Σχεδόν η μία στις δύο θέσεις των εγκεκριμένων μόνιμων προσλήψεων του τρέχοντος θα καλυφθούν από πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Συνολικά 8.383 απόφοιτοι σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ θα διοριστούν μέσα στο 2023 ενώ πιο συγκεκριμένα οι 5.495 θέσεις (31% του συνόλου) είναι κατηγορίας ΠΕ (πανεπιστημιακή εκπαίδευση), και οι 2.888 (16%) κατηγορίας ΤΕ (τεχνολογική εκπαίδευση).
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη, στο φετινό προγραμματισμό δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης για την κάλυψη επιτελικών θέσεων, καθώς προτεραιοποιήθηκε η πρόσληψη εργαζομένων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης. Οι περισσότερες θέσεις ΔΕ προορίζονται για τις παραγωγικές σχολές (στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστικής, λιμενικού), οι σπουδαστές των οποίων με την αποφοίτησή τους θα ενταχθούν και αυτοί στην κατηγορία ΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ικανοποίησης σε θέσεις που απαιτούν Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική Εκπαίδευση ξεπέρασε το 80%, ενώ το σύνολο των αιτημάτων που υπεβλήθησαν από τους φορείς ανέρχεται σε 35.590.
17.942 διορισμοί μέσα στο 2023
Συνολικά όπως έχουμε ήδη γράψει για το 2023 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 40.498 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό. Πιο αναλυτικά, έχουν προβλεφθεί να γίνουν 17.942 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και 22.556 συμβασιούχων.
Ο προγραμματισμός προσλήψεων διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, περιλαμβάνει στρατιωτικές και παραγωγικές σχολές, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των φορέων, τόσο της Κεντρικής όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο εκτιμώμενος αριθμός προσλήψεων προκύπτει βάσει των αποχωρήσεων του 2021, των εκτιμώμενων προσλήψεων για το 2022 και των μη υλοποιηθησών προσλήψεων προηγούμενων ετών. Η κατανομή των εκτιμώμενων θέσεων ανά υπουργείο είναι: Υπουργείο Οικονομικών 408 θέσεις, Ανάπτυξης και Επενδύσεων 149 θέσεις, Υπουργείο Εξωτερικών 42 θέσεις, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 3.157 θέσεις, Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων 907 θέσεις, Υπουργείο Εργασίας 519 θέσεις, Υπουργείο Υγείας 1.361 θέσεις, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας 867 θέσεις, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 1037 θέσεις, Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 195 θέσεις, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού 758 θέσεις, Υπουργείο Δικαιοσύνης 1.230 θέσεις, Υπουργείο Εσωτερικών 247 θέσεις, Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου 150 θέσεις, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 126 θέσεις, Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών 872 θέσεις, Υπουργείο Ναυτιλίας 224 θέσεις, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 159 θέσεις, Υπουργείο Τουρισμού 55 θέσεις, ΟΤΑ Α΄ βαθμου & φορείς 3.653 θέσεις, ΟΤΑ Β’ βαθμού 724 θέσεις, Ανεξάρτητες Αρχές 1.077 θέσεις, Προεδρία της Κυβέρνησης/Γ.Γ. Πρωθυπουργού 25 θέσεις.
Πόσοι θα απορροφηθούν από τον Πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες της Αγοράς Εργασίας περίπου το ένα τρίτο από τις 8.383 προσλήψεις θα καλυφθεί από επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί τo Σάββατο 4 Μαρτίου και σε αυτόν θα συμμετάσχουν 108.229 υποψήφιοι (τελικός αριθμός υποψηφίων κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας ελέγχου παραβόλων) αποκλειστικά Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης. Όπως είχε δηλώσει και λίγους μήνες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης «Στόχος του διαγωνισμού είναι να υλοποιήσει, με τον πλέον διάφανο τρόπο, μέρος του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων που έχουν υποβάλει οι φορείς και να επιταχύνει σημαντικά την κάλυψη των θέσεων.
Η ιδιαιτερότητα δε αυτού του διαγωνισμού έγκειται στο γεγονός ότι έρχεται να καλύψει εκκρεμείς προσλήψεις του 2022 καθώς και προσλήψεις του 2023. Οι θέσεις που θα ενταχθούν κατ’ αρχήν είναι γύρω στις 5.500 και ίσως αυξηθούν κατά περίπου 1.000 θέσεις, σε διάστημα 2 ετών». Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τις εξετάσεις, θα επηρεάσουν όμως τον χρόνο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων διότι κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου, θα «παγώσουν» όλες οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ σχετικά με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν οι διορισμοί το Σεπτέμβριο του 2023, χρονοδιάγραμμα που ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα τηρηθεί δεδομένου της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις εξής 43 Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Βορείου τομέα Αθηνών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Δυτικού τομέα Αθηνών, Έβρου, Ευβοίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωάννινων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κεντρικού τομέα Αθηνών, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λάρισας, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Νοτίου τομέα Αθηνών, Ξάνθης, Πειραιώς, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Ρόδου, Σερρών, Τρίκαλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Χανίων και Χίου. Τα εξεταστικά κέντρα, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων, θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση του Α.Σ.Ε.Π..
Σε ποιους φορείς θα εργαστούν οι 8.383 πτυχιούχοι
Οι φορείς στους οποίους θα απασχοληθεί τοπ νέο προσωπικό είναι: Δήμοι, Περιφέρειες, Ταμεία, Δικαστήρια, Υπουργεία, Νοσοκομεία, Επιμελητήρια, Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, Εθνικές Βιβλιοθήκες, Πανεπιστήμια, Ιερές Μητροπόλεις, Μουσεία, Δασαρχεία, Λιμενικό Σώμα, Ειδικές Δυνάμεις και ΔΕΚΟ. Οι ειδικότητες που είναι ψηλά τη λίστα είναι διοικητικοί, υπάλληλοι πληροφορικής, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και μηχανικοί. Είναι ειδικότητες που τα τελευταία χρόνια ζητούνται περισσότερο στο Δημόσιο τομέα για την κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών και μονάδων υγείας. Παράλληλα και στο ένστολο προσωπικό αναμένονται προσλήψεις πτυχιούχων για επαγγελματίες οπλίτες, αξιωματικούς λιμενικού σώματος και Αρχιπυροσβεστες.