Δεν φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές το τέλος των επιδοτήσεων στο ρεύμα, καθώς οι τιµές της κιλοβατώρας που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για το ειδικό τιμολόγιο ή «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος.για τον Ιανουάριο κυµαίνονται στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των επιδοτήσεων.
Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα πρωτίστως της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά και των ήπιων καιρικών συνθηκών που κρατάνε χαμηλά τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίου υποχρεούνται από χθες και για ένα χρόνο να τη διαθέτουν όλες οι εταιρείες ενέργειας προς τους πελάτες τους. Το συγκεκριμένο «τιμολόγιο» που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέχει, μεγαλύτερη ασφάλεια στις μεταβολές των χρεώσεων κατανάλωσης ρεύματος έναντι των κυμαινόμενων ή «κίτρινων» τιμολογίων ρεύματος.
Χθες οι πάροχοι ήταν υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν τις τελικές τιμές προμήθειας ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο. Οι τελικές τιμές κάθε μήνα θα ανακοινώνονται την πρώτη ημερολογιακή ημέρα ώστε οι καταναλωτές ρεύματος να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν, για την ακρίβεια ποια θα είναι η χρέωση για την κατανάλωση ρεύματος του μήνα.
Οι χρεώσεις ανά πάροχο
Για τον Ιανουάριο του 2024 το εύρος των χρεώσεων για το πράσινο τιμολόγιο κυμαίνεται από τα 0,13635 ευρώ/kWh και φτάνει μέχρι τα 0,216 ευρώ/kWh.
Να σημειωθεί, σύμφωνα με όσα έχουν αναρτήσει οι πάροχοι στις ιστοσελίδες τους σχεδόν όλοι έχουν ενσωματώσει εκπτώσεις επί της βασικής τιμής προμήθειας.
Κάποιοι πάροχοι, αυτήν την έκπτωση την έχουν χαρακτηρίσει «έκπτωση συνέπειας» και άλλοι «έκπτωση». Όσοι έχουν δώσει «έκπτωση» συνέπειας, σημαίνει πως το πράσινο τιμολόγιο κατεβαίνει στην αντίστοιχη χαμηλότερη χρέωση μόνο εφόσον ο πελάτης πληρώσει εγκαίρως και πριν την ημερομηνία λήξης τον λογαριασμό του.
Πως διαμορφώνουν οι πάροχοι τις χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο για τον Ιανουάριο
η ΔΕΗ ανακοίνωσε χρέωση στα 13,63 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών, η χρέωση είναι 14,59 σεντς ανά κιλοβατώρα. Για όσους πελάτες έχουν νυχτερινό τιμολόγιο, η χρέωση νύχτας είναι 11,15 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Στην Protergia, η χρέωση είναι στα 14,26 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Στην ΗΡΩΝ, η χρέωση είναι στα 14,05 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Στην Elpedison η χρέωση είναι στα 17,06 σεντς ανά κιλοβατώρα
Στην Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η χρέωση είναι 14,26 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Στην NRG η χρέωση είναι 14,1 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Στην ZeniΘ, η χρέωση είναι 16,94 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Στην Volton, η χρέωση είναι 14,42 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Στην Volterra, η χρέωση είναι 14,39 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Ο ανταγωνισμός
Όπως προκύπτει από τον πίνακα και τις χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο τη χαμηλότερη χρέωση έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ με το Γ1/Γ1Ν να ανέρχεται στα 0,13635 ευρώ/kWh για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh.
Οι υπόλοιποι πάροχοι δεν έπεσαν κάτω από τα 0,14 ευρώ/kWh και όλα δείχνουν πως θα εντείνουν τον ανταγωνισμό τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τον δεσπόζοντα παίκτη στο λεγόμενο «κίτρινο» τιμολόγιο ρεύματος.
Σε αυτήν την κατηγορία υπενθυμίζεται πως υπάρχουν προϊόντα με ανακοίνωση της χρέωσης επίσης την πρώτη κάθε μήνα αλλά και προϊόντα με ανακοίνωση της χρέωσης μετά την κατανάλωση, στο τέλος δηλαδή κάθε μήνα. Τα προϊόντα αυτά ακολουθούν δε, πιο πιστά τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και έχουν μηχανισμούς αναπροσαρμογής πιο ευαίσθητους… στις μεταβολές της χονδρεμπορικής αγοράς.
Πώς διαμορφώνεται η χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο
Το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται από το ύψος της βασικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (αρχική τιμή ρεύματος όπως διαμορφώνεται με βάση τα κόστη του παρόχου και τα περιθώρια κέρδους), την πάγια χρέωση (το γνωστό πάγιο που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), τις τιμές των συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης (μαθηματικός τύπος που ενεργοποιείται όταν ο πάροχος δεν έχει προβλέψει με ακρίβεια την τιμή ρεύματος) και το ύψος των παρεχόμενων εκπτώσεων.
Τα «ψιλά γράμματα» των τιμολογίων
Από την 1η Ιανουαρίου όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιο από τα χρωματιστά τιμολόγια υποχρεωτικά όλοι μεταπίπτουν στο «πράσινο» ή ειδικό τιμολόγιο. Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ δικαίωμα εναντίωσης έχουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024. Το δικαίωμα εναντίωσης δεν έχει αναδρομική ισχύ ξεκαθαρίζει η Ρυθμιστική Αρχή. Άρα οι καταναλωτές ότι χρεώνονταν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα το πληρώσουν κανονικά και αν αλλάξουν κατηγορία τιμολογίου δεν θα γίνει συμψηφισμός.
Επιλέγοντας το πράσινο τιμολόγιο, ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η τιμή θα μεταβάλλεται κάθε μήνα ανάλογα με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής αγοράς τους δύο προηγούμενους μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμής θα είναι ακριβότερο από τα καθαρά cost plus τιμολόγια, όπου η τελική τιμή αναπροσαρμόζεται βάσει της χονδρεμπορικής τιμής του τρέχοντος μηνός.
Η αξιολόγηση των κίτρινων τιμολογίων είναι μια δύσκολη άσκηση για τον καταναλωτή, ωστόσο άποψη του αρμόδιου υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη είναι ότι τα πράσινα τιμολόγια, που είναι εύκολα συγκρίσιμα, μπορούν να λειτουργήσουν και ως εργαλείο αξιολόγησης και των κυμαινόμενων τιμολογίων. «Ενας πάροχος δεν μπορεί να είναι φθηνός στα κυμαινόμενα τιμολόγια όταν είναι ακριβός στο πράσινο», είναι η άποψη του υπουργού. Λειτουργεί, όπως τονίζει, αποτρεπτικά στο μάρκετιγκ με τις προωθητικές ενέργειες και τα τιμολόγια «κράχτες», που εμφανίζουν ένα υπερβολικό όφελος στην αρχή και ο καταναλωτής βρίσκεται στο τέλος να πληρώνει πολύ ακριβά κάτι που νόμιζε ότι αγόρασε φθηνά.
Στην περίπτωση των μπλε τιμολογίων, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα διασφαλίσουν μια σταθερή τιμή για ένα διάστημα εξαμήνου ή έτους, αλλά ότι μπορεί να μην επωφεληθούν από τη μείωση των τιμών σε περίπτωση πιθανής περαιτέρω αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμής. Στα συν του μπλε τιμολογίου είναι και η δυνατότητα που δίνει στους καταναλωτές να μπορούν να προϋπολογίσουν το ετήσιο κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν και να μη χρειάζεται να αναζητούν κάθε μήνα το φθηνότερο στην αγορά.
Η εικόνα που μεταφέρεται, πάντως, από τους παρόχους είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν επιλέξει σε πρώτη φάση να μεταπέσουν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο και να αποφασίσουν σε επόμενο χρόνο για το προϊόν που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες τους. Καταναλωτές που δεν επιθυμούν τη μετάπτωσή τους στο πράσινο τιμολόγιο κατευθύνονται κατά βάση στα μπλε τιμολόγια, με τους παρόχους να διαβλέπουν ενίσχυση της κινητικότητας προς τα μπλε τιμολόγια τους πρώτους μήνες του 2024.
Στα μπλε σταθερά τιμολόγια ο καταναλωτής δεσμεύεται για τη διάρκεια της σύμβασης και σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης πληρώνει «πέναλτι».