Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι χώρες-μέλη της ΕΕ που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν.
Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι επιτυχημένο ήταν και το τεστ από την πλευρά της Ελλάδας όσον αφορά στον κωδικό QR.
«Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στις χώρες που συμμετέχουν στη δοκιμή περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Στόχος η έγκριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως τα τέλη Ιουνίου
Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στόχος είναι ο κανονισμός για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί την εβδομάδα της 21ης Ιουνίου.
«Αγώνας δρόμου» της ΕΕ για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό
Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα τεθεί για τρίτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Πορτογαλικής Προεδρίας.
Μέχρι στιγμής, η κύρια διαφωνία αφορά το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δωρεάν διαγνωστικά τεστ ή έστω για ένα ανώτατο όριο τιμής. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης τα κράτη-μέλη να μην επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς, όπως καραντίνα, στον κάτοχο του πιστοποιητικού που φτάνει στην επικράτειά τους. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη θέλουν να διατηρήσουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τα ίδια τόσο για τυχόν πρόσθετους περιορισμούς όσο και για την τιμή των τεστ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει επίσης το πιστοποιητικό να ονομαστεί «Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid-19», κάτι το οποίο τα κράτη-μέλη δείχνουν να αποδέχονται. Η διαδικασία έχει επείγοντα χαρακτήρα και στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία εντός της εβδομάδος. Αν δεν καταστεί αυτό δυνατό απόψε, θα χρειαστεί να γίνει και τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων.
Στη συνέχεια ο κανονισμός για το πιστοποιητικό θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 7-10 Ιουνίου.