
Η μομφή κατά της κυβέρνησης είναι μια κίνηση απελπισίας από το δεύτερο και τρίτο σε δύναμη κόμμα, προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες, οι οποίες καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Πιστεύουν ότι έχουν μια μεγάλη ευκαιρία, όχι για να κερδίσουν τον Μητσοτάκη, αλλά να τον "κοντύνουν" και να πείσουν το εκλογικό σώμα, ότι το 2027 θα τον,,, ρίξουν! Ποιος όμως θα τον ρίξει; Ο Κασσελάκης που δεν θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία, ούτε από τους μισούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ή ο Ανδρουλάκης που καταγράφει ακόμη χειρότερες επιδόσεις; Οι απαντήσεις είναι ρητορικές, αλλά ταυτόχρονα και ενδεικτικές για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προχωρούν σε μια τυχοδιωκτική αξιοποίηση θεμάτων της συγκυρίας για να δείξουν ποιος κάνει για... δεύτερος! Όμως, άλλο δεύτερος με δυναμική εξουσίας και άλλο δεύτερος που τρώει... φάπες!
Η υπονόμευση της κυβέρνησης και το κόστος για την οικονομία σε περίπτωση εκλογών
Η υπονόμευση της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη αποτελεί... μονόδρομο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, αδιαφορούν για το γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας νιώθει ασφάλεια με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα παράγει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο του Μητσοτάκη, όση προσπάθεια και αν καταβάλλουν, καθώς οι εταίροι μας και οι αγορές τους θεωρούν κόμματα της οπισθοδρόμησης, σε σχέση με αυτά που έχουν επιτευχθεί έως σήμερα. Με διάφορες υπεκφυγές, δεν παίρνουν ξεκάθαρη και αποφασιστική θέση απέναντι στα εγκλήματα του Πούτιν κατά των Ουκρανών, παραβλέπουν ή υπονομεύουν την εντυπωσιακή στρατιωτική ισχύ της χώρας και δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική, καθώς ακόμη και αν γίνονταν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα έβγαινε πρώτη αλλά μάλλον όχι αυτοδύναμη, αλλά και οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση.
Έστω ότι μαζί με τις Ευρωεκλογές διενεργούνταν ταυτόχρονα και εθνικές εκλογές. Το αποτέλεσμα θα ήταν και πάλι ξεκάθαρο. Η Νέα Δημοκρατία θα ήταν πρώτο κόμμα και για να υπάρξει αντίπαλο κυβερνητικό δέος θα έπρεπε να συνασπιστούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας ή ακόμη και η Ελληνική Λύση, ώστε να συγκροτήσουν κυβέρνηση! Βέβαια, μιλάμε για ανέκδοτο, καθώς όσο... αντι-μητσοτακικοί και να είναι, όλοι αυτοί μαζί δεν μπορούν να κάνουν... χωριό! Και φυσικά, με όλους αυτούς, θα γελάνε και θα... κλαίνε οι αγορές! Όμως, το ζητούμενο δεν είναι τι θέλουν ή εύχονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που είχαμε εκπλήρωση του στόχου τους, δηλαδή... ακυβερνησία! Σε όλες τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών και επενδυτικών οίκων επισημαίνεται μονότονα ότι η Ελλάδα αποτελεί οικονομικό success story, το οποίο στηρίχθηκε στην πολιτική σταθερότητα, στην αξιοπιστία και το κύρος του Μητσοτάκη, στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και στην επίτευξη συγκεκριμένων και κρίσιμων στόχων, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να λάβουμε υπόψιν τι θα συμβεί στη χώρα, κάνοντας ένα σενάριο προσομοίωσης, χωρίς τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με την εικόνα που έχουν δεν πρόκειται να πιάσουν ούτε 100 βουλευτές, οπότε, θα χρειαστούν άλλα 3 κόμματα για να... γκρεμίσουν τον Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία! Αν νομίζουν ότι είναι ικανοί να το πράξουν, τότε απλά είναι αφελείς. Θεωρούν ότι λόγω των Ευρωεκλογών και με μονοδιάστατη θεματική ενότητα τα Τέμπη, ότι ο κόσμος θα τους ψηφίσει! Το πιθανότερο είναι να τους σιχαθεί, όπως ακριβώς σιχάθηκε πέρυσι και τον Τσίπρα, όταν στις πρώτες εκλογές έστειλε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20% και σε αυτές του Ιουνίου κάτω από το 18%. Οπότε και εδώ υπάρχει ένα αδιέξοδο.
Όμως, το αδιέξοδο που θέλουν να προκαλέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να έχει οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ειδικά στην οικονομία, τα επιτόκια των ομολόγων θα ανέβαιναν εντυπωσιακά, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης αντί για την πορεία προς τη βαθμίδα Α, θα αμφισβητούσαν ακόμη και την επενδυτική βαθμίδα που έχουμε λάβει, οι επιχειρηματικοί και επενδυτικοί όμιλοι θα έβαζαν στον "πάγο" τα σχέδια τους για την Ελλάδα, το Χρηματιστήριο θα υποχωρούσε ραγδαία, η κτηματαγορά θα έμπαινε σε λήθαργο και πτώση τιμών και μέχρι να συνεννοηθούν όλοι αυτοί οι... αντι-μητσοτακικοί, θα ξαναβλέπαμε τη χώρα μας να διολισθαίνει σε ολοένα και πιο χαμηλότερη βάση, με ό,τι θα μπορούσε να συνεπάγεται κάτι τέτοιο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη εκδοχή που λέει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν, οπότε, θα μπορούσαν να διασκεδάσουν τη δική τους ανυπαρξία, βλέποντας τη Νέα Δημοκρατία χαμηλότερα και αξιοποιώντας μια τέτοια εξέλιξη, ως σημαία για να φανεί ότι το εκλογικό σώμα δεν τη θέλει. Ωστόσο, αν δεν τη θέλει στην κυβέρνηση το 55%-60% του εκλογικού σώματος, τότε δεν θέλει και τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, το 75%-80%. Αναμφίβολα, αυτό είναι ένα πρόβλημα για τα συγκεκριμένα κόμματα, τα οποία δεν βλέπουν τι(ς) πταίει...
Πώς την... πάτησε το ΠΑΣΟΚ και πώς γελοιοποιείται συνεχώς ο Κασσελάκης
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μια κίνηση τακτικής, μήπως και μπορέσει να αντιστρέψει τον δημοσκοπικό κατήφορο του κόμματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, πιάνοντας στον... ύπνο στον Κασσελάκη (μάλλον, σε κάποιο... θάλαμο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού στη Θήβα)! Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που... γυάλιζε τα άρβυλα για την παρέλαση (στρατεύσιμοι δεν κάνουν ποτέ παρέλαση, γιατί θεωρούνται ακόμη πολίτες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...), σκέφτηκε πώς να κάνει μια ρελάνς στον Ανδρουλάκη, χωρίς να χαλάσει όμως το μοτίβο για αμφισβήτηση του Μητσοτάκη. Ζήτησε εθνικές εκλογές με την παρουσία παρατηρητών! Του είπαμε να φάει κι αυτός... ξεκοιλιάστηκε! Δεν ξέρουμε εάν μια τέτοια κίνηση οφείλεται στο διαρκώς θολωμένο μυαλό του, αλλά, με όρους πολιτικής ανάλυσης, όλα αυτά θεωρούνται από παιδαριώδη έως γελοία!
Ο... πιτσιρικάς influencer Κασσελάκης ψάχνει τρόπο για να μπει στη Βουλή, αλλά, μάλλον πρέπει να περιμένει ακόμη τρία χρόνια, δηλαδή έως τις εθνικές εκλογές του 2027 (συμβατικός χρόνος). Δεν θα του κάνει το... χατίρι ο Μητσοτάκης. Για την ακρίβεια, απαγορεύεται δια... ροπάλου ο Μητσοτάκης να μην είναι στη διακυβέρνηση της χώρας τουλάχιστον έως το 2027, Αυτό σημαίνει ότι ο Κασσελάκης και τα επόμενα τρία χρόνια, πρέπει να τη... βγάλει με Φάμελλο, Παππά και Πολάκη! Όσο αυτά τα "εξαπτέρυγα" θα είναι μέσα στη Βουλή και θα τον καπελώνουν, τόσο περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασφυκτιά και θα παραμένει καθηλωμένος. Και όπως λέει μια γνωστή παροιμία "γλώσσα παπούτσι, μυαλό κουκούτσι"!
Από την άλλη πλευρά υπάρχει και ο Ανδρουλάκης, ο οποίος πήγε να την... κάνει στον Κασσελάκη, αλλά αυτο-παγιδεύτηκε. Κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά δεν ζητάει εκλογές. Δεν είναι αφελής για να... πυροβολήσει τα πόδια του! Ξέρει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το ΠΑΣΟΚ θα ήταν τρίτο κόμμα και γι αυτόν δεν θα υπήρχε επόμενη μέρα. Επιπλέον, όσο ο Κασσελάκης είναι εκτός Βουλής, τόσο το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης θα έχουν ελπίδες για να... μοστράρουν ως αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που μέχρι πριν δύο μήνες το είχαν ως κεκτημένο με τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, αλλά τώρα αυτό έχει χαθεί.. Αν είναι δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ, θα μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο στη Βουλή. Εάν δεν είναι, τότε θα πιαστεί σαν τη γριά το μεσοχείμωνο που θυμήθηκε πεπόνι!
Συμπερασματικά, ο Μητσοτάκης καλείται να αποδείξει ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, είναι... καταδικασμένος να κερδίσει τις εντυπώσεις και να συσπειρώσει, αλλά έχει και ως αποστολή να αναδείξει ότι κάποιοι πολιτικοί ημι-πιτσιρικάδες δεν το έχουν σε τίποτα να υπονομεύσουν την πορεία της χώρας σε μια στιγμή που το ελληνικό success story, αποτελεί παγκόσμιο στοίχημα. Ο πρωθυπουργός καλείται να μιλήσει πιο συγκεκριμένα και κάνοντας βαθιά ανάλυση για τα κίνητρα των αντιπάλων του, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δική του υπεροχή, η οποία όμως, πρέπει να περιλαμβάνει και κάποιες καθαρές εξηγήσεις σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών.
Από την άλλη, ο Κασσελάκης, αφού ζήτησε τη διενέργεια εθνικών εκλογών μαζί με τις Ευρωεκλογές, υπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας, αλλά υπέπεσε και σε ένα ακόμη... ακατάληπτο, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή θα είναι μια... κοκορομαχία! Ο παθολογικά εξαρτημένος influencer που θα ορκιστεί φαντάρος την Παρασκευή και μετά από μισή ώρα θα πάρει το απολυτήριο του στρατού (!), εξακολουθεί να προκαλεί γέλιο με το επίπεδο που πολιτεύεται. Πιστεύει ότι δεν θα αμφισβητηθεί την επόμενη των Ευρωεκλογών και κάνει τον... σταυρό του για να κόψει ο Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές, μεταθέτοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα στον Ανδρουλάκη. Όλα τα υπόλοιπα, ακόμη και για τα Τέμπη, είναι για εγχώρια κατανάλωση. Και σε αυτό το επίπεδο, η πολιτική γελοιοποίηση μετατρέπεται σε πολιτικό εξευτελισμό, προκαλώντας αηδία και απέχθεια...